Acasă Politic Guvernul promite confidentialitatea telecomunicatiilor

Guvernul promite confidentialitatea telecomunicatiilor

DISTRIBUIȚI

Guvernul a transmis, saptamana trecuta, Senatului, un proiect de lege privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul telecomunicatiilor, prin care se garanteaza confidentialitatea comunicatiilor efectuate prin retelele publice de telecomunicatii, iar orice forma de ascultare nu este permisa decat cu acordul particopantilor la comunicatia respectiva sau -in exercitarea prerogativelor de autoritate publica, in conditiile legii-.

Un utilizator sau un abonat are obligatia de a-l informa pe celalalt utilizator daca, in timpul convorbirii, se utilizeaza echipament care permite ascultarea acesteia de catre alte persoane.

Datele referitoare la trafic care privesc abonati sau utilizatori, prelucrate in vederea stabilirii convorbirilor efectuate si stocate de furnizorul de servicii de telecomunicatii destinat publicului, trebuie sa fie sterse sau facute anonime la terminarea convorbirii. Furnizorul poate prelucra datele cu caracter personal, colectate in scopul facturarii, doar cu acordul abonatilor. Aceste dispozitii nu pot fi invocate pentru a limita accesul -autoritatilor competente- la datele respective, in conditiile legii. Emiterea de facturi detaliate se poate face numai cu respectarea dreptului la protectia vietii private.

Proiectul cere ca furnizorii serviciilor de telecomunicatii sa puna la dispozitia utilizatorilor un -procedeu simplu- de eliminare a serviciului de prezentare a liniei care apeleaza. Abonatul apelat are dreptul de a i se oferi, de catre furnizor, o posibilitate de a respinge apelul primit, cand datele de identificare a liniei care apeleaza au fost eliminate. Dispozitiile referitoare la identificarea liniei care apeleaza nu sunt aplciate atunci cand un abonat cere depistarea unor apeluri -abuzive-, precum si pentru organizatiile care primesc apeluri de urgenta, precum sectiile de politie, pompierii sau ambulanta.

Proiectul acestei legi prevede ca fiecare abonat are dreptul ca furnizorul serviciilor de telecomunicatii sa-i puna la dispozitie un procedeu de a bloca redirectionarea automata, efectuata de catre un tert, a apelurilor catre echipamentul terminal al abonatului respectiv. Prin proiect sunt interzise apelurile nesolicitate, efectuate in scopul promovarii comerciale directe, daca nu exista consimtamantul abonatului apelat.

Senatul a aprobat, ieri, solicitarea Guvernului ca acest proiect sa fie dezbatut in procedura de urgenta. In expunerea de motive la proiectul legii privind protectia datelor in domeniul telecomunicatiilor se arata ca acesta este bazat pe o directiva a Parlamentului European, iar -transpunerea urgenta- a directivei reprezinta un -imperativ- al incheierii negocierilor de aderare la Capitolul Telecomunicatii si tehnologia informatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.