Acasă Social Cabinetele medicale, locuri in care oamenii se imbolnavesc

Cabinetele medicale, locuri in care oamenii se imbolnavesc

DISTRIBUIȚI

Seria de controale efectuate de catre autoritatile sanitare, asa cum au -amenintat- ministerul de resort si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, la cabinetele medicilor de familie continua sa scoata in evidenta, in mediul rural, o multitudine de situatii incompatibile cu actul medical. Copii carora nu li s-au facut vaccinurile elementare, dispensare ale caror asa-zise -sedii- prezinta pericolul de a se darama in orice clipa peste bolnavi, seringi aruncate absolut aiurea sau originala -sterilizare in ibric- sunt doar cateva dintre aspectele inacceptabile constatate de catre echipele de control.

Ministerul nu-si mai vede capul de supozitii… neconfirmate

In totala contradictie cu cele semnalate de reprezentantii DSP la nivelul cabinetelor medicale, inspectorii Ministerului Sanatatii si Familiei nu au gasit nici o neregula la spitalele din judetele Cluj, Bistrita, Salaj, Bihor, Satu Mare si Maramures. Afirmatia ii apartine consilierului ministrului Mircea Beuran, Alexandru Irimie. Declaratia vine la doar o luna dupa ce ministrul sanatatii a spus ca directorii de spitale ar fi vinovati pentru criza din sistemul sanitar, pentru ca nu au administrat bine banii primiti de la autoritati. Consilierul ministrului sanatatii spune ca in urma verificarilor s-a constatat ca toate contractele si toate achizitiile facute de directorii spitalelor din nordul tarii au fost legale. Este contrazisa astfel pozitia oficiala a ministerului pe care il reprezinta. Pana acum, ministrul Mircea Beuran acuza presupuse nereguli in sistemul sanitar care ar fi dus la cea mai grava criza din domeniul Sanatatii cu care s-a confruntat Romania in ultima jumatate de secol. El a promis ca va spori controalele la nivelul spitalelor, insa, deocamdata se pare, verificarile nu au confirmat supozitiile ministrului.

A fost prinsa vinovata: femeia de serviciu

La mijlocul acestei saptamani, o echipa de control a Directiei de Sanatate Publica botosanene a descins in cateva localitati ale judetului, pentru a vedea cum stau lucrurile in Todireni, Hlipiceni, Albesti, Rauseni sau Calarasi.

Membrii echipei de control spun ca neregulile cele mai mari au fost descoperite in comuna Albesti. Aici, in urma numeroaselor sesizari receptionate din partea populatiei, s-a constatat ca femeia de serviciu le cerea… comisioane bolnavilor pentru a le facilita accesul la medic. -Sesizarile asiguratilor au fost reale, iar din acest motiv am propus desfacerea contractului de munca-, a declarat Viorel Gasan, directorul executiv adjunct al DSP.

Dincolo de aceasta constatare tragicomica, au fost depistate insa si nereguli mult mai grave, cum ar fi, de pilda, aceea legata de proasta functionare a campaniei de vaccinari. Cum vaccinarea antirubeolica era ramasa mult in urma, echipa de control l-a amendat pe unul dintre medici cu doua milioane de lei…

Mizeria, la ea acasa

Medicii Directiei de Sanatate Publica au mai vazut, cu ocazia controalelor, ca mai toate cabinetele vizitate au mari probleme cu grupurile sanitare. Multe dintre acestea sunt absolut mizere, fara acoperis, iar in ceea ce priveste materialele de dezinfectie – acestea lipsesc cu desavarsire. Mai mult decat atat, nici unul dintre cabinetele medicale controlate nu avea amenajat un loc de depozitare a deseurilor provenite din activitatea medicala (deseuri extrem de periculoase pentru sanatatea populatiei care intra in contact cu ele), asa cum prevede legislatia in vigoare. Echipa de control a dat… termene de constructie a unor gropi betonate pentru depozitarea deseurilor respective, deoarece exista un grad ridicat de risc in ceea ce priveste contaminarea si imbolnavirea populatiei.

Multe dintre cabinetele medicale vizitate nu aveau in dotare indispensabilele aparate de sterilizare. Astfel incat, pentru a steriliza totusi instrumentarul medical inainte de consultatie ori de o interventie, cadrele medicale sunt nevoite sa foloseasca metoda fierberii, ceea ce implica riscuri foarte mari pentru bolnav.

-Am discutat si cu autoritatile locale, pentru ca acestea sa se implice mai mult in a sprijini activitatea medicala din zonele respective. Le-am pus in vedere ca, daca deficientele constatate cu ocazia controalelor pe care le-am efectuat in aceasta saptamana nu vor fi remediate cu cea mai mare rapiditate, cabinetele aflate in neregula ar putea fi inchise si astfel populatia ar putea sa ramana, din pacate, fara asistenta medicala-, a declarat directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Botosani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.