Acasă Politic Ministrul Mediului: țările UE refuză să preia din urșii din Carpați care...

Ministrul Mediului: țările UE refuză să preia din urșii din Carpați care s-au înmulțit și atacă oamenii

DISTRIBUIȚI

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susţine că România ar vrea relocarea unora dintre exemplarele de urs în alte ţări europene, însă sunt state care au eradicat populaţia de urs şi care nici nu doresc să primească, în pădurile lor, urşi din alte părţi, pentru că ar reprezenta un impediment pentru turism.

Ministrul Mediului a afirmat că multe ţări europene refuză să primească urşi relocaţi din România, unele dintre acestea susţinând că de un secol nu mai au populaţie de urs şi nici nu doresc să mai aibă.

„Eu aş merge pe o negociere cu statele din Europa. A existat o primă încercare de relocare şi în alte state membre. Primul răspuns a fost nu. Pentru că unii spun că au exterminat populaţia acum o sută de ani şi nu mai au niciun exemplar şi nici nu ar trebui să mai aibă, Austria spune că ultimul exemplar a fost vânat acum o sută de ani şi pentru turişti ar fi o prolemă şi pe plan local ar naşte… Am recitit astăzi răspunsurile de la aceste state membre. O să reluăm această discuţie, pentru că România a ajuns să gestioneze cea mai mare populaţie de urs din Europa, este o specie strict protejată şi atunci şi celelalte state membre ar trebui să dea o mână de ajutor”, a declarat ministrul Mediului, joi seară, la Digi 24.

Tanczos Barna a mai afirmat că vânătoarea nu este unica soluţie pentru gestionarea populaţiei de urs.

„Vânătoarea în sine, înainte să fie interzisă, a fost, într-adevăr, o problemă pentru că, dacă prin gestionarea acestei populaţii te duci şi vânezi doar exemplarele mari, se pot naşte nişte întrebări, dar gestionarea unei asemenea populaţii de urs nu se face doar împuşcând sau prin vânătoare, exemplare mari. Trebuie să găsim şi alte soluţii. În cazul în care an de an este inacţiune, lucrurile se vor agrava. Această specie a ieşit din habitatul standard natural de animale de munte, îi găsim şi în zona de deal, încep să coboare din ce în ce mai jos”, a explicat el.

El a arătat sunt regiuni unde fenomenul apariţiei urşilor în comunităţile de oameni „este generalizat”, că zeci de oameni se plâng zilnic de acest lucru şi că este nevoie şi de acţiuni „preventive”, în sensul extragerii sau relocării unor exemplare de urs din zone unde aceştia apar frecvent.

Printre soluţiile identificate ar fi asigurarea unor zone de linişte în păduri, hrănirea animalelor, acordarea de subvenţii pentru fermieri care să cultive terenuri considerate „zone tampon” – culturi cu grâu, ovăz, porumb – care să împiedice animalele să ajungă în localităţi.

Ministrul a menţionat că ursul este „o specie strict protejată şi trebuie tratată ca atare”, dar că şi omul trebuie protejat. Tanczos Barna a menţionat statul român trebuie să plătească despăgubiri de peste 140 de milioane de lei pentru daune provocate de urşi, daune care nu au fost plătite din 2019.

7 COMENTARII

 1. Ministrule, au dispărut saivanele unde era depozitată hrana de către vânători, pentru hrănirea diferitelor specii. Sunt înfometați special. Nu au de ales decât să coboare spre sate și de aici apar problemele. Sunteți (cuvânt urât) de nu vă dați seama, ori aveți impresia că suntem un popor de tâmpiți…? Încetați cu tăierea pădurilor, le distrugeți lor habitatul și copiilor viitorul. Câte hectare de pomi au pus cei de la Schweinhoffer după ce au ras atâtea și atâtea dealuri…?

  România= Țară de sclavi.

 2. Sunt în Ro proiecte de continuitate a habitatului(majoritatea private, se cuvine a fi menționat). Sunt așadar benefice, pe termen mediu, dacă nu „se scurg” mai departe de Carpați exemplarele de faună mare și/sau protejată??(mai mult, exemplare relocate majoritatea sunt cu camionul, chiar elicopter-n-am auzit să se organizeze acțiuni vânătorești sistematice în care hăitași și eventual țintași să direcționeze fauna mare doar în scopul relocării) Cu ce-l ajută pe un proprietar de teren „vecin” aceste „continuități”?

