Acasă Politic Doua motiuni intr-una singura

Doua motiuni intr-una singura

DISTRIBUIȚI

Dupa ce un timp destul de lung a stat in expectativa, Opozitia se calca pe picioare, in fata microfonului, spre a anunta depunerea unor motiuni de cenzura impotriva Cabinetului Nastase. Ieri, atat democratii, cat si liberalii si-au anuntat intentia de a -motiona- pe dierite teme cu filon comun: incapacitatea Guvernului actual de a-si exercita mandatul.

Deputatul PD Emil Boc a precizat ca partidul sau nu va initia procedura de strangere de semnaturi pentru motiune inainte ca Guvernul sa-si prezinte intentiile pentru care isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului. Mai grabit, PNL a anuntat ca motiunea pe care o va depune dupa declaratia politica a Cabinetului de asumare a raspunderii sub forma bilantului la un an de guvernare cuprinde doua teme: pierderea autoritatii statului in Harghita si Covasna si saracirea populatiei. In atare situatie, ar fi logic ca PD si PNL, sprijinite de PRM, sa sustina aceeasi motiune, cu greutate de doua.

Indiferent de gabarit, mai mult ca sigur, motiunea cu pricina nu va avea nici un efect asupra Cabinetului Nastase, intrucat reprezentantii UDMR, precum si cei ai minoritatilor, altele decat cea maghiara, merg, fara abatere, pe mana PSD, ceea ce va inclina, in ultima instanta, balanta de partea Puterii.

In ziua lustruirii pantofilor pentru intampinarea lui Mos Niculae, Guvernul va primi in dar o motiune de cenzura. Depusa la trei zile dupa asumarea raspunderii, textul va fi anuntat pe 5 decembrie, in replica la bilantul unui an de guvernare. Anuntul a fost facut ieri la Camera Deputatilor de catre reprezentantii PD. Dimineata, liberalii isi anuntasera colegii din Birourile reunite ca vor porni motoarele motiunii de cenzura, lansate saptamana trecuta. Actiunile de rasturnare a Guvernului initiate de PNL si PD se vor intalni, se pare, in acelasi punct, fiind sprijinite si de PRM. Conform aritmeticii parlamentare, soarta Cabinetului PSD sta in acest moment in mainile minoritatilor (UDMR + celelalte minoritati). Acestia s-au grabit sa dea declaratii de sprijin pentru care reprezentantii partidului de guvernamant vor plati cu siguranta un pret exorbitant.

Liberalii anunta o motiune cu doua etaje

La prima ora a diminetii, reprezentantii PNL si-au avertizat colegii din Birourile Permanente ale celor doua Camere ca au declansat actiunea -Motiunea de cenzura-. Anuntul a fost facut de Paul Pacuraru, in semn de protest fata de refuzul premierului de a da socoteala Parlamentului pe tema Har-Cov. Liberalii vor largi insa atacul politic, aratand ca motiunea de cenzura – deschisa si altor partide – se va structura pe doua etaje: scaderea calitatii vietii la un an de guvernare PSD si pierderea autoritatii statului in Harghita si Covasna, conform marturisirilor ministrului de interne, Ioan Rus, si ale sefului SRI, Radu Timofte. Aseara, Radu F. Alexandru si Paul Pacuraru urmau sa obtina OK-ul final din partea staff-ului PNL pentru deschiderea subscriptiei de semnaturi. Liderul grupului liberal din Senat reproseaza puterii neonorarea obligatiei sale fundamentale din primul articol al Constitutiei, care arata ca Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil. -Siguranta nationala si stabilitatea politica erau singurele bile albe ale Romaniei in cursa pentru NATO si UE – si acestea se pun acum sub semnul intrebarii-, a aratat senatorul Radu F. Alexandru, precizand ca situatia actuala este cauzata de -politica de compromis si cedare fata de UDMR-. Conceputa ca o actiune -autonoma-, motiunea liberalilor se va cupla cu cea a democratilor. Deputatul PD Emil Boc a afirmat ca, desi nu crede ca initierea unei motiuni va demola Cabinetul Nastase, ea va arata, cel putin opiniei publice, ca Guvernul nu are un cec in alb pentru actiunile sale, din partea partidelor de opozitie. In baza acestor considerente, democratii precizeaza ca ei vor deschide lista de semnaturi pentru motiunea de cenzura si-i asteapta pe parlamentarii PRM, PNL si UDMR sa-i urmeze in acest demers.

