Acasă Politic INS demontează minciuna PSD cu milionul de noi locuri de muncă

INS demontează minciuna PSD cu milionul de noi locuri de muncă

DISTRIBUIȚI

Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a fost în 2014 de 38.500, în creștere cu 7.900 locuri de muncă vacante față de anul anterior, informează un comunicat al Institutului Național de Statistică. Deci din promisiunea USL-PSD de un milion de noi locuri de muncă de la alegerile din 2012, s-a reușit crearea sub 70,000 în 2013 -2014. Desigur că e imposibil ca în cei doi ani rămași din mandatul Madamei Plumb să se realizeze diferența de 930,000 de joburi.

În 2014 rata medie anuală a locurilor de muncă vacante a fost de 0,89%, în creștere cu 0,17 puncte procentuale față de anul precedent.

Potrivit INS, în anul 2014, ratele medii anuale ale locurilor de muncă vacante cu cele mai ridicate valori s-au înregistrat în administrația publică (2,64%), respectiv în alte activități de servicii (2,56%). La polul opus s-au situat activitățile de producție și furnizare de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (0,15%), respectiv cele din industria extractivă (0,18%).

În industria prelucrătoare s-a concentrat aproape 28% din numărul total al locurilor de muncă vacante (10.700 locuri vacante), iar rata a avut o valoare medie anuală de 1,01%. Sectorul bugetar a însumat peste 36% din totalul locurilor de muncă vacante, cele mai multe regăsindu-se în administrația publică (6.500 locuri vacante), urmată de sănătate și asistență socială (4.900 locuri vacante), respectiv învățământ (2.600 locuri vacante). În producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, tranzacții imobiliare, respectiv în industria extractivă, angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forță de muncă salariată (100 locuri vacante pentru fiecare în parte).

Prin comparație cu anul precedent, cele mai relevante creșteri atât în ceea ce privește rata cât și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante s-au regăsit în administrația publică (+0,66% rata locurilor de muncă vacante, respectiv +1.600 locuri vacante), respectiv în sănătate și asistență socială (+0,44% rata locurilor de muncă vacante, respectiv +1.400 locuri vacante).

Cele mai accentuate diminuări atât ale ratei cât și ale numărului mediu anual al locurilor de muncă vacante s-au constatat în distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare (-0,48% rata locurilor de muncă vacante, respectiv—400 locuri vacante), urmate de activități de spectacole, culturale și recreative (-0,17% rata locurilor de muncă vacante, respectiv—10 locuri vacante).

În anul 2014, cea mai mare cerere de forță de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei cât și al numărului mediu anual al locurilor de muncă vacante s-a constatat în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate — grupa majoră 2 (1,26% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 11.900 locuri vacante), iar la polul opus, cea mai redusă disponibilitate a cererii de forță de muncă salariată s-a constatat pentru ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit — grupa majoră 6 (0,53% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 100 locuri vacante), respectiv de membri corpului legislativ, ai Executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori — grupa majoră 1 (0,61% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 1.800 locuri vacante).

Comparativ cu anul 2013, rata medie anuală a locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai importante creșteri în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate — grupa majoră 2 (+0,29 puncte procentuale), funcționari administrativi — grupa majoră 4 (+0,26 puncte procentuale), respectiv de lucrători în domeniul serviciilor — grupa majoră 5 (+0,20 puncte procentuale).

În ceea ce privește numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante cele mai relevante creșteri au fost în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate — grupa majoră 2 (+2.900 locuri vacante), de lucrători în domeniul serviciilor — grupa majoră 5 (+1.300 locuri vacante), urmate de cele de muncitori calificați și asimilați — grupa majoră 7 (+1.200 locuri vacante).

În profil teritorial, în anul 2014, cele mai ridicate valori ale ratei medie anuale a locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în regiunile Vest (1,53%), respectiv București-Ilfov (0,98%). În ceea ce privește numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, angajatorii au prezentat cea mai semnificativă cerere de forță de muncă salariată în regiunea București-Ilfov (9.300 locuri vacante), care a reprezentat aproape o pătrime din numărul locurilor de muncă vacante din întreaga țară, în regiunea Vest (6,7 mii locuri vacante), respectiv în regiunea Nord-Vest (5.500 locuri vacante).

La polul opus, atât în ceea ce privește rata cât și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante cele mai scăzute valori le-a cunoscut regiunea Sud-Vest Oltenia (0,46%, respectiv 1.600 locuri vacante), urmată de regiunea Sud-Est (0,52%, respectiv 2.300 locuri vacante).

Față de anul 2013, cele mai semnificative creșteri atât în ceea ce privește rata cât și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în regiunea Vest (+0,47 puncte procentuale, respectiv +2.100 locuri vacante). Creșteri relevante ale ratei medie anuale a locurilor de muncă vacante s-au mai înregistrat și în regiunea Sud-Muntenia (+0,20 puncte procentuale), respectiv Centru (+0,16 puncte procentuale), iar în ceea ce privește numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante în regiunile București-Ilfov și Sud-Muntenia (+1.100 locuri vacante pentru fiecare în parte), respectiv Centru (+1.000 locuri vacante).

Potrivit INS, datele privind rata și numărul locurilor de muncă vacante sunt obținute printr-o cercetare statistică selectivă trimestrială, având ca perioadă de referință luna de mijloc a trimestrului. Pentru dimensionarea eșantionului s-a luat în considerare obținerea unor estimări ale principalelor caracteristici cercetate, care să fie afectate de erori în limita a +/-3% și garantate cu o probabilitate de 95%. Începând cu trimestrul I 2014 eșantionul cuprinde 22500 unități economico-sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.