Home Politic Costel Alexe a dat liber drujbelor Romsilva să distrugă Parcul Naţional Semenic...

Costel Alexe a dat liber drujbelor Romsilva să distrugă Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului

DISTRIBUIŢI

Senatorul USR Mihai Goţiu îl acuză pe Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, că şi-a încălcat promisiunea asumată public la învestire (la solicitarea USR), de aplicare a legii în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului.

După o vizită pe care a făcut-o în judeţul Caraş Severin, ministrul a anunţat că a acordat Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva o nouă amânare, de aproape un an (!), pentru realizarea planului de management al parcului. Adică exact ceea ce îşi dorea Romsilva, pentru a putea continua să taie după bunul plac pădurile din unul dintre cele mai mari parcuri naţionale din România.

„Romsilva se află în culpă gravă şi continuată. De peste zece ani administrează PN Semenic – Cheile Caraşului fără plan de management, fapt care i-a permis să facă ce a dorit. Interpelările pe care le-am transmis ministerelor şi Guvernului, în urma documentărilor de pe teren, din 2017 şi 2018, au scos în evidenţă nereguli şi încălcări grave ale legii, precum şi tăieri de păduri în contradicţie totală cu obiectivele unui parc naţional. Aspectele semnalate au făcut obiectul unor anchete ale Corpului de control al Ministerului, care au confirmat multe dintre acestea, rapoartele fiind trimise inclusiv către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La rândul meu, am depus denunţuri penale.

Anul trecut, la solicitarea mea, conducerea parcului şi responsabili din Romsilva şi Minister au fost audiaţi în Comisia pentru combatarea corupţiei, cercetarea abuzurilor şi petiţii din Senat, confirmându-se cele semnalate de mine”, a explicat senatorul USR Mihai Goţiu, membru în Comisia pentru Ape şi Păduri din Senat.

Potrivit senatorului USR, toate distrugerile au fost posibile pentru că nu există un plan de management, iar Ministerul a închis, mereu, ochii.

„După ani lungi de amânări şi păsuiri, în mai 2018, Romsilva a fost pusă în întârziere de către Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Termenul de conformare, în care ar fi trebuit să trimită planul de management către minister pentru aprobare, a fost de 30 de zile. După expirarea acestui termen, Ministerul, prin ANANP, avea obligaţia să rezilieze contractul de administrare cu Romsilva, pentru neîndeplinirea obligaţiilor asumate. Au trecut peste doi ani de la expirarea preavizului , dar miniştrii au refuzat să aplice legea. Astfel, distrugerile din parcul naţional au continuat”, spune Mihai Goţiu.

La solicitarea USR, aplicarea legii în cazul Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului a fost una dintre condiţiile solicitate şi asumate public de către Costel Alexe şi Guvernul Orban, în momentul învestirii.

La audierile din Parlament, din luna februarie, Costel Alexe a reiterat promisiunea. Ieri, însă, a acordat un nou termen pentru realizarea planului de management. „Din păcate nu avem Planul de management al PN Semenic – Cheile Caraşului. I-am pus, astăzi, în vedere directorului parcului, că dacă nu se ţine de termene pentru planul de management va avea o reală problemă”, a declarat, ieri, Costel Alexe, după o vizită în zonă.

„Să nu ne inducă în eroare tonul belicos şi ultimativ al ministrului. În realitate, exact această amânare e ceea ce îşi dorea Romsilva! Mi-e greu să cred că, într-un an – cât e noua amânare -, Romsilva va reuşi să realizeze un plan de management corect, după ce n-a făcut asta timp de mai bine de zece ani. Exceptând, desigur, cel mai sumbru scenariu, în care Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor vor aviza, respectiv aproba un plan de management distructiv, aşa cum visează Romsilva”, a menţionat Mihai Goţiu.

Acesta mai arată că vizita lui Costel Alexe în PN Semenic – Cheile Caraşului a fost una propagandistică, la finalul căreia a transmis mesajul de muşamalizare aşteptat de Romsilva şi nu mesajul la care sperau cei peste 20.000 de cetăţeni care au semnat petiţiile Declic pentru salvarea Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului.

„Domnul Costel Alexe nu ne-a minţit, în faţă, doar pe noi, cei din USR ori pe parlamentarii şi jurnaliştii prezenţi la audieri, ci pe toţi cetăţenii României. Ieri, a dovedit că este doar un pion în mâna şefilor Romsilva şi că nu e deloc întâmplător faptul că directorul general al Regiei, Teodor Ţigan, îşi permite să jignească fără jenă activiştii de mediu şi societatea civilă. Ce se întâmplă cu Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului e dovada clară că Romsilva e stat în stat, că are la mână parlamentari şi miniştri şi că nu dă doi bani pe voinţa cetăţenilor, proprietarii reali ai pădurilor şi ariilor naturale protejate pe care le administrează. De la domnul Costel Alexe nu mă aştept să-şi dea demisia. Cei care mint cu atâta nonşalanţă nu înţeleg ce înseamnă o demisie de onoare. Aşadar, există un singur mod de a scăpa de acest balaur – la vot, având grijă să alegeţi politicieni care n-au depins şi nu depind de banii murdari rezultaţi din tăierile ilegale de păduri!”, a încheiat senatorul USR.

2 ARII

  1. RUSINE COSTELUS!!!!!!!! Unul din cei mai slabi si nepregatiti ministri de Mediu, Ape paduri care s-au perindat la acest minister!Ascunzi cu buna stiinta sesizari care zac la tine in cabinet!!legate de deseuri, balastiere, taieri ilegale de Paduri cu complicitatea mafiilor traspartinice!! Ce te poti astepta de la un individ care a stat langa RELUTU FENECHIU zis ” bulau”ai lasat un cercetat penal, AVRAM la conducerea A.B.A.PRUT!! RUSINEE!!

  2. El e ,, om „de parcuri alpine ozonificate, miros puternic de rășină a coniferelor. Ce ??? Ce??? se ocupă ,, EL” de deșeuri,reciclări,gunoaie, Wc-uri PUBLICE care infestează,, harta RO. și generează SARS-COV-2……1000…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.