Cabinetul Nastase, la mana minoritatilor

In aceasta miscare de zguduire a Guvernului, PNL, PD si PRM vor merge impreuna – arata surse din toate taberele. Aritmetica voturilor va da emotii PSD, care va trebui sa intensifice prietenia cu UDMR si cu celelalte minoritati tocmai intr-un moment delicat, in care se fac pregatiri concrete pentru aplicarea Legii statutului in Romania. Cu cei 13 senatori si 29 deputati PNL, noua senatori si 29 deputati PD si 36 senatori si 29 deputati PRM, Opozitia va indeplini conditia (minimum 120 de semnaturi) ceruta de Constitutie pentru initierea unei motiuni de cenzura. Ca sa si treaca, motiunea are nevoie de -jumatate plus unu- din numarul total al parlamentarilor, adica de 242 de voturi. Intrarea UDMR si a celorlalte minoritati, care detin 18 deputati in acest joc, ar duce la rasturnarea Guvernului Nastase. O conditie greu de indeplinit, dupa declaratiile de sprijin fata de PSD lansate inca de ieri, de reprezentantii celor doua grupari politice. Liderul grupului minoritatilor, deputatul Varujan Pambuccian, a declarat ca exclude posibilitatea sustinerii unei motiuni de cenzura, intrucat Guvernul Nastase a facut posibile toate dorintele sale in sectorul IT.

La randul lor, chiar daca au aratat cateva semne de independenta, votand alaturi de PNL, PD si PRM Motiunea -Sanatatea-, reprezentantii UDMR nu se incumeta sa-si puna semnaturile pe o motiune de cenzura, fiind legati inca de Protocolul cu PSD. Deputatul Robert Raduly a declarat ca protocolul semnat de liderii celor doua partide prevede explicit angajamentul UDMR de a nu initia sau sustine vreo motiune de cenzura pe adresa Cabinetului Nastase. Decizia de reziliere a protocolului si implicit de sustinere a unor actiuni anti-PSD apartine, conform afirmatiilor lui Raduly, CRU, organism care se poate intruni si in mod extraordinar. Desi pare ca a trecut pe langa pericol, echipa lui Adrian Nastase va trebui sa faca mari concesii sustinatorilor sai, incepand din ziua asumarii raspunderii. Motiunea de cenzura este conceputa de aceasta data ca o replica la gestul Cabinetului, care este gata sa-si faca bilantul la un an de guvernare printr-o declaratie de politica generala. Constitutia prevede depunerea ei in termen de trei zile de la asumarea raspunderii si discutarea dupa alte trei zile in sedinta comuna a celor doua Camere. Adoptarea motiunii de cenzura are un efect dezastruos – demiterea Guvernului -, in timp ce respingerea ei face ca documentul -asumat- sa se considere adoptat fara modificari.


Nicolae Vacaroiu nu intelege motiunea de cenzura a PNL

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat, ieri, ca nu intelege initiativa PNL de a introduce o motiune de cenzura pe tema situatiei din judetele Harghita si Covasna, avand in vedere ca Opozitia ar avea prilejul sa ridice aceasta problema cu ocazia asumarii raspunderii guvernamentale.

-Eu nu prea inteleg aceasta motiune de cenzura, dar este un drept constitutional, la care am apelat si noi cand eram in opozitie-, a afirmat Vacaroiu.

Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului pe o declaratie de politica generala, la un an de guvernare, iar acesta este -un prilej pentru Opozitie de a ridica problema judetelor Harghita si Covasna-, a apreciat presedintele Senatului.

In plus, Parlamentul are un program legislativ foarte incarcat, a mai spus Vacaroiu, precizand ca ar fi dorit ca luna decembrie sa fie consacrata procesului de legiferare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.