Home Politic Ministerul Sănătății are un nou secretar de stat, contrapondere la Raed Arafat

Ministerul Sănătății are un nou secretar de stat, contrapondere la Raed Arafat

DISTRIBUIŢI

Premierul Sorin Grindeanu a numit un nou secretar de stat la Ministerul Sănătății printr-o decizie publicată vineri noapte în Monitorul Oficial. Este vorba de Cristian Vasile Grasu, fost medic la Serviciul de Ambulanță al Municipiului București, director medical al SABIF între 2009 și 2014 și președinte al Societății de salvare București începând cu 2010. Din 2014, Grasu este directorul unui proiect realizat de MS cu Banca Mondială. Surse din PSD ne-au declarat că Dragnea nu-l mai vrea pe Arafat în Guvern dar ca să nu se creeze tensiuni în țară, se mută treptat din atribuții la Ministerul Sănătății, lăsându-l pe Arafat fără obiectul muncii de medic pentru care este calificat. Primul pas va fi mutarea Centrului Operativ pentru Situații de Urgență la Ministerul Sănătății acolo unde prevede legea că el trebuie să funcționeze. Această structură funcționează acum ilegal la IGSU, în sediul MAI, coordonat de Arafat după cum a stabilit Corpul de Control al Guvernului Cioloș: „Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (denumit în continuare „COSU”), înființat în 2005 ca structură funcțională în cadrul MS, își desfășoară activitatea, în realitate, în cadrul Centrului operațional național din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, situat în sediul Ministerului Afacerilor Interne.”

Problema care intervine este plata cheltuielilor de către IGSU pentru desfășurarea activității acestui centru și nu așa cum prevede legea, de către Ministerul Sănătății. Cine a semnat de la IGSU cheltuirea unui leu cu încălcarea ordinului din 2005, e pasibil de punere sub acuzare pentru abuz în serviciu.
Dar Raed Arafat a declarat că funcționează mai bine așa și așa va rămâne. Rămâne să vedem dacă Grasu va reuși.

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătăţii, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, şeful Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România, Cristian Grasu, protesta în 2016 împotriva încercărilor ‘repetate ale DSU, prin secretar de stat Raed Arafat, de a îngrădi activitatea SAJ din România’.

‘Am înţeles şi am susţinut acţiunile integrate în situaţii de urgenţă timp de 8 ani. Serviciile de Ambulanţă Judeţene au asigurat 61% din intervenţii, indiferent de prevederile Indexului de cooperare medicală, care spun că, la majoritatea cazurilor ar trebuie să plece un PA. Noi am preluat fără să crâcnim Toate solicitările, mai proaspete sau mai vechi, fie că aveam resurse, fie că nu aveam. În felul acesta nu am putut respecta prevederile Titlului IV din Legea 95/2006, conform cărora Serviciile de Ambulanţă lucrează în regim de aşteptare. Este timpul să spunem adevărul : 28.000 de pompieri, cu un buget de 1,5 mld de lei rezolva anual aproape 900.000 de intervenţii, în timp ce 11.000 de angajaţi SAJ, rezolva 3.700.000 de intervenţii, cu un buget de aproape 800 de mil de lei. O minimă analiza de eficienta releva ce e mai bine pentru România’, spunea atunci Cristian Grasu. Așteptăm să vedem ce spune acum.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.