Acasă Politic Hrebenciuc, banii de la Parlament înapoi!

Hrebenciuc, banii de la Parlament înapoi!

DISTRIBUIȚI

Aleși pe baza votului uninominal în toamna lui 2008 pentru a reprezenta cât mai bine interesele cetățenilor din colegii, unii parlamentari s-au dovedit lipsiți de scrupule în acești ani de criză și au încasat salariile cuvenite fără a fi prezenți în plenul de ședință pentru a-și aduce aportul în actul legislativ. Pe de altă parte, de la an la an, aceste deficiențe se adâncesc, în timp ce clivajele socioeconomice rup  legătura firească dintre aleși și electori, pe fondul sporirii privilegiilor primilor. În acest context, raportul prezentat ieri de către reprezentanții IPP (n.r. – Institutul de Politici Publice) a punctat faptul că sViorel Hrebenciuc (n.r. – liderul grupului deputaților social-democrați de la Cameră) și fostul liberal Dan Păsat, afiliat grupului democrat-liberal, sunt aleșii care nu au avut nicio prezență la cele 168 de ședințe de plen ale Camerei Deputaților în sesiunea parlamentară septembrie-decembrie 2009. Pe de altă parte, oficialii IPP au fundamentat această concluzie în raportul de monitorizare a activității parlamentarilor în sesiunea septembrie-decembrie 2009 dat publicității ieri,  precizând faptul că au calculat prezența în funcție de voturile electronice exprimate în ședințele de plen.

Bani frumoși pe muncă inexistentă…

Ocupat cu alegerile prezidențiale din postura de coordonator al campaniei electorale a lui Mircea Geoană, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc probabil că nu a mai avut timp să treacă pe la ședințele plenului, deși a încasat salariile aferente din intervalul septembrie-decembrie 2009 fără a preciza nimic în acest sens. Pe de altă parte, Hrebe și Păsat nu au nicio justificare, întrucât nu au fost miniștri de drept care să beneficieze de scutirea de a participa la ședințele plenului Camerei. În acest sens, un scor similar celui obținut de cei doi l-a realizat deputatul democrat-liberal Theodor Paleologu, însă acesta a fost ministru al culturii în acea perioadă și a beneficiat de scutirea de a mai participa la ședințe.
„Din păcate, la finalul clasamentului îi regăsim pe deputații care nu erau nici în trecut omniprezenți la lucrări. Dintre aceștia, Viorel Hrebenciuc a reușit să absenteze de la toate ședințele din sesiunea parlamentară analizată în material“, a afirmat coordonatorul de programe al IPP, Elena Iorga.
Pe de altă parte, anul acesta, Camerei Deputaților i s-au alocat 286.024.000 de lei, cu două procente mai puțin față de suma alocată instituției în 2009, în contextul adâncirii crizei. În fond, parlamentarii uită de contribuabilii care suportă cu greu cheltuielile lor de întreținere, respectiv cazarea, masa și transportul, pe toată durata mandatului, conform statutului special de care aceștia beneficiază, circa 10.000 de lei pe lună!
La un calcul simplu, aproximativ 10 profesori ar putea fi plătiți din cheltuielile cu întreținerea lunară a unui parlamentar.

Luxul nu moare nici în criză…

8.400 de lei costă numai cazarea unui ales/lună la hotelurile din București, cu masă inclusă. Alte cheltuieli suportate din buget ar fi diurna în țară și în străinătate, cam 1.500 de lei pe lună, și transportul, încă 2.000 de lei în fiecare lună. Aici se mai adaugă și cheltuielile cu factura de telefon mobil, în medie de 70 de lei.  De asemenea, în textul raportului, oficialii IPP mai punctează: „Presupunem că, în lipsa mediatizării deciziei Domniei Sale (n.r. – a lui Hrebenciuc) de a nu fi prezent la lucrări, Departamentul economic (n.r. – al Camerei) a luat prompt măsurile pentru corelarea sumei din indemnizația demnitarului cu situația absențelor din lunile septembrie-decembrie“. În ciuda acestor impedimente, oficialul IPP, Elena  Iorga, a mai evidențiat faptul că, în sesiunea analizată, au existat nouă deputați care au votat la toate cele 168 de ședințe de plen ale Camerei, nominalizându-i pe Adrian Bădulescu, Gheorghe Ciobanu, Marius Dugulescu, Erdei Doloczki Istvan, Ovidiu Ganț, Mircea Grosaru, Ciprian Florin Luca, Șerban Răzvan Mustea și Iuliu Nosa. La Senat, codașii din punct de vedere al prezenței sunt liberalul Ioan Ghișe și democrat-liberalul Viorel Riceard Badea, care nu au votat niciodată în cele 212 ședințe ale plenului Senatului din perioada septembrie-decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.