Acasă Politic Liberalii acuza PSD ca subordoneaza justitia -cu acte-

Liberalii acuza PSD ca subordoneaza justitia -cu acte-

DISTRIBUIȚI

Noile productii legislative ale guvernului care reorganizeza ograda justitiei au ca scop aservirea judecatorilor. Aceasta este concluzia liberalilor care au talmacit ieri cele doua proiecte emanate recent de guvern – Legea privind statutul magistratilor si cea privind organizarea judiciara. -In pofida declaratiilor ipocrite ale PSD, obiectivele acestor legi sunt subordonarea justitiei fata de politic si infeudarea Curtii Supreme fata de putere-, a afirmat, ieri, Flavius Baias, fost secretar de stat la Ministerul Justitiei pe vremea lui Valeriu Stoica, actualmente membru in Comisia juridica a PNL.

El a observat mai intai o anomalie – si anume adoptarea unor legi care vorbesc de institutii care nu exista in actuala Constitutie, cum ar fi Inalta Curte de Casatie si Justitie. Parlamentul nu va putea, deci, adopta legile cu pricina pentru ca ele sar de pe -covorul verde- al actualului cadru constitutional, remarca reprezentantul PNL.

Prima dovada clara a aservirii justitiei este faptul ca ministrul de profil imparte posturile si banii, fiind ordonator principal de credite, in loc ca -Sfatul judecatorilor- – Consiliul Superior al Magistraturii – sa faca acest lucru. De asemenea, executivul va putea sa jongleze prin hotarare guvernamentala cu numarul de posturi, conform aceluiasi proiect, desi prerogativa revenea parlamentului. -Curtea va fi intr-o dependenta absoluta fata de guvern in ceea ce priveste numarul de posturi si finantarea acestora-, a mai sesizat Flavius Baias.

Puterea -rezolva- prin lege si nesupunerea presedintelui CSJ, Paul Florea, care a reclamat in repetate randuri interferenta politicului in justitie. Vicepresedintele Curtii a primit mai multe puteri decat seful sau, conform proiectelor analizate de liberali. In acelasi timp, judecatorii trebuie sa fie pe placul partidului conducator – pentru a putea promova. Examenele nu mai conteaza pentru a accede in CSJ, ci recomandarile, pe baza de dosar, ale unei comisii din care face parte si ministrul justitiei.

Cea mai spectaculoasa prevedere a legii se leaga insa de salarii. -Ajutoarele- ministrului justitiei vor primi aceiasi bani cu mai-marele parchetelor, conform noii legi: -Secretarii de stat din Ministerul Justitiei se salarizeaza la nivelul functiei de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema-. Ceea ce inseamna aproape dublu fata de cat ar fi normal, arata Flavius Baias, care aminteste faptul ca secretarii de stat au functii politice.

Solutia juristului liberal la capitolul -facilitati pentru magistrati- este desfiintarea drepturilor speciale ale tuturor categoriilor profesionale (printre care si magistratii) si acordarea de salarii corespunzatoare. Afirmatia a fost facuta ieri de Baias vizavi de tratamentul special de care se bucura anumite categorii profesionale in Romania, -slujbasii- Politiei si ai Armatei fiind printre ei. El a aratat ca magistratii au primit drepturi speciale pe vremea cand PNL era la putere, in compensatie pentru ca au -cel mai restrictiv statut-. Flavius Baias a cerut ieri, in numele PNL, reexaminarea celor doua legi si asortarea lor la moda europeana, dar si la reforma justitiei din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.