Acasă Actualitate La Alba Iulia s-a desfășurat Conferința cu tema Independența și imparțialitatea justiției...

La Alba Iulia s-a desfășurat Conferința cu tema Independența și imparțialitatea justiției în jurisprudența CEDO

DISTRIBUIȚI

În cursul zilei de azi, 29 iunie 2018, Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), a participat la conferința cu tema Independența și imparțialitatea justiției în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului. Evenimentul a fost organizat în colaborare de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea de Apel Alba Iulia, Uniunea Avocaților Europeni, Baroul Alba și Universitatea “1 Decembrie 1918”. Conferința are loc în contextul proiectului Ministerului Public privind prioritatea formării și perfecționării profesionale a procurorilor în vederea consolidării instituționale, a respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în faza de urmărire penală, precum și a reducerii numărului de condamnări la CEDO.

În deschiderea conferinței au luat cuvântul Cristina Iulia Tarcea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, precum și Augustin Lazăr, procurorul general al PÎCCJ și Gheorghe Florea, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România. În alocuțiunea sa,  Augustin Lazăr a transmis un mesaj public privind strategia de deschidere a Ministerului Public spre un dialog interprofesional, conform principiilor stabilite în Carta interprofesională a judecătorilor, procurorilor și avocaților români, semnată în anul 2015, în scopul formării unei culturi juridice europene comune, pentru întărirea încrederii publice în justiție.

În cadrul conferinței au fost abordate teme de interes pentru judecători, procurori și avocați, vizând aspecte precum: independenţa şi imparţialitatea justiţiei în jurisprudenţa CEDO; dreptul la un proces echitabil și dreptul la apărare în jurisprudența CEDO; principiul ne bis in idem în jurisprudența CEDO; respectarea garanțiilor derivate din jurisprudența CEDO în procedurile privind admisiunea de vinovăție a inculpatului. Prelegerile au fost suținute de trei judecători la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, respectiv Iulia Antoanella Motoc și Paul Lemmens și Yonko Grozev.

Organizată la Alba Iulia, conferința cu tema Independența și imparțialitatea justiției în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului a fost dedicată dialogului interprofesional în vederea creșterii încrederii în justiție, precum și Anului Centenar al Marii Uniri.

Foto: mpublic.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.