Acasă Politic -Bufoniada- continua

-Bufoniada- continua

DISTRIBUIȚI

Senatorii continua seria scandalurilor ieftine. Noul episod care a avut loc in Senat are la baza incercarea senatorilor puterii de a-i pacali pe colegii din opozitie ca ceea ce s-a votat a fost, de fapt, altceva. Dupa ce, din neatentie, nu au reusit sa obtina voturile necesare pentru a promova OUG 90/2003 pentru modificarea Legii privind Codul vamal si a unui articol din OUG 64/2003 pentru stabilirea unor masuri privind infiintarea, organizarea, reorganizarea sau functionarea unor structuri din aparatul de lucru al guvernului, senatorii PSD au sustinut ca votul a fost dat in realitate pentru raportul facut de Comisia juridica, si nu textului final, pornind de la ideea ca parerea celor multi conteza si dicteaza adevarul.

Acest normativ se pare ca poarta ghinion reprezentantilor puterii. Este pentru a doua oara cand pe marginea proiectului se declanseaza dispute aprige intre senatorii PD, PNL si PRM, pe de o parte, si PSD, UDMR, pe de alta parte.

Avand in vedere ca dezbaterile asupra textului si amendamentelor au avut loc la o precedenta sedinta in plen, votul final fiind atunci amanat, ieri, presedintele de sedinta Dan Mircea Popescu a invitat senatorii sa se pronunte prin vot asupra acestui proiect organic. Rezultatul obtinut a fost 67 de optiuni -pentru-, 37 -impotriva- si trei abtineri. Cum pentru aprobarea unei legi organice erau necesare minimum 71 de voturi favorabile, ordonanta ar fi trebuit sa fie considerata respinsa, lucru semnalat si de catre reprezentantii opozitiei.

Aceasta solutie nu a fost insa acceptata de vicepresedintele Doru Ioan Taracila. Liderul PSD a sustinut ca votul exprimat s-a referit la raportul intocmit de comisia sesizata in fond, si nu la textul legislativ in ansamblu. El a citat in favoarea sa prevederile Regulamentului Senatului, aratand ca trebuie parcurse toate etapele procedurale: vot asupra amendamentelor, vot asupra raportului si vot asupra legii. Taracila, care condusese sedinta anterioara, cand a fost dezbatut proiectul de lege, a afirmat ca el a supus atunci la vot doar amendamentele, nu si raportul, deci rezultatul de 67-37-3 a fost pentru raport.

Pentru a nu se lasa calcat in picioare, senatorul PRM Mihai Lupoi a acuzat ca -smecheria PSD se vrea continuata-, sustinand ca a fost vorba de un vot final pe lege, iar aceasta a cazut. -Va apreciez abilitatea, dar lasati Senatul sa-si desfasoare in mod democratic lucrarile-, a fost raspunsul reprezentantului PRM la incercarile senatorului PSD.

In acelasi spirit, senatorul PD Petre Roman a tinut sa-l intrebe pe presedintele de sedinta ce anume a supus la vot. -M-am luat dupa ce scrie aici (n.r. – pe ordinea de zi a sedintei) – vot final-, a raspuns Dan Mircea Popescu.

Pentru a vedea -limpede- de partea cui se afla dreptatea, reprezentantii partidelor din opozitie au solicitat verificarea stenogramei sedintei anterioare, pentru a se clarifica ce ramasese de votat.

Pentru a evita luarea unei decizii, presedintele de sedinta, Dan Mircea Popescu, a decis ca adevarul va fi aflat doar saptamana viitoare, in cadrul Biroului Permanent, unde se vor consulta toate stenogramele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.