Acasă Politic Modificarea Constitutiei a pus in pericol guvernul

Modificarea Constitutiei a pus in pericol guvernul

DISTRIBUIȚI


Prietenia politica dintre PSD si UDMR a fost ieri serios amenintata la Senat, cu prilejul modificarii Constitutiei. Subiectul de conflict? Limba in care se vor desfasura procesele. Desi Camera Deputatilor a validat deja o forma pe gustul UDMR, la Senat -rebelii- pesedisti au produs o rasturnare de situatie ieri, inainte de pranz. Amendamentul lui Adrian Paunescu – care, consacra, indirect, regula folosirii limbii romane in justitie – a cucerit asistenta starnind alerta in randurile UDMR. Acestia, vazand pericolul de a pierde teren printr-un vot care ar fi coalizat toate fortele politice impotriva lor, au amenintat, telefonic, PSD cu ruperea protocolului, punand in pericol guvernarea.


Adrian Paunescu strica -business-ul- PSD – UDMR

Textul adoptat de deputati recunoaste dreptul minoritatilor de a folosi limba materna in procese fara a impune insa romana ca limba obligatorie in cursul procedurilor. Senatorii au atentat insa ieri la acest articol, care prevede ca -cetatenii romani apartinand minoritatilor nationale au dreptul sa se exprime in limba materna in fata instantelor de judecata, in conditiile legii organice-.

Tirul a fost deschis de Adrian Paunescu care a ignorat politica PSD si pactul cu maghiarii, pe baza caruia Guvernul Nastase a supravietuit politic ca urmare a voturilor UDMR in parlament. Astfel, el a cerut, printr-un amendament, sa se prevada ca dreptul minoritatilor de a-si folosi limba materna in justitie sa se exercite prin interpret.


UDMR ameninta PSD cu ruperea protocolului

Ideea a creat iritatie in tabara udemerista, care negociase cu PSD prima formula, repurtand o victorie politica, dar si una de imagine, pe scena Camerei Deputatilor. Aducerea interpretilor in jocul prevederilor constitutionale concura, ca obligativitate, limba romana in justitie – oral si in actele proceselor – marcand o infrangere a UDMR, pentru care aceasta ar putea plati in fata electoratului maghiar. In plus, radicalii din Uniune ar castiga si mai mult teren in fata moderatilor in conditiile unei atmosfere interne oricum tensionate.

De aceea, liderul Uniunii, Marko Bela, a iesit la rampa pledandu-si cauza. Dupa ce a explicat ca -UDMR a fost foarte multumita de textul Camerei-, el a declarat ca schimbarea acestui text -va pune o problema la votul final asupra Constitutiei-. Liderul grupului, Verestoy Attila, l-a anuntat apoi pe firul scurt pe vicele pesedist Viorel Hrebenciuc ca va rupe protocolul, amenintand apoi, pe holuri, ca daca nu revin la intelegerea initiala, pesedistii vor guverna singuri, -in alta parte-.


PRM striga -Tradare!-

Pozitia lui Paunescu a fost sustinuta de colegul sau de partid George Pruteanu, un aparator fervent al limbii romane, care a aratat ca daca senatorii UDMR fac greseli avand educatie -mai jos limba romana va fi facultativa-. El nu a ratat prilejul de a-i ataca pe cei care nu o invata: -Cum adica nu stim limba romana? Asta e patologic. (…) Asta e o idiotenie congenitala!-.

Subiectul i-a incitat si pe peremisti care au acuzat PSD de tradare: -Votati in parlament numai pentru UDMR!-, -Ne-ati tradat!-, a rasunat in partea stanga a salii. Avocatul peremist Nicolae Iorga a explicat revoltat ca in Harghita si Covasna in toate salile de judecata se vorbeste maghiara si ca i s-a cerut rezumat in maghiara pentru pledoariile sale.

Prin vocea liderului de grup, Norica Nicolai, si liberalii au fost de partea majoritatii, invocand noul Cod de procedura penala care deja consacra principiul folosirii limbii romane in justitie.

Spiritele incinse si conturarea curentului majoritar (in primul rand cu aportul senatorilor pesedisti) in defavoarea variantei udemeriste l-a pus in dificultate pe seful Senatului. El a hotarat sa evite un vot dezastruos pentru relatiile PSD – UDMR (cele 72 de voturi favorabile noii variante fiind usor de estimat), asa incat a propus retrimiterea textului la Comisia constitutionala, obtinand o amanare a deznodamantului unei sedinte febrile care a ridicat temperatura in Sala Omnia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.