Acasă Politic Nastase avertizeaza asupra riscului crearii unui monopol al informatiilor

Nastase avertizeaza asupra riscului crearii unui monopol al informatiilor

DISTRIBUIȚI

Primul-ministru Adrian Nastase se teme ca infiintarea unei comunitati a agentiilor de informatii prin promovarea unei noi legi a sigurantei nationale ar putea -crea un monopol al informatiilor la nivelul unei persoane, care, dupa aceea, deschide cu robinetul informatiile-. Seful Guvernului a aratat ieri, la Calarasi, ca Legea privind organizarea CSAT si Legea privind siguranta nationala trebuie revazute, in conditiile in care de la adoptarea lor au trecut multi ani, dar trebuie avute in vedere mai multe aspecte.

-Eu consider ca o comunitate a agentiilor de informatii pune anumite probleme, care vor trebui rezolvate. Pe de o parte, trebuie vazut daca integram in acest sistem si zonele de informatii departamentale, iar, pe de alta parte, sa avem in vedere faptul ca o centralizare de acest tip pe o anumita zona care sa fie coordonata la nivel central pune multe probleme in ceea ce priveste circulatia informatiei-, a declarat Adrian Nastase. El a mai aratat ca trebuie analizat atent ce se va intampla cu necesitatea de informatii pentru Guvern, precizand ca beneficiarul prioritar al informatiilor, in special din zona economica si a politicii externe, este Guvernul.

Premierul a explicat faptul ca Parlamentul va decide in cele din urma asupra necesitatii adoptarii unei comunitati de informatii si ca orice discutii asupra unui -text care abia se contureaza- sunt premature.

Intrebat de activitatea SRI, Adrian Nastase a spus ca nu are motive de nemultumire, dar ca trebuie vazut in ce masura reunirea fortelor de culegere si de analiza a informatiilor, pentru a forma o structura care va include si SRI, va fi eficienta. -Problema este legata si de modul in care diverse servicii de informatii din Romania vor colabora in viitor, avand in vedere faptul ca, de-a lungul anilor, a existat un anumit spirit de concurenta intre acestea si ca au existat momente in care s-au calcat pe picioare-, a specificat primul-ministru.

Comunitatea de informatii strange tot ce misca

CSAT va analiza maine doua proiecte de lege, unul de modificare a Legii de functionare a CSAT si altul privind siguranta nationala a Romaniei. Una dintre cele mai importante prevederi se refera la infiintarea comunitatii serviciilor de informatii a Romaniei, dupa modelul american. Aceasta va fi o structura separata de CSAT si subordonata consiliului si va reuni SRI, SIE, SPP, STS, DGIA, UM 0962, SIPA.

Potrivit noii Legi a sigurantei nationale, se va constitui Consiliul Consultativ al Comunitatii de Informatii, alcatuit din conducatorii serviciilor secrete si consilierul prezidential pentru securitate nationala. Consiliul va functiona pe baza unui regulament aprobat de CSAT, care va stabili si structura organizatorica a aparatului sau de lucru. Acesta va fi inclus in cadrul administratiei prezidentiale, in coordonarea secretarului CSAT. Personalul serviciilor de informatii va avea sarcina sa obtina urmatoarele tipuri de informatii: publice, obtinute cu consimtamantul persoanelor fizice sau juridice; nedestinate publicitatii, obtinute prin mijloace specifice activitatii de culegere a informatiilor; necesare protejarii personalului propriu, surselor, mijloacelor si metodelor folosite impotriva deconspirarii neautorizate si cele rezultate din efectuarea, de catre organele abilitate prin lege, a cercetarii penale.

La un alt articol se prevede ca este interzisa folosirea personalului Comunitatii de Informatii, a surselor umane sau a mijloacelor tehnice pentru influentarea opiniei publice. Persoanele care au acces la informatiile clasificate secrete de stat sunt: presedintele Romaniei, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, presedintii comisiilor parlamentare de aparare, SRI si SIE, primul-ministru si membrii CSAT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.