Acasă Politic Dacă și Tudorel Toader minte, ce pretenții să mai ai de la...

Dacă și Tudorel Toader minte, ce pretenții să mai ai de la ceilalți pesediști?

DISTRIBUIȚI
Ministrul justiției Tudorel Toader a fost unul dintre cei mai bine plătiți români, încasând în 2016 din salariile de la CCR și Universitatea din Iași suma de 569.002 lei, ceea ce reprezintă peste 10.000 de Euro lunar. Te gândești că la o astfel de apreciere a valorii sale de către Statul Român, omul nu s-ar mai preta să mintă. Ei bine, Uniunea Națională a Judecătorilor arată printr-un comunicat că Ministrul justiției Tudorel Toader dezinformează cu privire la demersurile legale privind arhiva SIPA:

„Ministrul justiției Tudorel Toader a dezinformat opinia publică când a anunțat pe Facebook, pe data de 15 iulie 2017, că ‘instanță de judecată a respins acțiunea formulată de către UNJR (Uniunea Națională a Judecătorilor din România),având ca obiect anularea HG referitoare la arhiva SIPA’.

Ceea ce prima instanță a respins este o cerere de suspendare a executării HG 410/ 2017, și nicidecum ‘anularea HG’, care este cu totul alt tip de acțiune. Ne îndoim că, la calibrul de profesor universitar, ministrul justiției Tudorel Toader nu știe diferența dintre suspendarea executării unui act și anularea unui act.

După ce prima instanță își va motiva hotărârea, UNJR o va ataca cu recurs. În paralel, UNJR va iniția și acțiunea de anulare a HG 410/2017.

Mai mult, în același mesaj postat pe Facebook, ministrul justiției Tudorel Toader a susținut că ‘din 19 iunie, Ministerul Justiției așteaptă, de la CSM și asociațiile profesionale, propuneri pentru desemnarea unui magistrat în Comisia de inventariere a fondului arhivistic SIPA’.

Aceasta este o altă manipulare a ministrului justiției Tudorel Toader, deoarece ceea ce acesta ‘așteaptă’ nu are cadru legal, dat fiind că HG-ul pe care l-a inițiat nu prevede în componența comisiei de reinventariere a arhivei SIPA nici un magistrat, ci doar reprezentanți din cadrul puterii executive (art.2 alin.1 din Hotărâre). Acesta este și unul din motivele pentru care UNJR a contestat în instanță HG 410/2017.

Ministrul justiției Tudorel Toader nu este la primul ‘joc’ manipulativ unde prezintă jumătăți de adevăruri, cu scopul de a induce în eroare opinia publică cu privire la acțiunile pe care le face cu privire la arhiva SIPA.

Când a promovat acest HG, ministrul justiției Tudorel Toader a susținut public că dorește ‘desecretizarea’ arhivei SIPA.

UNJR a atras atenția că prin modul cum a fost conceput HG-ul 410/ 2017 nu se va ‘desecretiza’ arhiva SIPA, ci se va deschide o nouă etapa a suspiciunilor privind modul de gestionare a acestei arhive, care se va adăuga celor deja existente sine soluționate de ani de zile.

Astfel, competența comisiei de reinventariere este ambiguă, nu se înțelege cine va distruge documentele (comisia doar propune), cine va sesiza organele de urmărire penală (comisia este organism consultativ, nu de control, conducere sau ordine și siguranța publică, așa cum prevede art. 61 din C.pr. penală, invocat în HG), nu este prevăzută vreo cale ca persoane vizate să poată contesta veridicitatea informațiilor existente în arhivă etc.

Mai mult, deși a promis că va acționa transparent, când a venit momentul să facă dovada transparentei, ministrul justiției Tudorel Toader a afirmat că lista cu membrii comisiei de reinventariere a arhivei SIPA, precum și ordinele de numire și regulamentul de funcționare al comisiei, sunt ‘secrete’.

Evident că ne întrebăm cam cât de transparent poate fi un proces de ‘desecretizare’ a unei arhive secrete făcută de o comisie care e ‘secretă’.

O altă dezinformare a ministrului justiției Tudorel Toader a fost făcută inclusiv în ședința de guvern când s-a adoptat HG 410/ 2017, acesta susținând că are toate avizele pentru acest act, ulterior prezentând public un punct de vedere a unei comisii din cadrul CSM ca fiind un aviz dat de această autoritate, pentru că ulterior, pe parcursul procesului, să susțină că avizul nu este necesar.

