Acasă Politic Nicușor Dan: Guvernul Dăncilă acționează împotriva intereselor României în dosarul Roșia Montană

Nicușor Dan: Guvernul Dăncilă acționează împotriva intereselor României în dosarul Roșia Montană

DISTRIBUIȚI

În sesiunea de mâine, 30 iunie, UNESCO va lua în discuție înscrierea Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial. Din păcate, reprezentantul României va susține suspendarea procedurii până la finalizarea procesului de arbitraj al României cu Gabriel Resources.

Este un act iresponsabil, din care țara noastră pierde enorm. Faptul că suspendarea înscrierii Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial ajută în procesul de arbitraj, așa cum susțin autoritățile române, este o manipulare. Iată de ce:

Înscrierea unui monument pe Lista Patrimoniului Mondial se face prin vot, în Comitetul Patrimoniului Mondial, în urma raportului științific al ICOMOS (Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor). Când raportul ICOMOS este favorabil, cum este cazul Roșiei Montane, votul în Comitetul Patrimoniului Mondial este o formalitate.

Este pentru prima oară în istorie când un stat are un raport favorabil din partea ICOMOS și solicita suspendarea procedurii de înscriere. O premieră nefericită pentru noi, desigur. Înscrierea în Lista UNESCO este un privilegiu pentru care statele se bat, nu acționeaza împotrivă. Trăim o rușine istorică, provocată de un guvern incompetent.

Ce pierde România? ICOMOS nu a propus doar includerea Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial (1073 monumente în lume, din care 7 în România), ci și în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol (53 de monumente în lume).

Pe de o parte, prin includere în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol România are posibilitatea să acceseze bani din Fondul Patrimoniului Mondial, destinat doar monumentelor din această listă. Pe de altă parte, includerea in Lista Patrimoniului Mondial in Pericol reprezintă un avertisment că neînceperea lucrărilor de conservare poate să ducă la pierderea atributelor pentru care situl sa fie inclus ulterior în Lista Patrimoniului Mondial. Prin urmare, guvernul acționează contrar intereselor României, invocând motive diverse, care nu țin la o analiză serioasă.

De ce este o manipulare avantajul pe care România l-ar avea în procesul de arbitraj? Procesul de arbitraj a început in iulie 2015, iar investitorul solicită despăgubiri pe care statul român i le-ar fi produs înainte de această dată. Procedura de înscriere în Lista UNESCO a început în februarie 2016, după începerea arbitrajului.
De asemenea, procedura de arbitraj permite investitorului să solicite luarea oricărei măsuri provizorii care să-i protejeze poziția în timpul procesului de arbitraj. Gabriel Resources a solicitat mai multe măsuri provizorii, de exemplu una în privința restanțelor la TVA, dar nu a solicitat nicio măsură provizorie în legatură cu includerea în Lista UNESCO, deci se poate deduce că includerea în Lista UNESCO nu îl prejudiciază.

Acțiunea autorităților române nu este doar rușinoasă, este și ilegală. Legea monumentelor spune că solicitarea de includere în Lista UNESCO se face la propunerea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. Orice modificare a cererii trebuie facută după consultarea acestei comisii, condiție neîndeplinită în acest caz. De asemenea, Convenția Patrimoniului Mondial, ratificată de România, obligă statul să acționeze pentru conservarea acelor obiective care au valențe de a fi incluse în Lista UNESCO, nicidecum împotrivă.

Guvernul Dăncilă acționează în acest caz împotriva intereselor naționale și dovedește, încă o dată, că nu înțelege ce reprezintă patrimonial național și ce valoare are el pentru un popor.

Nicușor Dan
Deputat de București

Referințe:

Conventia Patrimoniului Mondial a fost ratificată de România prin Decretul 187/1990 http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/50265. Fondul Patrimoniului Mondial este prevazut de art. 15. Toate procedurile legate de Lista UNESCO sunt incluse intr-un regulament https://whc.unesco.org/en/guidelines/. Art. 189 prevede alocarea fondurilor pentru Lista Patrimoniului Mondial in Pericol.
Cererea de arbitraj a Gabriel Resources este aici: http://icsidfiles.worldbank.org/icsid/ICSIDBLOBS/OnlineAwards/C4706/DC10119_En.pdf.
Măsurile provizorii sunt prevazute în Convenția tribunalului de arbitraj, http://icsidfiles.worldbank.org/icsid/icsid/staticfiles/basicdoc/partA.htm, art. 47, si în procedurile acestuia, http://icsidfiles.worldbank.org/icsid/icsid/staticfiles/basicdoc/partf-chap05.htm, art. 39.
Cererea de masura provizorie a Gabriel Resources in privinta TVA http://icsidfiles.worldbank.org/icsid/ICSIDBLOBS/OnlineAwards/C4706/DC10596_En.pdf.
Toate celelalte documente ale procesului de arbitraj sunt aici https://icsid.worldbank.org/en/Pages/cases/casedetail.aspx?CaseNo=ARB/15/31.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.