Acasă Politic Fostul șef al SIE Ioan Talpeș: Tăriceanu – „un om al rușilor”

Fostul șef al SIE Ioan Talpeș: Tăriceanu – „un om al rușilor”

DISTRIBUIȚI

Fostul șef al SIE, generalul Ioan Talpeș, susține că, prin dezvăluirea făcută de premierul Tăriceanu după ședința CSAT, acesta ar putea fi catalogat ca "un om al rușilor".
Invitat miercuri seară la emisiunea "Nașul", Talpeș a susținut că, în mod normal, premierul Tăriceanu nu ar fi trebuit să dea publicității ceea ce s-a discutat în CSAT, cu referire directă la acuzația președintelui Băsescu cum că sumele mici alocate înzestrării armatei ar servi intereselor Rusiei.
Talpeș a interpretat dezvăluirea premierului ca pe o dovadă că el ar servi cu adevărat interesele rușilor. "Să știți că numai un om al rușilor ar putea să dea o asemenea declarație", a declarat fostul șef SIE, accentuând că "un asemenea comportament numai un om al rușilor putea să îl aibă".
Acesta a explicat că, după cum se știe, miercuri ar fi trebuit să se discute în CSAT problema înzestrării armatei române, iar aceasta ar trebui făcută în conformitate cu standardele NATO.

Politic – spre vest, economic – spre est

Totodată acesta a avertizat că România se află în faza în care trebuie să decidă niște lucruri. "Tot semnalizăm într-o parte și pe urmă facem cu totul altceva. Nu vedeți că, cu cât am făcut niște pași mai fermi spre vest, NATO, UE, cu atât a crescut în România ponderea și prezența economică a estului?"
Generalul Talpeș susține că în timp ce România s-a îndreptat din punct de vedere politic către vest, puterea economică a intrat pe mâna estului. "Eu nu spun că este rău că au investit, m-ar bate Dumnezeu dacă aș spune așa ceva. Problema este alta. Ce au investit real? Pentru că toate aranjamentele care s-au făcut au vizat niște avantaje nu pentru români, ci pentru est", a punctat fostul șef SIE, exemplificând cu afacerile din domeniul petrolului.
Talpeș a avertizat că nu ar fi deloc surprinzător dacă tot miza economică ar face ca viitorul Parlament, ales în noiembrie, să decidă ieșirea României din NATO sau din UE. "Pentru că este ceva ce am simțit în această precampanie electorală. Atât de mare a devenit miza să devii parlamentar și am auzit de niște atacuri care se pregătesc."
Generalul a mai afirmat și că în jur de 15% dintre actualii politicieni sunt foști securiști. "Să nu credeți că numai într-o tabără sunt ÇvopsițiiÈ, sunt peste tot. Acești 15% pot să determine decizii. Într-un stat real de drept și național să spunem și care se respectă și își respectă condiția, acești 15% ar trebui să fie cei care operează în conformitate cu interesele majore ale statului, nu cu interese particulare. La noi aceștia operează în majoritatea lor cu interesele particulare, cu interesele de grup și de influențe", a mai afirmat Talpeș.

Țara asta a avut conturi serioase…

Foarte mulți dintre cei care ocupau funcții înalte înainte de 1989 au știut să profite de schimbarea de regim și de "intruziunea unor state vecine" și să pună mâna pe afacerile statului român rămase în derulare sau pe conturile României. "Categoric, Ceaușescu n-a avut conturi, dar țara asta a avut conturi serioase…", a explicat Talpeș, conturi cu care, în anii '90, a început "marele jaf național".
Chestionat de moderatorul emisiunii cu privire la existența unui personaj foarte important în România care ar fi stabilit în urmă cu multă vreme o regulă în politica românească, potrivit căreia profiturile s-ar fi împărțit "frățește" între grupurile oligarhice care controlează puterea și opoziția, fostul șef al SIE a recunoscut acest lucru.
"Da. Nu știu personajul și e dificil să dai un nume, dar categoric aceasta este regula care funcționează în grupurile acelea oligarhice, iar procentul este de 60-40 la sută", a răspuns Talpeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.