Home Politic Monica Macovei acționează în judecată AEP în urma confiscării a 291.000 lei

Monica Macovei acționează în judecată AEP în urma confiscării a 291.000 lei

DISTRIBUIŢI

„În urma publicării raportului AEP pentru toți candidații la alegerile prezidențiale, care conține și sume confiscate de la candidați independenți sau de la partide politice care au avut candidați, fac următoarele precizări:

În campania electorală am făcut ceea ce nu a făcut niciun alt politician: am avut finanțări mici de la mulți oameni, nu donații mari, nu bani murdari, aduși cu punga. Toate încasările și cheltuielile au fost legale și transparente.

Unele persoane au făcut donații mici prin sistemul PayPal, prin bancă, cu cardul. Iar acești bani nu puteau fi folosiți în campanie decât după ce erau transferați de sistemul PayPal în contul de campanie, adică la câteva zile de la data donației. Așadar este o procedură în doi pași, și numai după pasul doi, prin care donațiile intrau în contul de campanie, acestea puteau fi declarate și folosite.

AEP nu a ținut seama de procedura sistemului PayPal și a decis să confiște sume care au fost primite și cheltuite transparent.

Am respectat în totalitate legea și toate donațiile și cheltuielile din campanie s-au făcut prin mandatar financiar, așa cum prevede legea.

Mai mult, mandatarul financiar a declarat la AEP și sumele primite înainte de începerea campaniei, deși legea spune că se aplică numai în timpul campaniei electorale. Deci am făcut mai mult decât ne cere legea, tocmai pentru a da un exemplu de transparență. AEP a confiscat și acești bani, deși nu erau din campania electorală și fuseseră primiți și cheltuiți transparent. Ultimul cuvânt îl va avea instanța de judecată.” se arată într-un comunicat al europarlamentarului Monica Macovei.

În luna ianuarie 2015, Monica Macovei explica modul de gândire al AEP:
„Principala problemă pentru care suntem amendați este că nu am fi putut “demonstra” identitatea donatorilor pentru plățile primite prin Paypal

1. Paypal este un instrument de plată online folosit în toată lumea, care garantează securitatea și legalitatea tranzacțiilor;
2. Identitatea donatorilor prin paypal a fost verificată în timpul campaniei astfel: am contactat oamenii care au făcut plățile prin paypal și i-am rugat să ne trimita copii scanate dupa CI sau alte documente de identitate sau, cel puțin, să ne trimita CNP-ul lor. Datele au fost prezentate în timpul controlului, fiind insoțite de fișe de donație asumate de noi pentru fiecare din aceste sume. Oricând AEP poate verifica identitatea oamenilor și întreba dacă ei au fost donatori;
3. Cu toate acestea, Autoritatea Electorală Permanentă ne-a amendat pentru că în opinia lor nu putem dovedi că aceste persoane care au donat câte 50 -100 de lei sunt cetățeni români. AEP consideră că legea ne-ar obliga să chemăm la București câteva mii de donatori prin paypal (foarte mulți cu domiciliul în afara țării) și să le cerem, cu cartea de identitate în mână, să semneze fișa de donație.

AEP susține, între altele, că “Procesarea donațiilor s-a făcut de către compania PayPal Inc, companie lider în tranzacțiile online și procesare de plăți. Donatorul este direcționat către un site securizat, iar datele transmise sunt criptate pentru a preveni orice scurgere de informații confidențiale“. În continuare, AEP susține că “se impune interzicerea acestei surse de finanțare din lipsa transparenței provenienței sumelor încasate ..”.

La alegerile prezidențiale, echipa de campanie a schimbat complet modul în care se poate face finanțarea electorală. Am cerut cetățenilor să își susțină financiar candidații în care cred și să nu îi lase pradă intereselor oculte ale marilor finanțatori, care apoi vor ceva în schimb și așa devin “clientela politică”.

Acesta este și primul pas spre reforma atât de necesară a sistemului actual de finanțare a campaniilor și partidelor politice care se practica in toate tarile cu democrații solide.

Actuala lege este gândită pentru donatori puțini și mari. Am cerut în campania electorală susținătorilor noștri să ne doneze câte 50 de lei, ca să putem finanța campania. Reacția a fost fabuloasă: am primit mii de donații mici.
Suntem printre primii care au făcut efectiv ceva pentru reforma electorală, folosind metode de finanțare moderne, din secolul 21, și vom continua să luptăm pentru schimbarea legilor anchilozate.”

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a confiscat în 2014 suma de 413.575 lei de la partidele politice, cea mai mare fiind de la fostul candidat la alegerile prezidențiale Monica Macovei – 291.415 lei, la care se adaugă o amendă de 55.000 lei.

Potrivit unui raport al AEP, publicat în Monitorul Oficial, instituția a mai confiscat de la Partidul Ecologist Român suma de 46.779 lei (amendă 10.000 de lei), de la Uniunea Croaților din România — Caraș Severin — 35.766 lei și 15.000 lei amendă și Partidul Mișcarea Populară Argeș — 23.800 lei și 5.000 lei amendă.

La capitolul cheltuieli, Victor Ponta a avut cheltuieli în campania pentru alegerile prezidențiale de 20.136.729 lei, iar suma restantă se ridică la 13.835.961 lei. Klaus Iohannis a avut cheltuieli totale de 7.291.221 lei, iar suma restantă este de 2.730.481 lei, Elena Udrea a cheltuit 1.828.028 lei, suma restantă este 663.918 lei.

Potrivit AEP, cu sume restante din campanie mai figurează și Călin Popescu-Tăriceanu — 492.107 lei, Kelemen Hunor — 31.140 lei, Dan Diaconescu — 8.189 lei, Teodor Meleșcanu — 6.000 lei, Monica Macovei — 3.087 lei, Corneliu Vadim Tudor — 600 de lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.