De asemenea, ministrul justiției Tudorel Toader nu și-a respectat propriile promisiuni, acesta nefăcând publice, așa cum ne-a asigurat că o va face, toate rapoartele, ordinele, procesele verbale și orice alte înscrisuri cu privire la arhiva SIPA.

Poziția UNJR a fost că, înainte de a se intra din nou în această arhivă, trebuie să aflăm ce s-a întâmplat în toți acești ani cu aceasta arhivă, în condițiile în care, începând cu 2006, declarațiile oficialilor ce au avut legătura cu aceasta arhivă abundă în dezinformări.

Dacă această arhivă a fost cauza de șantaj pentru magistrați, lucru arătat inclusiv de Comisia Europeană, înseamnă că prin soluția oferită de ministrul Tudorel Toader ajungem tocmai ca aceasta arhivă să redevină potențială arma în mâna politicienilor care au control asupra persoanelor ce vor inventaria, din nou, această arhivă.

Din 2007, de la înființare, UNJR mereu a solicitat rezolvarea arhivei SIPA, astfel încât această pată neagră a justiției să fie în sfârșit clarificată.

Modul de acțiune al ministrului justiției Tudorel Toader însă nu doar că nu va rezolva transparent problema arhivei SIPA și nu o va ‘desecretiza’, ci va adânci suspiciunile și neîncrederea cu privire la conținutul acestei arhive și la modul în care acest conținut este folosit de către politicieni.

Pe data de 12 iunie 2017 UNJR a arătat într-un comunicat că, ‘la modul cum este concepută această Hotărâre de Guvern, inițiată de ministrul justiției Tudorel Toader și adoptată de Guvernul Grindeanu, magistrații și opinia publică nu doar că nu vor afla informatorii SIPA din rândul magistraților, dar se vor naște noi suspiciuni ca liderii actualei majorități parlamentare doresc folosirea arhivei SIPA în interese personale’.

În spațiul public s-au exprimat tot mai multe îngrijorări cu privire la faptul că reprezentați ai puterii actuale doresc să intre în posesia informațiilor din arhiva SIPA în scopul arătat de UNJR. Relevantă în acest sens este chiar declarația președintelui PSD Liviu Dragnea din data de 22 mai 2017, care a spus:

‘Dacă sunt unele informații care poate nu ar trebui să fie făcute publice, care țin de viața privată, informații care ar putea să ne ajute să înțelegem dacă în anii trecuți, poate acum nu mai e cazul, dar cine știe, informațiile de acolo au influențat anumite decizii ale unor instanțe, trebuie să ajungem la aceste informații’.

Modul în care ministrul justiției Tudorel Toader a conceput HG 410/ 2017 a creat cadrul pentru ca reprezentanți ai puterii executive să ‘ajungă la aceste informații’ din arhiva SIPA.

Comisia care activează acum în arhiva SIPA are o competență insuficient clarificată și lipsesc criteriile certe de selecție a informațiilor sau de distrugere a lor — când, cum, de către cine—, fapt ce lasă deschisă poarta abuzurilor și a lipsei de responsabilitate.

UNJR a pledat pentru lămurirea arhivei SIPA încă din 2007. Faptul că în această perioadă sunt reprezentanți ai puterii executive în arhiva SIPA și a căror nume nici măcar nu-l știm, ar trebui să preocupe în primul rând cetățenii.

Dacă e un lucru admis public că există suspiciuni serioase că informații din arhiva SIPA au fost folosite în scopuri personale, ce nu au legătură cu interesele justiției și ale cetățenilor, prin HG-ul inițiat de ministrul justiției Tudorel Toader aceste suspiciuni vor continua, dat fiind că întreaga procedură este lipsită de transparentă, iar din comisia de reinventariere nu face parte nici un magistrat, ci doar persoane aflate sub control politic.

Iar pentru cine nu e încă convins că întreaga retorică privind ‘desecretizarea’ arhivei SIPA a fost doar o mare manipulare publică, îi invităm să citească Hotărârea de Guvern 410/ 2017 pentru a descoperi singuri dacă există vreo referință la ‘desecretizarea’ arhivei ori la deconspirarea magistraților care erau colaboratori ai SIPA:

https://lege5.ro/Gratuit/ge3dgmrtgy4q/hotararea-nr-410-2017-privind-unele-masuri-referitoare-la-arhiva-fostei-directii-generale-de-protectie-si-anticoruptie”

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.