Acasă Politic Corupția ne afectează pe toți: iată cum putem lupta împotriva ei

Corupția ne afectează pe toți: iată cum putem lupta împotriva ei

DISTRIBUIȚI

Ambasada SUA a transmis prin intermediul unui comunicat de presă opinia lui Luis E. Arreaga, principal asistent adjunct al secretarului de stat pentru aplicarea legii și combaterea traficului internațional cu narcotice despre lupta anticorupție:

„Așa cum mulți dintre dumneavoastră, cei care citiți aceste rânduri, știți cu siguranță, oamenii de afaceri se confruntă adesea cu provocări dificile, aparent imposibil de depășit în încercarea de a asigura nu doar prosperitatea, ci și supraviețuirea afacerii lor. În calitate de diplomat, multe persoane mi-au spus că eliminarea corupției este o provocare imposibilă.

Deși eradicarea unei practici care a afectat civilizația de la începuturile sale este poate imposibilă, cred că nivelul la care corupția afectează oamenii, reduce credibilitatea instituțiilor și blochează afacerile poate fi redus semnificativ.

Reprezentanții mediului de afaceri cunosc în mod direct povara corupției. Din cauza ei există infrastructură și produse de proastă calitate, care pun în pericol siguranța. Corupția subminează credibilitatea instanțelor civile și penale. Ea permite actorilor negativi, de la birocrați necinstiți până la grupuri infracționale organizate violente sau chiar teroriști, să capete influență.

Țările în care corupția înflorește au economii cu o creștere mai lentă și se confruntă cu grave probleme infracționale. Cetățenii acestora sunt dezamăgiți de guverne, iar reputația internațională a țărilor are de suferit. Corupția împiedică inovația și scade competitivitatea și eficiența mediului de afaceri.

Fără îndoială, pentru a avea succes în lupta împotriva corupției va fi nevoie de măsuri substanțiale în plan național și internațional care să asigure progresul pe care companiile, țările și cetățenii acestora îl merită și la care au dreptul. În luna noiembrie, am reprezentat Statele Unite ale Americii la Convenția ONU împotriva Corupției (UNCAC) la Sankt Petersburg.

Acolo am colaborat cu Rusia și peste 160 de țări pentru a propune, discuta și adoptă măsuri practice de luptă împotriva corupției.

Pentru ca aceste națiuni să prospere întru totul, ele trebuie nu doar să aplice în totalitate standardele privind lupta împotriva corupției și transparența, ci și să permită societății civile să-și îndeplinească importantul și adecvatul rol de asigurare a integrității autorităților și sporire a transparenței, în beneficiul cetățenilor. Luarea acestor măsuri va asigura nu doar adoptarea de legi corespunzătoare, ci și aplicarea și respectarea lor de către poliție și instanțe și faptul că societatea civilă va avea permisiunea de a-i prezenta public pe cei care nu aderă la aceste standarde.

Am observat progrese în campania anticorupție a mai multora dintre țările partenere.

Guvernul estonian își valorifică experiența în e-guvernare și securitate cibernetică pentru dezvoltarea de proiecte de asistență destinate combaterii corupției și sporirii transparenței în Ucraina, Republica Moldova, Republica Kârgâză, Uzbekistan, Georgia, Belarus, Palestina, Tunisia și Afganistan. Estonia a fost un partener eficient al SUA în mai multe inițiative, inclusiv într-un proiect de îmbunătățire a capacității de e-guvernare în Ucraina, care vizează corupția, și care a fost co-finanțat prin Emerging Donor Challenge Fund al Guvernului SUA. Așa cum a declarat adesea președintele Estoniei, Toomas Hendrick Ilves, ‘nu poți mitui un computer’.

În luna ianuarie, Ministerul de Interne al Ucrainei a început să creeze o nouă forță de poliție, ca prim pas în eforturile de reformare a întregii țări. Două mii de recruți au fost selectați din peste 33.000 de candidați. Recruții au fost pregătiți să acționeze în cazuri de trafic de persoane și violență domestică, probleme cu atât mai presante acum, ca urmare a situației din Ucraina.

Instructori din cadrul forțelor de poliție din Ohio, Nevada și California au susținut timp de o lună sesiuni de pregătire practică cu noii recruți, inclusiv în tactici de patrulare, comunicare și sporire a receptivității la nevoile cetățenilor. Tinerii ofițeri s-au angajat să refuze mita, care în trecut a afectat reputația poliției ucrainene, instituție identificată drept una dintre cele mai corupte din sectorul serviciilor publice.

Aplaudăm, de asemenea, măsurile luate recent de Ungaria pentru reducerea fraudei fiscale și sporirea transparenței. Însă mai sunt multe de făcut. Conform unui recent studiu al Transparency International, corupția afectează un procent ridicat din proiectele de dezvoltare finanțate din fonduri europene în Ungaria, ceea ce reduce semnificativ impactul benefic pe care aceste investiții l-ar putea avea asupra economiei și societății maghiare. Deși s-au semnalat multe cazuri de corupție în rândul reprezentanților instituțiilor statului, niciun demnitar nu a fost încă pus sub urmărire penală sau tras la răspundere pentru aceste infracțiuni.

Însă nu doar guvernele trebuie să acționeze. Cei mai afectați de corupție sunt reprezentanții companiilor și oamenii de rând. Ei sunt cei care folosesc produse defecte, care plătesc mită pentru servicii de bază și cărora nu li se face dreptate atunci când solicită acest lucru. Prin urmare, credem că societatea civilă, care include, dar nu se limitează la organizațiile non-guvernamentale, are de îndeplinit un rol cheie. Credem că reprezentanții societății civile trebuie să fie observatori în cadrul Convenției ONU împotriva Corupției și al grupurilor de lucru ale acesteia, dar și participanți activi la inițiativele anticorupție, pe măsură ce elaborăm, punem în aplicare și urmărim progresul stabilirii de reguli globale în eforturile de limitare a corupției.

Alături de o monitorizare serioasă a aplicării acestor reguli și standarde, este nevoie de o capacitate robustă de a trage la răspundere și a-i pune sub urmărire penală pe cei corupți și este nevoie că bunurile obținute în mod ilicit să fie returnate, în cea mai mare măsură posibilă, victimelor actelor de corupție.

Pentru a elimina din rădăcină corupția avem nevoie de o dublă abordare: autoritățile trebuie să-i urmărească în justiție pe cei corupți, de la demnitari până la micii funcționari, iar societatea civilă trebuie să funcționeze liber, pentru a schimba atitudinile, de la cele ale cetățenilor de rând până la cele ale demnitarilor.

Aceste lucruri sunt raționale, iar astăzi, de Ziua Internațională de Luptă împotriva Corupției, ne reamintim că trebuie să acționăm chiar acum.

Corupția este o problemă extrem de amplă, iar beneficiile reducerii efectelor sale negative sunt la fel de mari. Stă în puterea noastră să încercăm și le datorăm acest lucru firmelor, țărilor, guvernelor noastre, și, mai presus de toate, cetățenilor noștri.

Luis Arreaga este principal asistent adjunct al secretarului de stat pentru aplicarea legii și combaterea traficului internațional cu narcotice, precum și fost Ambasador al SUA în Islanda.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.