Acasă Politic Monica Macovei îl contrazice pe președintele Iohannis: MCV trebuie să rămână

Monica Macovei îl contrazice pe președintele Iohannis: MCV trebuie să rămână

DISTRIBUIȚI

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat marți, referindu-se la declarațiile președintelui Klaus Iohannis, că până când nu se elimină blocajele politice din drumul justiției „MCV trebuie să rămână” și a afirmat că propunerea privind prezența permanentă a procurorului general în cadrul CSAT este greșită și încalcă principiul separației puterilor în stat.

„Președintele Klaus Iohannis a spus astăzi (n.r.-marți) public că are obiectivul ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare până la sfârșitul lui 2016. Reamintesc că DNA există și lucrează astăzi tocmai datorită MCV, pentru că obsesia majorității clasei politice este de ani de zile eliminarea DNA. MCV există pentru că Parlamentul și politicienii nu au voința politică de a lupta cu corupția, amână sau blochează ridicarea imunității sau încearcă grațierea colegilor de după gratii. Soluția este ridicarea imediată și fără excepții a imunității parlamentarilor și miniștrilor cu dosare penale și oprirea ordonanțelor de urgență și a legilor de protecție a politicienilor. Până nu se elimină blocajele politice din drumul justiției, MCV trebuie să rămână pentru funcționarea dreaptă și independentă a justiției”, a spus Macovei, potrivit unui comunicat de presă remis CURENTUL.

Ea a adăugat că propunerea privind prezența permanentă a procurorului general în cadrul CSAT, ca membru, așa cum a propus Iohannis, este greșită și încalcă principiul separației puterilor în stat.

„Există riscul ca, odată așezat la aceeași masă cu atâția oameni politici (președinte, prim-ministru, miniștri), procurorul general să primească sugestii sau chiar să fie supus unor presiuni politice privind anchetele în curs sau inițierea unor dosare penale. Legea și practica de astăzi, care permit invitarea procurorului general la unele ședințe CSAT, când se discută chestiuni din domeniul lui de activitate, sunt suficiente”, a menționat Macovei.

Referindu-se la o altă declarație a președintelui, potrivit căreia justiția este „una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere”, Macovei se întreabă când a dat justiția semnale sau s-a comportat ca o „supraputere”, astfel încât să devină motiv de îngrijorare pentru președinte.

„Până acum, toate atacurile murdare au fost la adresa justiției, a unor judecători și procurori. Este justiția o „supraputere” dacă anchetează parlamentari si miniștri, adică reprezentanții celorlalte două puteri ale statului, și atunci să o lase mai încet cu aceste anchete? Președintele Iohannis a vorbit și despre „scurgeri nepermise de informații în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare”, preluând astfel una din temele preferate de atac ale politicienilor PSD / USL cercetați în dosare penale. Oamenii trebuie să știe dacă politicienii sunt anchetați pentru corupție, dacă sunt furați de politicieni. Iar presa trebuie să răspundă acestui interes public. Nu este vorba despre „scurgeri nepermise de informații în presă”, ci despre informarea publicului”, a mai precizat Macovei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.