Acasă Politic Cu mai puțin de 12.000 de voturi, Elena Udrea și Theodor Paleologu...

Cu mai puțin de 12.000 de voturi, Elena Udrea și Theodor Paleologu pot ajunge deputați independenți

DISTRIBUIȚI

Un sondaj al PNL arată că participarea la vot la alegerile parlamentare din decembrie va fi sub 30% după cum declara ieri „copreședintele unic” Alina Gorghiu. Dacă ar fi să ne raportăm la prezența națională de 48,43% de la alegerile locale din luna iunie estimările sunt că sub două treimi din votanții de astă-vară se vor prezenta la urne. Acesta ar putea fi motivul pentru care mai mulți candidați și-au anunțat intenția de a participa independent la alegerile pentru Camera Deputaților, printre care cu șanse sunt Elena Udrea și Theodor Paleologu. Explicația se regăsește în articolul 94, aliniatul 6 din Legea 208/2015 privind alegerile parlamentare. Astfel pentru ca un candidat independent să fie ales deputat trebuie ca acesta să obțină mai multe voturi decât coeficientul electoral, acesta fiind definit ca raportul dintre numărul total de voturi exprimate în circumscripție și numărul de deputați ce urmează a fi aleși în respectiva circumscripție. În circumscripția București, numărul de deputați va fi 29.

În luna iunie, la alegerile locale pentru primarul general s-au numărat 573775 de voturi valabil exprimate la o prezența de 48,43%. Dacă prezența va fi 30%, păstrând proporțiile, în București ar urma să se exprime valabil circa 345.000 de voturi iar coeficientul electoral va fi de 11.871 voturi, adică 3,4% din voturile exprimate. Așadar un candidat independent care va obține voturi cel puțin egal cu acest număr, va deveni deputat.

Vă reamintim că Elena Udrea a obținut în București la alegerile prezidențiale 59.063 voturi reprezentând aproximativ 6,5% din preferințele bucureștenilor prezenți în turul I la vot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.