Acasă Politic -Cu mana pe inima spun: nu e nici un conflict intre Iliescu...

-Cu mana pe inima spun: nu e nici un conflict intre Iliescu si Nastase-

DISTRIBUIȚI

Ex-premierul Nicolae Vacaroiu a supravietuit valului schimbarilor din PDSR in 1996, ajungand seful Senatului, in noua epoca. Un personaj fara prea multi dusmani, Vacaroiu a demarat in tromba, reducand cheltuielile Camerei Superioare pe o campanie de imagine declansata de la varful PDSR. El se declara la jumatatea distantei dintre Iliescu si Nastase si infirma apetitul de a construi un alt pol de putere in partid – desi in -leaganul Senatului – exista destui dezamagiti de ambele tabere.


– Domnule Vacaroiu, nu ati fi vrut sa fiti a doua oara prim-ministru?

– Nu. Si asta am declarat-o.

– De ce? Nu va place meseria de premier?

– Nu pentru asta. Eu am fost premierul Romaniei timp de patru ani, cand am incercat sa pun in miscare o strategie care sa dea tarii o sansa pe calea dezvoltarii economice, in primul rand, si pentru a asigura o piata interna functionala. Dovada – se ajunsese la performanta de a obtine o cota de risc de tara similara cu cea a Ungariei, care ne permitea sa iesim pe piata privata de capital, sa aducem investitii in Romania, sa dezvoltam sectorul privat la o pondere de peste 50%…

– Ati atins perfectiunea atunci, astfel incat sa nu mai fie nevoie de o a doua editie?

– Nu, nici pomeneala. Au fost si lucruri care n-au mers, au fost dificultati. Era birocratie, era un blocaj financiar destul de ridicat. Eu am considerat ca, dupa patru ani, revenirea mea la functia de prim-ministru nu ar fi fost buna – nu din punctul meu de vedere. Ar fi fost probabil o reactie nu tocmai pozitiva. Avem forte si valori in partid – dovada premierul Adrian Nastase, un om inteligent, deosebit, care, sunt convins, se va descurca la fel de bine ca si mine.

– De ce nu va regasiti totusi in Guvern pe un post de ministru, ca alte persoane din Cabinetul Vacaroiu?

– Nu mi-am propus acest lucru si nici n-as fi acceptat o astfel de functie. Se simtea nevoia unei garnituri noi. Premierul Nastase, propus de mine, a avut libertatea de a-si forma echipa.

– Garnitura nu este 100% noua…

– Nu, dar in proportie de 90% este noua. Numai Aurel Constantin Ilie a fost mentinut dintre membrii propriu-zisi ai fostului Cabinet.

– In Parlament se fac legile, dar in Executiv se fac banii. Nu ati facut nici o afacere ca ati ajuns in Legislativ.

– Este adevarat. Ba, mai mult, preluand conducerea Senatului, am renuntat la unele afaceri pe care le-am inceput dupa 1997. Nu va luati dupa barfele care circula, ca nu stiu ce societati si ce vile are Vacaroiu… N-am facut nici un fel de afacere.

– Sa nu spuneti ca sunteti adeptul formulei -sarac si cinstit-!

– Nu. Dar mi s-a parut corect ca, atat timp cat am fost prim-ministru, sa nu ne implicam nici eu, nici familia. Dupa 1997, am preluat formarea unei banci specializate in investitii si dezvoltare, o banca de succes. M-am suspendat insa din functia de presedinte dupa preluarea conducerii Senatului. Deci, am renuntat la o sursa de venit incomparabila cu cea de presedinte al Senatului.

– Daca ar fi sa va alegeti un prieten absolut, pe cine ati prefera, pe Ion Iliescu sau pe Adrian Nastase?

– Pe amandoi. Eu ma inteleg bine si cu presedintele Iliescu, si cu presedintele Adrian Nastase. Unii fac incercari pentru a estompa aceasta relatie, dar gandurile noastre se apropie, in ideea de a da o sansa Romaniei.

– Totusi, lupta dintre fostul si actualul presedinte al PDSR este de notorietate. Cine credeti ca are mai multe sanse?

– Se dau fel de fel de interpretari unor afirmatii si se scot din context declaratii, ceea ce a dus la ideea ca ar exista o lupta intre premierul Nastase si presedintele Iliescu. Este complet fals.

– Cu mana pe inima?

– Cu mana pe inima. Sa judecam logic. Presedintele Romaniei nu mai poate candida la un alt mandat, este in joc prestigiul lui ca presedinte, astfel incat este interesat sa aiba sustinerea Guvernului pentru ca lucrurile sa mearga bine in tara. Premierul Nastase e un om mai tanar, a fost presedinte executiv si s-a afirmat si ca urmare a unei contributii insemnate a presedintelui Ion Iliescu. Nu vad motivatia acestui presupus conflict.

– Construiti un alt pol de putere in partid cu parghiile pe care vi le ofera functia de sef al senatorilor?

– Suntem un partid social-democrat, unde se exprima mai multe pareri. Nu am nici o grupare. Faptul ca exista multi oameni cu care am lucrat in Executiv si care sunt atasati de mine cred ca reprezinta de fapt un atuu.

– Doua luni de zile s-a lucrat in mare secret la organigrama Senatului. Aveti de gand sa pedeserizati serviciile Senatului?

– Nu, nici vorba. Pur si simplu, aceasta organigrama a avut in vedere punerea ei in acord cu noul regulament. Noi urmarim sa avem un aparat mai operativ.

– Totusi, reducerea unor contracte de munca ale functionarilor din Senat la o perioada determinata deschide drumul politizarii functiilor respective.

– Apropo de pedeserizare, normal ar fi fost sa nu apelam la o astfel de solutie, pentru ca noi ne-am numit deja oamenii. Dar am vrut sa separam aparatul tehnic de aparatul unde primeaza activitatea politica. Cum ar putea PRM sa lucreze cu secretara de la UDMR?

– De ce nu? Doar sunt in aceeasi coalitie.

– Da, sunt in opozitie.

– In timp ce tribuna Senatului s-a inaltat la propriu cu un metru, bugetul a scazut cu 50 de miliarde. Face parte din campania de imagine a PDSR?

– Nu, sub nici o forma. Pur si simplu, am vrut sa avem un buget rational. Daca este austeritate, sa fie pentru toata lumea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.