Acasă Politic -Monstruoasa coalitie- PDSR – PRM – UDMR a votat bugetul

-Monstruoasa coalitie- PDSR – PRM – UDMR a votat bugetul

DISTRIBUIȚI

– Proiectul Legii bugetului a trecut cu o covarsitoare majoritate. 315 voturi -pentru- si 62 -impotriva-

– Vesnicii dusmani PRM – UDMR s-au trezit in aceeasi barca. Liderii celor doua formatiuni au invocat ratiuni diferite pentru apropierea de PDSR

– Pentru liberali bugetul a fost ultima picatura. Ei sunt gata sa rupa protocolul cu PDSR. Adrian Nastase sustine ca divortul este o usurare pentru principalul partid de guvernamant

– PNL si PD si-au pregatit echipele pentru atacul la Curtea Constitutionala

In premiera absoluta, Parlamentul a adoptat ieri cu 315 voturi -pentru- si 62 -contra- Legea bugetului dupa o aventura legislativa de numai trei saptamani. PDSR a obtinut inca o victorie a la Pyrus, intrucat votul a produs miscari tectonice pe harta politica. Astfel, intelegerea PNL – PDSR a fost sparta de liberali, iar coalitia partidului de guvernamant cu PRM si UDMR a fost a fost -data in vileag- in acest moment critic. Liberalii si democratii au fost impotriva proiectului guvernamental, care le-a ghilotinat amendamentele, desemnandu-si, imediat dupa vot, echipele de lucru pentru atacarea legii la Curtea Constitutionala, cu convingerea ca bugetul incalca programul guvernamental si interesele Romaniei.

Vadim si Marko Bela – dusmani in aceeasi barca

Alianta PDSR – PRM – UDMR, care a functionat impecabil la dezbaterile pe articole, s-a validat ieri in momentul votului. Noii prieteni ai partidului de guvernamant si-au explicat insa -simpatia- fata de Legea bugetului cu mijloace diferite. Astfel, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor a facut pulbere Legea bugetului, dar a votat-o… strategic. Retragerea liberalilor din joc i-a facut pe peremisti sa joace o noua carte in protocolul politic. De aceea, la intalnirea de miercuri a grupurilor parlamentare ale PRM, Corneliu Vadim Tudor a domolit majoritatea deputatilor si senatorilor nemultumiti cu argumentul ca PDSR a ajuns la mana peremistilor. -Dealul- dintre liderii celor doua partide (pigmentat cu sarutul patimas – de dupa vot – al Mitzurei Arghezi pentru Adrian Nastase) care continea si obtinerea de catre PRM a unui nou sediu pe aceeasi strada a fost infirmat oficial de Vadim. Ieri, el a plusat, cerandu-i presedintelui Ion Iliescu sa nu promulge Legea administratiei publice locale si sa -repare alianta nenaturala cu UDMR- pe care a declarat-o drept un -aliat imposibil-.

Primul conflict din noua alianta a si aparut astfel intre CV Tudor si Marko Bela. Ultimul a ripostat, aratand ca -cele doua milioane de maghiari lupta pentru suprimarea a tot ceea ce reprezinta seful PRM-. Liderul UDMR si-a explicat votul pe buget prin nevoia de stabilitate economica, dar si prin interese proprii, cum ar fi repartizarea cu 1,5% mai mult pentru puterea locala, un pas pe calea obtinerii autonomiei teritoriale. Mentinerea in functii a prefectilor si a subprefectilor maghiari nu a fost mentionata de Marko Bela, dupa cum nu a scos la lumina nici rezultatele negocierilor PDSR – UDMR de ieri dimineata pe marginea Legii Lupu.

PNL si PD si-au desemnat echipele pentru atacul la Curtea Constitutionala

La cateva secunde dupa anuntarea scorului, presedintele Senatului, Nicoale Vacaroiu, a facut un anunt care a starnit din nou iritarea liberalilor. El a aratat ca Legea bugetului se afla deja la Secretariatul General, cu toate semnaturile si stampilele, astfel incat termenul de cinci zile pentru atacarea la Curtea Constitutionala a inceput sa mearga din acel moment. Seful PNL, Valeriu Stoica, a sanctionat ilegalitatea gestului, aratand ca aceasta inseamna ca legea a fost semnata de presedintii celor doua Camere inainte de votare.

PD si PNL si-au desemnat rapid echipele de lucru pentru atacarea legii la Curtea Constitutionala, Legea fundamentala impunand un numar de minimum 50 de deputati si 25 de senatori pentru contestare. Norica Nicolai, Eugen Nicolaescu de la PNL si Emil Boc si Alexandru Sassu de la PD incepusera ieri la pranz sa faca materialul in care votarea Legii bugetului va fi incriminata pentru incalcarea procedurilor parlamentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.