Acasă Politic -Noi suntem pentru federalism!-

-Noi suntem pentru federalism!-

DISTRIBUIȚI

Lioinel Jospin s-a ferit sa dea replica omololgului sau german la acest congres. In consecinta, n-a luat cuvantul deloc, lasand pe toata lumea destul de contrariata. Analistii francezi anunta insa, pentru viitorul apropiat, o iesire la scena deschisa a premierului francez, care sa clarifice in sfarsit atitudinea sa fata de arhitectura eur opeana.

-Vocea autorizata a socialistilor francezi, secretarul general Francois Hollande, a vorbit insa – nu in numele sau, ci al partidului.

– Ce parere aveti despre propunerile cancelarului Schroder cu privire la viitorul constructiei europene?

– Noi suntem federali, si am fost intotdeauna pentru ceea ce am numit o federatie de state nationale si putem amplifica aceasta federalizare, mentinand aspectele nationale. Deci chestiunea federala nu face obiectul dezbaterii intre socialistii francezi si socialistii germani – dezbatere ce va continua pana in 2004. Ceea ce este in cauza, e extinderea competentelor comunitare, europene. Aici suntem in dificultate cu Schroder? Sa intarim Comisia Europeana pentru a face din ea un adevarat guvern european, cu un control al Parteneriatului European. In al doilea rand, sfarsitul Consiliului de Ministri, care este expediat ca a doua Camera a Parlamentului. Nu vom prelua aceasta propunere pentru ca azi statele, natiunile au rolul celei de-a doua Comisie. Cred ca Lionel Jospin isi va aduce, si el, propria contributie la aceasta dezbatere.

– Exista o declaratie a comisarului Verheugen care spune ca 10 state din cele 12 candidate vor fi pregatite pentru aderare in 2003.

– Ca sa se faca aceasta extindere trebuie ca tarile sa fie pregatite, sa respecte criteriile, trebuie ca aceste tari sa-si puna in ordine finantele, politica economcia pentru a adera la UE. Daca aceste iar i respecta criteriile, de ce nu?

– Tocmai acest lucru il afirma comisarul Verheugen – ca aceste 10 tari sunt pregatite pentru a adera, in 2003, la UE.

– Vom vedea; aceasta va fi o decizie colectiva a Uniunii Europene si nu a unuia sau altuia dintre comisari.

– Ar insemna asta o schimbare a filosofiei extinderii, o trecere de la -teoria regatei-, respectiv a admiterii candidatelor una cate una, la -teoria big-bang-ului-, respectiv admiterea unui grup masiv si crearea unui al doilea val?

– Vrem ca lucrurile sa se petreaca bine pentru tarile care adera, ca si pentru tarile deja membre. Nu trebuie sa precipitam aceasta miscare, pentru ca ar insemna sa facem cel mai prost serviciu pasibil tarilor pe care dorim sa le primim in UE. Nu trebuie sa cream iluzii si sperante ci, pur si simplu, sa respectam calendarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.