Home Politic Fostul șef de la RAR Vaslui obligat să demisioneze ca să vină...

Fostul șef de la RAR Vaslui obligat să demisioneze ca să vină omul lui Tătaru sub conducerea căruia a acționat grupul organizat ridicat de DNA

DISTRIBUIŢI

Pe 4 iulie anul trecut, ziarul Vasluianul, (detalii AICI) anunța că șeful RAR de la acea vreme, Florinel Donosă, a fost obligat să demisioneze pentru ca în locul lui să fie numit un apropiat al lui Nelu Tătaru, hușeanul Valentin Crețescu. Imediat, ziarul cumătrului obscurului Nelu Tătaru, Lucian Timofticiuc l-a prezentat pe Crețescu drept un profesionist ce va revoluționa RAR-ul. (Detalii AICI). 

În februarie anul acesta, tot ziarul lui Timofticiuc îl prezenta pe Crețescu drept un Dumnezeu al eficienței, în vreme ce angajații RAR acționau în grup infracțional organizat (detalii AICI).

Patron de școală de șoferi în Huși, Crețescu ori habar n-a avut ce se întâmplă sub nasul lui, ori a închis ochii complice. Așa se face că exact după preluarea conducerii de către el, corupția la RAR Vaslui a izbucnit.
DNA a reținut un grup organizat care a început să acționeze exact în perioada în care fostul șef era controlat de la București pentru a fi forțat să demisioneze.
Iată ce anunță DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 22 aprilie 2021, a unui număr de șapte inculpați, între care inspectori autorizați ai Registrului Auto Român (RAR) în legătură cu activități prin care, în mod organizat, contra unor sume de bani primite drept mită, ar fi atestat că o serie de inspecții tehnice periodice (ITP) s-au realizat fără ca, în realitate, acestea să se desfășoare. Multe dintre autovehiculele care au realizat ITP în acest mod se aflau de fapt în alte zone ale țării, fiind nedeplasabile din cauza unor defecțiuni ori se aflau chiar în afara țării.
Astfel, s-a dispus reținerea următorilor:
VERMAN IONUȚ și APETRI SORIN, inspectori tehnici autorizați în cadrul unor stații ITP din Bârlad, respectiv Bacău, și alte patru persoane fizice, colaboratori, pentru infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită în formă continuată (autorat sau complicitate), trafic de influență, fals intelectual sau instigare la fals intelectual, dare de mită
URSACHE MARIAN, inspector D.I.T.P. – S.P.N.V din cadrul R.A.R Vaslui (cu atribuții de control și supraveghere a stațiilor ITP), pentru infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, luare de mită în formă continuată.
De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar, cu interdicția de a exercita activitatea și de a părăsi județul Vaslui, față de SĂNDULESCU DORU, inspector D.I.T.P. – S.P.N.V din cadrul R.A.R Vaslui, pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, luare de mită în formă continuată.
Totodată, procurorul de caz a dispus măsura controlul judiciar față de alte 5 persoane.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
Inculpatul Verman Ionuț ar fi inițiat constituirea unui grup infracțional organizat împreună cu alte persoane, în scopul săvârșirii de infracțiuni de luare de mită, trafic de influență și fals intelectual. În perioada iunie 2020 – aprilie 2021, inculpatul ar fi coordonat activitatea de efectuare nelegală a inspecțiilor tehnice periodice în cadrul stației ITP din Bârlad la care lucra, în sensul că s-ar fi atestat, în mod nereal, realizarea inspecțiilor tehnice periodice a vehiculelor, fără ca acestea să se prezinte în stație. Verman Ionuț ar fi impus tarifele care urmau a fi plătite cu titlu de mită, indicând totodată persoanele de la care urmează a fi pretinse sume de bani, precum și persoanele pentru care activitatea se efectua gratuit și ar fi stabilit cum se împărțeau banii. Concret, acesta stabilea cât revenea fiecărui membru al grupului, inclusiv suma de bani care urma a fi remisă patronului societății, precum și reprezentantului R.A.R. Vaslui, inculpatul Ursache Marian care asigura protecția grupului infracțional organizat, prin aceea că nu lua măsurile legale față de nereguli constatate în cadrul stației, referitoare la modalitatea nelegală de înscriere în fals a inspecțiilor tehnice periodice.
Ceilalți inculpați, persoane fizice, aveau roluri clar stabilite în relația cu clienții care urmăreau să rezolve înscrierea unei inspecții tehnice periodice, fără prezentarea vehiculelor (autoturisme, remorci, dube, sau vehicule de mare tonaj).
De regulă, se percepeau câte 250 de lei pentru vehicule aflate în țară și 150 de euro pentru vehicule care nu află țară.

