Acasă Politic Motiunea -Invatamantul- aduna fortele opozitiei

Motiunea -Invatamantul- aduna fortele opozitiei

DISTRIBUIȚI

Ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, a iesit ieri -basma curata- in fata Senatului, care a respins Motiunea simpla -Invatamantul-. Exercitiul politic de ieri a marcat solidarizarea la vot a opozitiei – liberalii si democratii votand in favoarea motiunii initiate de peremisti -, care s-a produs in prima editie saptamana trecuta, cu prilejul votarii Legii bugetului pe anul 2002. Dezbaterea de ieri s-a sfarsit insa cu un scandal, PRM acuzand coalitia de guvernamant PSD – UDMR (care a jucat umar la umar) de fraudarea votului.

Invatamantul – prilej de osanale pentru Iliescu

Dimineata a inceput pasnic, cu pledoaria de aparare a ministrului -incriminat-, Ecaterina Andronescu. Ea a incercat sa desfiinteze acuzatia principala a motiunii de -gestionare incompetenta a problemelor scolii romanesti-, prezentand un raport in care a aratat, printre altele, ca a reabilitat 184 de scoli si ca a restructurat inca 400, din mediul rural, ca a investit 80 de miliarde pentru microbuze si ca a obtinut un credit de 200 milioane de dolari pentru informatizarea scolilor. In cuvantul de incheiere a dezbaterilor, ministrul educatiei a invocat insa un pseudo-blestem la adresa unui reclamant nenumit – -Sa aiba atatia bani cat revin ministerului din programul de cercetare!-. Ultima fraza a fost insa una de reconciliere cu defractorii ei: -Aceasta motiune nu ne-a pus in situatia sa ne dusmanim. Sa ne lasam loc de ?çBuna ziua?ê-.

In apararea Ecaterinei Andronescu au sarit colegii sai de partid, Maria Dobrescu si George Pruteanu. In timp ce reprezentanta PSD in Comisia de invatamant le-a batut obrazul peremistilor ca au initiat motiunea, Pruteanu a iritat asistenta, ridicandu-i osanale lui… Iliescu – caricaturizat in revista lui Vadim – si aratand ca seful statului -nu este o sandrama-. In aplauzele ironice ale salii, Pruteanu a aratat pumnul, mimand o atitudine de tip -Marea Adunare Nationala-.

PNL si PD au atacat frontal administrarea invatamantului de catre PSD – liberalii prin vocea presedintelui Comisiei de invatamant, Ioan Paun Otiman, democratii prin fostul lider al partidului, Petre Roman.

Protagonistul zilei a fost liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, care a lovit in stanga si in dreapta, acuzandu-l pe Pruteanu ca e -un orator bun- si semnaland turismul politic al presedintelui de sedinta, Alexandru Athanasiu. Vadim a salutat calduros insa initiativa PNL privind dezbaterea in Parlament a unor afirmatii grave ale reprezentantilor PSD: pierderea autoritatii in Covasna si Harghita.

Frauda si delicatese

Epuizat rapid, votul asupra motiunii a relevat un scor insuficient pentru adoptarea ei: 54 voturi -pentru- (in loc de 81, cat ar fi fost necesar) si 74 -contra-. Lista nominala a scos la iveala insa o frauda care a intrat deja in traditia Senatului: votul absentilor. Printre opozantii motiunii (PSD si UDMR) figurau, astfel, si persoane care au lipsit -cu desavarsire-, cum ar fi Doru Badulescu, Grigore Zanc si Peter Eckstein. Desi figura nu a schimbat soarta motiunii, pesedistii au explicat, neoficial, ca au votat cu cartelele absentilor -din reflex-. Constatarea l-a determinat insa pe seful PRM sa faca un nou circ, acuzand -abuzul grav al PSD prin votul fraudulos- – in conditiile in care in sala erau mai putin cu 38 de senatori decat cei prezenti pe lista. Athanasiu i-a taiat insa macaroana, aratand ca trebuia sa ceara verificarea prezentei inainte de vot. Subiectul s-a transat printr-o pauza de consultari, dupa care Senatul a luat -pauza definitiva- pana luni.

Fumigene in afara programului oficial

In afara programului oficial, motiunea a produs si un incident prin agresarea ziaristilor care au descoperit -frauda- in lista nominala. Senatorul UDMR Kereskenyi Alexandru a iesit cu acest prilej din anonimat, cerand actele la control si proferand amenintari la adresa jurnalistei -incriminate-, Ada Messan, de la -Romania Libera-, care descoperise absenta udemeristului Peter Eckstein. Conflictul a fost aplanat de Gyorgy Frunda (UDMR) si de Ghiorghi Prisacaru (PSD), dar urma sa se discute in Biroul Permanent al Senatului, ca urmare a unui protest colectiv. Incidentul urmeaza actiunii de ieri prin care ziaristii au fost -maturati- din holul central al Senatului si trimisi la masa verde din fata WC-urilor. Pe de alta parte, tot ieri, emisarii lui Vadim au refuzat categoric solicitarea ziaristilor de a tine conferinta de presa fierbinte, anuntata pentru celalalt corp, in Sala presei din apropierea salii de dezbateri – motiv pentru care doar trei din cei 30 de jurnalisti au onorat evenimentul. Ziua s-a sfarsit, asadar, la temperatura inalta, iar invatamantul romanesc a ramas in continuare pe butuci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.