Acasă Politic Dosarul sotilor Ceausescu nu a fost niciodata inregistrat la tribunal

Dosarul sotilor Ceausescu nu a fost niciodata inregistrat la tribunal

DISTRIBUIȚI


La 14 ani de la revolutia din decembrie, iese la iveala faptul ca dosarul sotilor Ceausescu – executati in decembrie 1989, ca urmare a unei condamnari date de Tribunalul Militar Extraordinar – a disparut la scurt timp dupa impuscarea cuplului si dupa sinuciderea judecatorului care l-a condamnat, sustin surse judiciare. Intr-o adresa din 22 noiembrie 1994, Sectia Parchetelor Militare era informata de Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti despre faptul ca dosarul sotilor Ceausescu a disparut imediat dupa redactarea sentintei, respectiv in ianuarie-februarie 1990.

Judecatorul care i-a condamnat la moarte pe Elena si Nicolae Ceausescu, colonelul de justitie Gica Popa, s-a sinucis la 1 martie 1990.


Cereri fara raspuns

-Din 1994 s-au inregistrat, la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, mai multe cereri din partea Sectiei Parchetelor Militare si a altor institutii prin care se solicita dosarul sotilor Ceausescu-, a declarat, ieri, pentru Mediafax, general-magistrat Ion Panaitescu, presedintele Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti (TMTB). Ion Panaitescu a adaugat ca nu se putea reveni mereu cu tot felul de adrese-raspuns in care sa se precizeze ca actele privind procesul cuplului Ceausescu nu sunt in arhiva instantei militare. Astfel ca, in calitate de presedinte al instantei militare, Panaitescu a initiat reconstituirea dosarului, in baza articolului 508 din Codul de procedura penala (CPP), care reglementeaza procedura refacerilor sau inscrisurilor oficiale disparute. -De cate ori era cerut dosarul de catre cei interesati, raspunsul era ca nu se afla in evidenta instantei-, a spus generalul Panaitescu. Potrivit articolului 508 CPP, in cazul disparitiei dosarelor judiciare sau inscrisurilor oficiale, presedintele instantei din a carui arhiva au disparut actele intocmeste un proces-verbal de constatare si dispune masuri pentru cautarea documentelor. Textul legii mai prevede ca ori se inlocuieste dosarul, ori se reconstituie, in cazul in care documentele nu sunt gasite.

-Nu mai exista vreun alt exemplar, astfel ca dosarul trebuie reconstituit-, a adaugat Panaitescu. Generalul mai spune ca vor fi audiati toti cei care au avut legatura cu modul in care a fost facut acest dosar.

Reconstituirea

Pe 15 decembrie, magistratii Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti vor lua in discutie reconstituirea dosarului 1/1989, in care s-a pronuntat, pe 25 decembrie 1989, judecatorul Gica Popa al Tibunalului Militar Teritorial Extraordinar. Procurorul militar Dan Voinea a solicitat, in decembrie 1989, condamnarea sotilor Ceausescu pentru genocid, subminarea actiunii de stat prin organizarea de actiuni armate impotriva manifestantilor, distrugerea bunurilor obstesti, subminarea economiei nationale; incercarea de a fugi din tara si de a intra in posesia a aproximativ un miliard de dolari (suma aflata, la acea data, in bancile din strainatate). Primul lucru care a disparut din acest dosar a fost caseta video cu filmul procesului si executiei sotilor Ceausescu, la garnizoana de la Targoviste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.