Acasă Politic Guvernul, criticat de PD si PNL, menajat de UDMR si PRM

Guvernul, criticat de PD si PNL, menajat de UDMR si PRM

DISTRIBUIȚI

Democratii si liberalii au fost, sambata, la discutiile generale asupra bugetului de stat pe 2001, singurii reprezentanti ai opozitiei parlamentare care si-au luat rolul in serios. Ei au atras atentia ca se incalca procedurile parlamentare si au criticat aspru prevederile bugetare, insa nu au precizat in mod clar daca vor vota sau nu proiectul, desi PD anuntase initial ca este tentat sa acorde un vot negativ. In schimb, PRM si, mai ales, UDMR s-au comportat ca doua formatiuni aliate PDSR la guvernare, criticand sporadic si neconvingator bugetul de stat.

Sicane procedurale

Inca de la inceputul dezbaterilor, PD si PNL au aratat ca se incalca Regulamentul celor doua Camere legislative, care prevede ca, intre finalizarea raportului la un proiect de lege si dezbaterea acestuia in plen, trebuie sa treaca trei zile, astfel incat parlamentarii sa aiba timpul necesar pentru studierea raportului. Senatorii PNL Paul Pacuraru si Radu F. Alexandru au cerut ca, in conditiile in care au fost deja incalcate procedurile, sa se lucreze si sambata, si duminica. Pacuraru a spus ca singura ratiune pentru care dezbaterile la buget au inceput sambata si se reiau astazi, cu pauza in Duminica Floriilor, este faptul ca primul-ministru a avut o fereastra libera intre doua vizite in strainatate.

La randul sau, deputatul PD Alexandru Sassu a declarat ca nu stie de ce trebuia sa se incalce Regulamentul, din moment ce ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, ar fi declarat public ca nu este necesara aprobarea ultrarapida a bugetului. Liderul grupului parlamentar al PDSR, Viorel Hrebenciuc, a acuzat PNL de -fariseism politic- si a cerut sa se lucreze numai in ziua de sambata, ceea ce de altfel s-a si intamplat, propunerea sa fiind sustinuta prin vot de PRM si UDMR.

Optimism guvernamental

In fata Camerelor reunite, premierul Adrian Nastase a declarat ca, in urma cresterii economice din acest an, rata somajului va scadea la 9,8%, iar numarul de salariati va creste cu 120.000. El sustine ca astfel se va asigura o baza neinflationista de crestere a salariului real cu patru procente si ca aceasta crestere economica se va regasi in majorarea investitiilor in economia reala si in exporturile de bunuri si servicii. Reamintind ca bugetul a fost proiectat pentru o crestere economica de 4,1%, o rata a inflatiei de 25% si pentru o incetinire a deprecierii monedei nationale, depreciere care va fi sub rata inflatiei, primul-ministru a precizat ca vor creste incasarile bugetare, ca urmare a unor actiuni ferme de intarire a disciplinei financiare si vor fi revizuite toate inlesnirile acordate -in mod arbitrar-.

Critici dure si nemultumiri de fatada

Desi au -demolat- practic bugetul, parlamentarii PD si PNL au precizat ca vor vota proiectul in functie de acceptarea unor amendamente de fond. Senatorul democrat Viorel Pana a declarat ca PDSR nu si-a onorat promisiunile electorale legate de reducerea cotei de TVA, relaxarea fiscala, garantarea venitului mediu pe economie si de majorarea alocatiilor pentru copii, dar si ca Guvernul nu a inclus in buget veniturile din privatizare, nu a pus in practica facilitatile fiscale pentru IMM si nu a incheiat acordul cu FMI. In schimb, deputatul liberal Calin Popescu-Tariceanu crede ca masurile de majorare a fiscalitatii, prevazute prin proiectul de buget, vor frana dezvoltarea economica a tarii, vor incuraja munca la negru si ii vor sufoca pe -intreprinzatori-.

Nemultumirile parlamentarilor PRM, expuse de senatorul Carol Dina, au fost legate de neincluderea in buget a veniturilor din privatizare, de absenta unor masuri de rezolvare a blocajului financiar si de neprecizarea surselor de finantare pentru deficitul bugetar si al datoriei publice interne.

Prin deputatul Birtalan Akos, UDMR a criticat Ministerul Finantelor ca nu actioneaza transant impotriva marilor datornici la buget si ca permite nejustificat reesalonari, amanari si chiar scutiri de la plata datoriilor catre stat.

Evaluand punctele de vedere exprimate de la tribuna, premierul Adrian Nastase a afirmat ca UDMR a fost -extrem de serios-, in timp ce PD a hotarat, inainte de analizarea proiectului, sa nu voteze bugetul, ceea ce arata clar -o hotarare politica dincolo de examinarile concrete-. Despre PRM, Nastase a spus ca a avut -observatii punctuale- pe multiple aspecte -ce pot fi discutate-, iar in privinta liberalilor, acestia nu au avut un punct de vedere unitar, unii reprezentanti ai PNL dorind -o pozitie radicala-, iar altii pledand pentru o discutie -mai serioasa- pe anumite articole.

PDSR acuza -greaua mostenire-

Cel mai aprig sustinator al actualei forme de buget a fost deputatul PDSR, Florin Georgescu. El a declarat ca bugetul, fundamentat pe premise -solide-, cum ar fi cresterea economica durabila si reducerea -substantiala- a ratei inflatiei, este unul -al relansarii si dezvoltarii si nu de dezindustrializare sau saracire a populatiei, cum au fost bugetele guvernarii precedente-. Reprezentantul PDSR a precizat ca numeroasele suplimentari de sume nu pot fi luate in considerare, mai ales din cauza masurilor luate, la sfarsitul anului 2001, de cabinetul Mugur Isarescu, a caror sustinere financiara ar necesita sume importante. Astfel, hotararea de crestere a alocatiei de stat pentru copii, adoptata in decembrie 2000, necesita 4.000 miliarde de lei in 2001. In concluzie, masurile cu caracter -electoral-, luate de fosta guvernare, au o influenta de peste un procent din PIB, a specificat deputatul PDSR. El a mai spus ca Guvernul Nastase a preluat datorii -uriase- ale institutiilor publice, care se situau, in decembrie 2000, la 8.200 miliarde de lei, reprezentand sume neachitate furnizorilor, ceea ce inseamna, in cifre comparabile, de trei ori mai mult decat datoria lasata in 1996 de Guvernul PDSR aliantei guvernamentale CDR-USD-UDMR.

Dezbaterea pe articole a bugetului de stat va incepe astazi, premierul si PDSR exprimandu-si speranta ca acesta va fi votat pana vineri. Dintre cele 361 de amendamente propuse in comisiile de specialitate, au fost acceptate doar 48.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.