Întrucât stația din Bârlad nu este autorizată pentru decât pentru ITP pentru categoria II-a de vehicule, inspectorii tehnici de aici au apelat la inspectorii din alte stații autorizare R.A.R., pentru situații în care era necesară inspecția unor vehicule de mare tonaj (peste 3500 kg) din categoria III-a. Astfel, a fost identificată o stație ITP din județul Bacău la care inspectorul tehnic, inculpatul Apetri Sorin, în aceeași manieră, contra unor sume de bani, ar fi atestat, în mod nereal, efectuarea ITP pentru vehicule din categorie III-a.
Certificatele de înmatriculare și certificatul de inspecție corespunzătoare vehiculelor care „trecuseră” ITP în modul descris mai sus erau transmise în colete, prin servicii de poștă rapidă.
Activitățile nelegale expuse anterior nu se puteau realiza fără sprijinul efectiv al inspectorilor de specialitate din departamentul D.I.T.P. – S.P.N.V. din cadrul Registrului Auto Român Vaslui.
În acest context, inspectorii de specialitate din cadrul RAR Vaslui, inculpatul Ursache Marian (în perioada august 2020 – aprilie 2021) și inculpatul Săndulescu Doru (în perioada august 2020 – decembrie 2020) ar fi asigurat sprijin pentru activitățile infracționale descrise, în schimbul banilor primiți, direct sau indirect, de la inspectorii tehnici din cadrul stației ITP din Bârlad. Sumele de bani ar fi în cuantum de 100 de euro și ar fi fost remise periodic (aproximativ de două ori pe săptămână) fiecăruia dintre inspectorii anterior menționați, cu ocazia deplasărilor acestora în teren. În acest sens, ei nu ar fi luat măsurile legale de sancționare și ar fi oferit membrilor grupării date referitoare la activitățile de control desfășurate pentru ca aceștia să-și poate lua măsuri de precauție.

Inculpaților i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 22 aprilie 2021, șase dintre cei șapte inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar unul (persoană fizică) cu propunere de arestare la domiciliu.

În același doar se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

1 COMENTARIU

  1. Realitatea e undeva la mijloc: politruc obedient, Cretescu e un diletant ajuns la RAR Vaslui doar datorita carnetului de partid si a faptului ca este omul lui Tataru. Este doar unul dintre cei angajati pe la primariile rurale ale judetului Vaslui si de a carui „pricepere” era nevoie la RAR, astfel incat s-a dispus detasareasa in interesul serviciului. Pricepera era nula ( fie vorba intre noi), omul fiind angajat intr-un departament extrem de important- OCS a carui denumire domnia sa nici nu stia ce inseamna, astfel incat articolul de lauda comandat in Vremea noua il numea Organism control service-uri. Nu stiu daca pana la ora aceasta s-a lamurit ca e angajat la Organismul Certificare Sisteme. Cu mila Domnului, s-a vazut angajat definitiv la RAR si viseaza sa isi duca „eficienta” pana in panzele albe. Eficienta care se concretizeaza in doar vreo 5-6 ore state la propriu la serviciu, in zile in care nici nu da pe acolo, in jignirea colaboratorilor institutiei, in concedii medicale platite de RAR si in care el presta activitate de legislatie rutiera la firma din Husi.
    Pe cand o investigatie tip Apele Romane si pe acolo ? Subiecte sunt, cerneala sa curga ….

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.