Acasă Politic Mircea Dusa si Nicolae Badalau – traseistul si nababul

Mircea Dusa si Nicolae Badalau – traseistul si nababul

DISTRIBUIȚI

In publicatia -Adevarul Harghitei- aparea, la inceputul acestui an, urmatoarea declaratie a prefectul Harghitei, Mircea Dusa: -Judetul are un Dumnezeu, eu sunt-. Declaratia lui Dusa privind identificarea sa cu divinitatea a fost facuta la intalnirea cu constructorii salilor de sport realizate prin program guvernamental. Fost lider regional al CC al UTC, Dusa a devenit dupa revolutie lider local al PNTCD, ulterior s-a transferat la PSD, care l-a facut prefect al Harghitei. Acum, PSD vrea sa-l propulseze in parlament. Nicolae Badalau, si el pe listele PSD, este ex-prefectul de Giurgiu. Un adevarat vataf al judetului, dupa cum l-a descris adesea presa. Performantele sale administrative au fost mai mult de natura penala. Astfel de performante l-au transformat intr-un adevarat nabab al unui judet nu tocmai bogat.


Nicolae Badalau, nababul infractor al judetului Giurgiu

Controversatul exprefect de Giurgiu, Nicolae Badalau, a fost un adevarat vataf al judetului, desi performantele sale administrative au fost de natura penala. In declaratia de avere pe care a facut-o publica in calitate de subprefect a mentionat ca detine un teren intravilan de 2.269 mp, doua apartamente – unul de 60 mp, dobandit in 1993, si celalalt de 73,5 mp, achizitionat in 2001, precum si o -modesta- casa de locuit, ridicata in 1999, de numai… 690 mp. De asemenea, Nicolae Badalau mai detine un depozit de 27.000 de euro si obligatii cu o valoare ce depaseste echivalentul a 10.000 de euro. In declaratia de avere data in calitate de prefect, Nicolae Badalau s-a imbogatit cu 12.776 mp de teren agricol drept -mostenire-, in schimb s-a redus suprafata de teren intravilan la 1.707 mp, iar in depozitul bancar au ramas doar 19.000 de euro. Surprinzator, Nicolae Badalau nu mai are casa de locuit ridicata in 1999, de 690 mp, pe care o mentionase in declaratia de avere ca subprefect, dar a primit, in schimb, in 2003, alta ca mostenire, de numai 441 mp. Curios, prefectul judetului Giurgiu sustine ca nu detine nici un autoturism, dar toata suflarea din Bolintin Vale l-a vazut plimbandu-se cu un superb BMW X5 (GR-17-GAB), de culoare neagra, a carui valoare este estimata la circa 100.000 de euro. Mai mult, cand prefectul nu se deplaseaza cu masina de serviciu, jeep-ul este parcat la ranch-ul acestuia din Bolintin Vale.

Campanie neintrerupta pentru PSD

Prefectul Nicolae Badalau este nascut in localitatea giurgiuveana Ogrezeni si, ca atare, acum a transformat comuna intr-un imens circ electoral pentru a atragere voturi in favoarea PSD. In goana disperata pentru imagine, prefectul judetului Giurgiu a fabricat pentru campania electorala de la locale un ziar pentru orasul Bolintin Vale, unde i-a improscat cu noroi pe toti reprezentantii opozitiei. In aceasta fituica, Nicolae Badalau a pozat in marele binefacator al judetului, dar strazile din orasul sau arata ca dupa bombardament. Dar jeep-ul sau ultraluxos suporta cu stoicism gropile urbei si la fel se comporta si cele doua autoturisme ARO 243 care l-au ajutat in bunul mers al administratiei judetene.

Hot de grau

Nicolae Badalau s-a remarcat prima data in 1988, cand, prin Sentinta penala nr. 23 din 26.01.1988, Judecatoria Bolintin Vale l-a condamnat la -un an de inchisoare pentru infractiunea de furt in paguba avutului obstesc- si, totodata, instanta a dispus executarea pedepsei prin munca productiva fara privare de libertate la aceeasi unitate la care era incadrat, ICAPA Giurgiu, in acelasi post de subinginer. Practic, a fost condamnat pentru ca a furat patru saci cu grau de la Baza de Receptie Malu Spart, dar, potrivit martorilor de la acea vreme, cantitatea a fost mult mai mare, insa socrul sau, Tudor Marin, era seful unitatii respective si a avut grija sa diminueze paguba. Timpul a trecut si, in 2001, Nicolae Badalau a ajuns suprefectul judetului, pentru ca anul acesta sa fie numit chiar prefect.

