Acasă Actualitate Iniţiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare

Iniţiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare

DISTRIBUIȚI

Parlamentarii USR de Diaspora, deputatul Iulian Lorincz şi senatorul Radu Mihail (foto), au depus o iniţiativă legislativă menită să sporească gradul de digitalizare a serviciilor consulare, astfel încât cetăţenii să aibă o interacţiune mai simplă şi mai eficientă cu administraţia, indiferent unde se află ei, reducând substanţial nevoia de deplasare la consulate.

Deputat Iulian Lorincz: „Activitatea consulară este una complexă, dat fiind că pentru cetăţenii români din străinătate consulatul este şi primărie şi notariat şi secţie de poliţie şi evidenţa populaţiei. Cu cât aceste activităţi complexe se pot realiza şi de la distanţă, cu atât va creşte calitatea serviciilor oferite. Acest proiect de lege aduce mai multă rapiditate şi flexibilitate în ceea ce înseamnă serviciul consular”.

În primul rând, iniţiativa legislativă prevede dotarea angajaţilor consulari cu semnături electronice, astfel încât aceştia să poată transmită cetăţenilor diferite documente în format electronic. Un document cu semnătură electronică validă este autentic în egală măsură ca un document cu semnătură şi ştampilă, iar în 2020 a fost aprobată o lege prin care toate instituţiile statului pot apela la serviciul de furnizare de semnături electronice în mod gratuit.

Astfel, cetăţenii vor putea beneficia în mai multe situaţii de servicii consulare prestate exclusiv online, fără a fi nevoiţi să se prezinte la sediul consulatului. În funcţie de opţiunea solicitanţilor, documentele se vor putea ridica personal, se vor putea expedia prin servicii de curierat cu suportarea cheltuielilor de expediţie, ori se vor putea transmite în format electronic.

De asemenea, iniţiativa legislativă a celor doi parlamentari USR de Diaspora preconizează extinderea definiţiei date activităţii consulare pentru a cuprinde şi activitatea online sau prin corespondenţă, în condiţiile în care, actuala definite a serviciilor consulare precizează că aceasta se desfăşoară doar în cadrul secţiilor consulare.

Senator Radu Mihail: „Măsurile le propunem în urma discuţiilor atât cu românii din comunităţile din afara ţării, cât şi cu diplomaţi, funcţionari, responsabili din Ministerul Afacerilor Externe. Ele vor putea fi implementate prin extinderea uneltelor digitale aflate la dispoziţia ministerului”.

Anual, sutele de mii de cetăţeni români care au nevoie de servicii consulare sunt nevoiţi să se deplaseze fizic la sediile consulatelor, indiferent de distanţele pe care le au de parcurs, fie că este vorba de zeci, sute sau mii de kilometri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.