Acasă Politic Iliescu isi bate joc de nervii tuturor

Iliescu isi bate joc de nervii tuturor

DISTRIBUIȚI


-Ultimul pe lista, cu voia dumneavoastra, Ion Iliescu- dovedeste inca o data apetenta sa deosebita pentru putere. -Inedita- sa propunere, de organizare a alegerilor prezidentiale pe 6 iunie, simultan cu alegerile parlamentare si cu sase luni inaintea terminarii actualului mandat de presedinte, vine sa confirme mai vechea sa declaratie: -Nu voi iesi din politica decat atunci cand voi iesi din viata-.

Propunerea a fost lansata de premierul Adrian Nastase, ulterior Iliescu declarand ca, de fapt, el a venit cu ideea, el i-a sugerat-o premierului. Iliescu a spus, cu oarecare -naivitate-, ca anticipatele la prezidentiale se regasesc si in SUA (patria democratiei – n.r.) si, in plus, aceasta varianta ar reduce cu mult cheltuielile statului cu organizarea alegerilor (un argument care da bine la electorat). In plus, actualul presedinte a lasat impresia ca i-a facut lui Nastase hatarul de a organiza anticipate. Potrivit scenariului impus de Constitutie, toate acestea se dovedesc a fi insa doar pretexte pentru ca Ion Iliescu sa poata pastra fraiele puterii si dupa incheierea mandatului de presedinte.

Nastase, -injectat- de-a binelea

Dupa alegerile parlamentare si prezidentiale de pe 6 iunie 2004, Ion Iliescu ar mai avea de indeplinit sase luni de mandat. Aceasta ii va permite sa-l numeasca pe prim-ministru. In varianta in care PSD ar castiga alegerile parlamentare, iar Adrian Nastase prezidentialele, Ion Iliescu ar trebui sa negocieze cu un partid al carui presedinte este pe picior de plecare, un avantaj important pentru Iliescu. Oricum, in negocierea premierului, este mai bine sa fii presedintele tarii decat presedintele partidului de guvernamant. Aproximativ un semestru, Adrian Nastase ar fi intr-un fel de interludiu. La intoarcerea lui Iliescu in partid, Nastase ar fi deja la Cotroceni si, potrivit noii Constitutii, presedintele nu-l poate demite pe premier. Premierul va fi, in mod logic, pe placul lui Iliescu. Situatia ar sta exact invers daca alegerile ar avea loc la termen. Fiind deja presedinte, Nastase ar numi premierul, negociind cu Iliescu, aflat in pozitia de lider PSD. In varianta in care PSD ar pierde alegerile, Iliescu ar fi totusi intr-o pozitie mai buna decat daca alegerile ar avea loc la termen. Ar trebui sa numeasca un premier al opozitiei si ar avea timp sase luni sa se gandeasca la viitorul sau politic.

Curtea Constitutionala ar putea admite anticipatele simultane

Ioan Vida, unul dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale, a declarat ca nu exista nici un impediment pentru organizarea prezidentialelor pe 6 iunie 2004 si ca aceasta propunere este perfect constitutionala. Vida a spus ca legea fundamentala precizeaza perioada in care pot avea loc alegeri pentru parlament, dar nu spune nimic in privinta alegerilor prezidentiale. Judecatorul Curtii Constitutionale a precizat ca validarea rezultatelor alegerilor prezidentiale se face conform unei proceduri de urgenta, prevazuta in regulamentul Curtii, dar, in principiu, depunerea juramantului de catre presedintele nou ales, moment in care acesta isi incepe mandatul, poate avea loc oricand, inclusiv dupa sase luni.

Popa: o fumigena

Toate celelalte partide au respins ideea presedintelui. Senatorul liberal Vlad Popa nu contesta constitutionalitatea propunerii, dar considera ca anticipatele sunt -o chestiune falsa-. -Alegeri anticipate implica o criza politica. In prezent, nu numai cifrele din parlament, ci si sondajele conduc la ideea ca nu exista o criza politica. Nastase produce aceste anticipate artificial, ceea ce este o bataie de joc, o fumigena in stilul diversionist al PSD-, a sustinut Popa.

Boc: Nu se poate

Jurist de profesie, presedintele executiv al PD, Emil Boc, sustine ca nicaieri in lume nu exista un decalaj de sase luni intre mandatul alegerii unui presedinte al republicii si momentul intrarii efective in exercitiul mandatului a noului presedinte. -Ar exista astfel un presedinte in exercitiu, al carui mandat nu a expirat, si un nou presedinte ales, legitim, dar fara mandat-, a explicat Boc posibilitatea aparitiei unui paralelism prezidential. Pentru a evita aceasta situatie, sustine liderul democrat, presedintele in exercitiu, Ion Iliescu, ar trebui sa-si dea demisia, iar in termen de trei luni sa fie organizate noi alegeri pentru Cotroceni. Daca presedintele demisioneaza, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, va asigura interimatul functiei lui Iliescu, dar el nu poate, potrivit art. 98 (2) din Constitutie, sa dizolve parlamentul. In consecinta, nu pot avea loc alegeri legislative anticipate!

Frunda: Nu tot ce nu este interzis este permis

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat ca propunerea presedintelui este -foarte greu de explicat- si -imposibila-. -Pentru a organiza alegeri anticipate trebuie sa renunt la mandat. Daca un mandat este de patru ani, el trebuie sa curga din momentul validarii-, a explicat Frunda. El a adaugat ca seful statului nu se poate prevala nici de faptul ca in Constitutie nu exista o restrictie cu privire la propunerea sa. -Nu tot ceea ce nu este interzis este permis. Procedurile trebuie respectate-, a afirmat juristul udemerist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.