Acasă Politic Hrebenciucii ar vrea sa guverneze Romania pana li se prescriu faptele penale

Hrebenciucii ar vrea sa guverneze Romania pana li se prescriu faptele penale

DISTRIBUIȚI

Care sa fie miza inversunarii unor talibani din PSD pentru a impune in Romania o coabitare despre care toti analistii, chiar si cei prieteni ai social-democratilor, recunosc ca e mai mult decat paguboasa? Ce ar trebui sa fie atat de tragic sa accepti sa faci patru ani opozitie dupa alti patru in care ai siluit institutiile statului pana la refuz? Un refuz care s-a vazut la vot. Bani au, masini au, vile au. Ce ar trebui sa-i supere atat de tare pe hrebenciuci sa mai faca treaba si din parlament? Ironia sortii, simbolul puterii democratice. Exista insa o explicatie si un scenariu elaborat in subsolurile din Baneasa. Pe cat se pare, gruparea Hrebenciuc a dezvoltat o strategie in care PSD+PUR si PRM (n.r. – asa se dovedeste inca o data cat de proeuropean este partidul lui Nastase si Iliescu) ar urma ca in maximum un an sa declanseze alegeri anticipate dupa ce vor hartui cat vor putea guvernul Tariceanu.


De ce aceasta nevoie? De frica. Anumiti grei din PSD si-ar justifica cu dificultate avutiile fabuloase acumulate, o data ajunsi sa nu mai aiba painea si cutitul in mana. In acest caz, coabitarea este singura salvare posibila pentru ei chiar daca ea va fi vadit daunatoare pentru integrarea in UE si pentru romanii de rand. Sa stea la guvernare pana ce eventualele fapte penale descoperite s-ar prescrie. Modelul Bivolaru e inca viu. Un infractor care pentru sute de milioane de dolari furate va face probabil vreo doi ani de inchisoare cu un regim de detentie ca la hotel. Ei, cei care l-au lasat pe Bivolaru din brate, ar vrea sa nu faca nici o zi, dar sa stea cu fundul pe mult mai multe milioane.

Asadar, timp de un an, pesedimea, brat la brat cu colegii peremisti, ar urma, dupa mintea lui Hrebenciuc, spun surse din interiorul PSD, sa blocheze sistematic orice incercare a guvernului de a promova legile importante, inclusiv cele legate de integrare, pentru a arunca toata vina unei guvernari slabe in spatele Aliantei D.A. Mai intai in legislatura aceasta si decisiv in legislatura viitoare, PSD ar urma sa lanseze cate o motiune de cenzura pentru caderea guvernului. Scenariul e simplu, este acelasi tip de hartuire care i-a fost aplicat lui Traian Basescu la Primaria Capitalei. O alta miza a hrebenciucilor este, conform acelorasi surse, transferarea in carca guvernului Tariceanu a exploziei preturilor, prognozata deja pentru inceputul anului viitor, desi autorii morali sunt guvernantii PSD si pomenile lor minunate. Pomeni cu care au incercat sa pacaleasca in special acea parte a Romaniei despre care Nastase zice ca a votat cu el. Adica taranii, muncitorii, oamenii cu studii putine si cu buzunare gaurite. Nu este exclus ca in acest plan pesedist sa nu fie cumva incluse si activarea sindicalistilor de casa care sa preseze guvernul cu greve si mitinguri pentru a crea senzatia reinvierii guvernarii CDR.

Pe langa jocul de glezne al noii coalitii PSD+PUR+PRM, ce se preconizeaza a fi exersat zilnic in parlament, sa vedem insa care sunt procedurile cosntitutionale la care vor apela hrebenciucii pentru a tranti guvernul Tariceanu. In legea fundamentala a Romaniei, la articolul 110 se prevede ca: -(2) Guvernul este demis la data retragerii de catre parlament a increderii acordate sau daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, ori este in imposibilitatea de a-si exercita atributiile mai mult de 45 de zile-. Cum se poate realiza retragerea increderii guvernului de catre parlament? Prin motiune de cenzura. Obligatoriu numai una pe sesiune: -(1) Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

(2) Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica guvernului la data depunerii. (4) Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care guvernul isi angajeaza raspunderea potrivit articolului 114-. Asumarea raspunderii guvernului este insa putin probabila in conditiile in care Alianta D.A. este deja constienta ca nu are majoritate parlamentara suficienta pentru a-si asuma in fapt un risc imens.

Vom vedea insa cum isi va asuma PSD rolul de declansator al alegerilor anticipate in conditiile in care acest lucru inseamna o multime de bani cheltuiti din banii contribuabililor si intarzierea procesului de integrare europeana. Ce inseamna totusi asumarea raspunderii potrivit Constitutiei?

-Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata in conditiile articolului 113-. Cam acestea ar fi calculele care au razbatut pe cai ocolite din laboratoarele PSD. Ele pot fi functionale cu o singura conditie pe care mizeaza probabil si autorii lor – colaborarea permanenta cu un partid care are o imagine externa precara cum este PRM si cointeresarea PUR despre care se vorbeste in aceste zile din ce in ce mai intens. Urmeaza insa alegerile din ianuarie ale PSD, unde vom vedea daca hrebenciucii si programul lor de -succes- vor avea sorti de izbanda in fata propriilor reprezentanti in teritoriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.