 3. REGULA DE TREI SIMPLA-daca s-au despadurit 50% din suprafete si acum avem 8000de ursi inseamna ca jumatate din ursi trebuie si ei exterminati ca nu mai au unde sa traiasca si ce sa manance.Asa ca faceti repede socoteala cine o sa impuste cei 4000de ursi si luati spagile de fiecare urs.Dupa care dilaila sampanie de lux prin Dubai cu bordelul dela partid

 4. Vanatoare este prin definitie un sport pentru aristocratie, vezi pasiunea lui Adrian Nastase, Ion Tiriac, etc, asa ca prezenta unui print strain pe aceste meleaguri este fireasca. Problema este insa alta, legislatia romaneasca este extrem de permisiva din domeniul practicarii vanatorii care avantajeaza excrocii, hotiii, braconierii, cu toate ca in ambele camere din Parlamentul Romaniei exista niste functionari / beizadele angajate in birouri ce ar avea menirea sa rmonizeze legsliatia nationala cu cea europeana, insclusiv pe linie de santiuni -ce sunt extrem de pecuniare si nu numai .

 5. Ministrul Mediului sa ne explice de ce este Romania tinta piept numarul unu din Uniunea Europeana in materie de import deseuri / substante toxice si ce face dumnealui concrest in acest domeniu, cand se importa masiv, necontrolat, haotic otrava care se inoculeaza definitiv in sol, ape, etc cu impact negativa asupra starii de sanatate din Romania !?
  De ce domnul ministru al Mediului tergiverseaza alinierea pretului la taxa de gunoi depozitata in Romania care este cu 600 la suta mai mica decat cea practicata in Germania spre exemplu !?
  De ce domnul ministru al Mediului permite sau incurajeaza infractorii cu gulere albe din mediul financiar bancar care permi asemenea infractiuni de import deseruri / substate toxice, respectiv de ce nu recurge la sprijinul lui Klaus Johannis pentru ca in regim de urgenta sa avem si noi ca tara o legsilatie cu drepturi si sanctiuni foarte durre similare celor din Belgia spre exemlu sau din Germania !!!

 6. CINE SE SCUZĂ SE ACUZĂ : M M ȘI M J CARE AU SARCINĂ SĂ STOPEZE INFECTAREA MEDIULUI CU DEȘEURI ADUSE DE PESTE MĂRI ȘI ȚĂRI PLUS ALE NOASTRE CARE – S INEPUIZABILE. NIMIC PT. ERADICARE . PANDEMIA REVERBEREAZĂ PLĂCUT CU CONTEXTUL . MINIȘTRI – CA ALEXA – SE OZONIFICĂ ÎN CREIERUL MUNȚILOR : POATE ÎI TRAGE ȘI AȚA G. P. S

 7. La importul de gunoaie si deseuri -azbest, etc. de orice natura din tarile cu economie extrem de dezvoltata din UE se pare suntem foarte buni, apreciati pentru partenerii din acest areal geografic, desi o parte din media semnaleaza in mod constant ca actiunile sau incatiunile pe linie de mediu conduc la istrugerea arealelor naturale, la otravirea rezervei de ape din rezerva freatica, a apelor de suprafata, a solului, a aerului in mod definitiv si care are consecinte catastrofale asupra sigurantei in materie de sanatate – prevazuta de Constititutia Romaniei.
  Ceea ce este insa in mod ingrijorator este tacerea sau altfel spus complicitatea de care dau dovada asa zisii lideri informali din USR PNL UDMR sau macar din PSD, ce in mod interesan refuza vizibil sau fug pur si simplu sa abordeze aceasta problema de sanatate publica, iar analsitii nostri politici aflati pe statele de plata din butegele publice alocate de Dragnea Liviu partidelor pur si simplu deturneaza opinie publica catre subiect fara relevanta.
  Ce putem sa credem de aceasta tacere sau boictot al liderilor nostri politici, ca fie fie sunt santajabili de terte parti interesate, fie au interese financiare in stimularea importului de gunoaie, deseuri de orice fel din tarile UE sau de aiurea, sau pur si simplu nu sunt interesati de acest subiect pentru ca au un potential inteectual extrem de limitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.