Specialist in exproprieri

Nici nu i se uscase bine cerneala pe decizia de numire in functia de prefect al judetului Giurgiu, si Nicolae Badalau a solicitat in scris Judecatoriei Bolintin Vale sa anuleze titlul de proprietate al unei persoane decedate. Mai mult, dreptul de proprietate asupra terenului, in suprafata de 2,01 ha, a fost stabilit de instanta prin mai multe sentinte judecatoresti, ultima fiind pronuntata in toamna lui 2002. In 1992, Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenului Giurgiu a eliberat Titlul nr. 3.109 pe numele Radu B. Gheorghe, pentru o suprafata de 2,01 ha in localitatea Bolintin Deal. Ulterior, Radu Gheorghe a decedat si, ca urmare a dezbaterii succesorale, a fost eliberat un nou titlu de proprietate pe numele urmasilor acestuia – Radu Aurica si Radu Niculina. Dar pentru primarul PSD al localitatii Bolintin Deal, Mircea Obiala, terenul celor doua doamne devenise foarte atractiv, iar prin vanzarea lui s-ar fi incasat foarte multi bani. Trebuie precizat ca aceasta suprafata se afla situata langa cele sapte hectare de teren pe care, prin mai multe aranjamente, prefectul Nicolae Badalau le-a facut cadou socrului sau, Tudor Marin. Ulterior, acesta din urma i-a vandut terenul, evaluat la circa 300.000 de dolari, firmei bucurestene Universal Property SRL, care are doi actionari fizici – Liviu Hagea si Antoaneta Gabriela Ionescu si unul juridic – SC Bellerive LTD, din Marea Britanie. Ca atare, demersul prefectului pentru anularea acestui titlu de proprietate capata cu totul alte conotatii, desi in demersul sau in instanta se precizeaza ca cei doi urmasi vor primi alt teren, pe un alt amplasament liber. Este de subliniat faptul ca primarul din Bolintin Deal a pus umarul serios la neacordarea titlului de proprietate urmasilor lui Radu Gheorghe, dar eforturile sale au esuat ca urmare a mai multor decizii judecatoresti. Mai mult, la Oficiul Judetean de Cadastru, Geodezie si Cartografie Giurgiu, suprafata de teren contestata de prefect figureaza ca fiind intabulata de alte persoane.

Demersul in instanta, aberant, al prefectului Nicolae Badalau pentru exproprierea celor doi mostenitori a fost stopat de Judecatoria Bolintin Vale prin Sentinta civila nr. 443/21.05.2004, pe motiv ca exista deja o sentinta civila (nr. 134/2002) prin care se consfintea dreptul de proprietate pe cele 2,01 ha de teren din localitatea Bolintin Deal.


Megalomania unui traseist politic promovat de PSD la Bucuresti

Ex-prefectul Mircea Dusa: -Judetul are un Dumnezeu, eu sunt-

Urmatoarea informatie spune totul despre omul pe care urmeaza sa vi-l prezentam. In publicatia -Adevarul Harghitei- aparea la inceputul acestui an urmatoarea declaratie a prefectului Harghitei, Mircea Dusa: -Judetul are un Dumnezeu, eu sunt-. Dusa improsca spre ziaristi aceste cuvinte de om lipsit de control, dupa cum relata si un radio local la vremea respectiva, pentru ca s-a enervat la intalnirea cu constructorii salilor de sport realizate prin program guvernamental.


Traseist politic cu aere de baron local, cu tendinte nationalist-extremiste, numai bun de transferat din fruntea unei prefecturi in Parlamentul Romaniei. PSD n-a stat mult pe ganduri, l-a trecut pe Mircea Dusa pe listele sale chiar daca principiile enuntate de societatea civila pentru desemnarea candidatilor nu-i erau favorabile harghiteanului. Norocul sau. Alianta pentru un Parlament curat l-a scapat de pe listele sale. In fond, Mircea Dusa era musai sa plece din Har-Cov pentru linistea relatiilor UDMR-PSD.

Trecutul taranist al unui nationalist radical

Sa nu va imaginati insa cumva ca Dusa ar fi in zona un factor de echilibru, un luptator echilibrat pentru apararea tuturor drepturilor romanilor si maghiarilor. Nu, Dusa este un nationalist de moda veche care si-ar fi gasit mai degraba locul la PRM. Acesta este si motivul pentru care, in trecut, dupa cum relateaza presa vremii, a fost dat jos din fruntea organizatiei PNTCD Harghita de Mircea Ciumara si Remus Opris.

Cei doi decideau suspendarea lui Mircea Dusa si constituirea unei conduceri provizorii. Intrunirea de la Miercurea Ciuc nu a fost lipsita de evenimente, cei veniti de la Bucuresti parasind sala de sedinte, pana in momentul in care Mircea Dusa si cei apropiati lui nu au parasit sala, seful taranistilor locali intentionand sa conduca el sedinta de analiza. In legatura cu situatia tensionata din PNTCD Harghita, secretarul general interimar al partidului, Virgil Petrescu, declara: -Situatia va fi analizata in BCCC, unde se va lua o decizie, fie vizand inlocuirea dlui Dusa, fie mentinerea lui in functie. Totul depinde de cele patru rapoarte ale delegatiei de la centru, care vor fi prezentate de domnii Ciumara, Opris, Tanase Barde si Costel Paunescu-. In Harghita, seful taranistilor era in conflict cu subprefectul Sarca, pe care il acuza ca ia decizii numai in favoarea UDMR. In legatura cu acest aspect, Virgil Petrescu a mentionat: -Este vorba de un conflict vechi intre cei doi, un conflict chiar personal. Noi suntem insa multumiti de activitatea pe care a depus-o dl Sarca in calitate de subprefect, el reusind sa mentina un echilibru intre extremistii din ambele tabere din zona-. Si, uite asa, Dusa era pe punctul de a iesi din cartile zonei, el care, vorba ceea, facuse jocurile ani buni in administratia locala.

Comunistul de cumetrie

Cameleonismul politic al ex-prefectului Harghitei este aproape identic cu cel al colegului sau de partid Viorel Pupeza. De altfel, ei au fost colegi pe linie politico-administrativa de doua ori. Prima data se intampla in epoca comunista. Ca si Pupeza, si Dusa si-a inceput cariera politica de tanar la CC al UTC. Mircea Dusa era instructor de control si se ocupa de buna indrumare a tineretului comunist. Mentorul sau spiritual? Cine altul daca nu, ca si in cazul lui Pupeza, big brother Cozmanca. Apoi, Cozmanca a plecat la guvern, dar -fiii- sai au dus mai departe invatatura. Revolutia i-a prins in partide diferite. Pupeza la PSM, Dusa la PNTCD. Devenise peste noapte crestin-democrat si poza mereu in luptatorul acestora pentru romanitate. Conducerea taranista s-a prins insa intr-un final ca omul este mult prea impulsiv ca sa pastreze o colaborare pasnica cu celelalte formatiuni in Harghita. Sa nu uitam ca si la vremea respectiva UDMR se afla tot la guvernare.

Atmosfera din Harghita

De altfel, trecutul lui Dusa, functia pe care a obtinut-o dupa revolutie in acest judet si modul in care s-a implicat viitorul parlamentar in democratizarea zonei sunt lamuritoare. Vom arata in continuare care este atmosfera -democratica- descrisa de reprezentanti ai societatii civile care au mers in Harghita pentru a se interesa despre libertatea presei:

-La Miercurea Ciuc, privatizarea nu a atins si singurele ziare locale. -Adevarul Harghitei- si -Harghita Nepe- se aflau inca in proprietatea Consiliului local care pompeaza la nevoie bani pentru tiparirea celor doua titluri. -Hargita Nepe- este de limba maghiara, motiv pentru care are un tiraj mult mai mare, vanzarile si publicitatea asigurandu-i existenta (finantarile de la CJ sunt foarte rare la acest ziar). Despre ziaristi tineri angajati la aceste ziare nici nu poate fi vorba. Cele doua ziare au in comun un corp redactional imbatranit. Presa fac cam tot aceeasi ziaristi care scriau despre maretele realizari ale conducatorului iubit. De aceea, articole de investigatie isi fac foarte rar aparitia in paginile celor doua ziare. Personalul imbatranit nu angajeaza jurnalisti tineri care ar putea face investigatii. Am intalnit la Miercurea Ciuc si o problema de perceptie a jurnalismului de investigatie. Incepand cu politicienii si terminand cu jurnalistii, toti cred ca daca un ziar publica un zvon sau un articol mai critic, acestea sunt articole de investigatie. Tocmai de aceea, in Miercurea Ciuc nu am putut descoperi decat un singur jurnalist care cocheteaza cu investigatiile. Szondy Zoltan, jurnalist la -Hargita Nepe-, a iesit in evidenta dupa ce, in urma unor articole despre un pitoresc personaj local catalogat drept mafiot, a fost batut cu bestialitate in scara blocului unde locuieste. Inca nu se stie cu exactitate cine sunt autorii agresiunii. Szondy Zoltan nu este insa numai jurnalist. El este consilier in Consiliul local (…) Interesant este ca, in ciuda celor prezentate mai sus, la intrebarea -Exista jurnalism de investigatie in media locala-, atat politicienii, cat si jurnalistii raspund afirmativ, fara sa stea prea mult pe ganduri-. Daca Mircea Dusa, in calitatea sa de prefect, ar fi putut face ceva pentru apararea libertatii de exprimare, a drepturilor omului sau a altor legi fundamentale, ii lasam pe harghiteni sa decida, mai ales ca ei sunt cei care il pot trimite sau nu in parlament pe acest lider local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.