Acasă Politic Noi vorbim despre coruptie, coruptii isi vad de treaba

Noi vorbim despre coruptie, coruptii isi vad de treaba

DISTRIBUIȚI

Probabil ca, ieri, s-a derulat simpozionul cu numarul 1.268.562, care a avut ca tema de dezbatere coruptia. De altfel, mediatorul discutiilor, Stelian Tanase, chiar a recunoscut ca subiectul a fost abordat in nenumarate randuri, dar, considera el, -mai bine o dicutie in plus decat una in minus-. In fine, -Lupta impotriva coruptiei, cursa cu obstacole a democratiei romanesti-, nu s-a dovedit fi decat un bun prilej pentru unii politicieni de a produce in fata presei. Cei care ar fi avut un cuvant de spus, reprezentanti ai institutiilor direct implicate in lupta impotriva acestui flagel (seful PNA, seful Parchetului General, procurorul general financiar al Curtii de Conturi etc) nu au onorat invitatia Fundatiei -Horia Rusu-, organizatore a acestui eveniment. Nici reprezentantii puterii nu s-au inghesuit sa-si spuna punctul de vedere, tema fiind una destul de stanjenitoare pentru acestia.


Cadoul si pocherul – metode e mituire legala

Reprezentantul Fundatiei -Horia Rusu-, in cuvantul de deschidere, a enuntat trei solutii pentru eradicarea coruptiei: dezetatizare, debirocratizare si descentralizare. Coruptia din punct de vedere statistic a fost prezentata de Codru Vrabie, expert -Transparency International-. Acesta si-a luat ca punct de referinta raportul din 7 octombrie ac., publicat de institutia pe care o reprezinta, aratand ca indicii coruptiei plaseaza Romania pe ultimul loc. In comparatie cu tarile vecine, raportat la venitul pe cap de locuitor sau la puterea de cumparare, o singura tara are indicele de perceptie a coruptiei mai mic decat al Romaniei. Senatorul liberal Niolae Vlad Popa, avocat de meserie, considera ca nu este bine sa gneralizam atunci cand vorbim din coruptia din justitie sau administratie, existand si magistrati sau functionari corecti. Insa, ca un fin cunoscator al sistemului, Popa semnala ca in justitie clientii isi pot angaja judecatori, direct sau prin avocati. Evident, ca exemplu a fost prezentat cazul Aliantei DA, care nu ar fi fost inregistrata din cauza presiunilor politice, in contextul in care azi cariera profesionala a magistratilor este sustinuta de politic. In ceea ce priveste relatiile mafiote din Romania, senatorul liberal considera ca acestea exista, iar faptul ca -noi nu avem represalii din partea acestora trebuie sa ne ingrijoreze prin faptul ca ele nu sunt atacate-. In fine, avocatul liberal a prezentat si modalitatile prin care se mascheaza, la noi, mita. Una dintre modalitati este cadoul de miliarde de lei, care prin valoarea sa depaseste cu mult semnificatia gestului firesc. A doua modalitate consta in jocurile de noroc, prin care se pot transfera sume imense de bani, la lumina zilei.

La baza coruptiei din Romania sta -catelusul cu parul cret-

Adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Ono Simons, s-a mentinut in limitele diplomatiei, semnaland ca trebuie facute foarte multe intr-un timp foarte scurt, in timp ce Vladimir Pasti a aratat ca trebuie stabilite normele care sa reglementeze legtura dintre politica si afaceri, sesizand ca, in momentul de fata, in Romania exista o adevarata piata a coruptiei. Cristian Parvulescu, directorul fundatiei Pro Democratia, a aratat ca Legea finantarii politice a fost incalcata imediat cum a intrat in vigoare. Partidele enumerate au fost PSD si PNTCD. De exemplu, PSD, desi avea barem de finantare a campaniei electorale de 1,2 milioane de dolari, a cheltuit peste patru milioane de dolari. In acest sens, Parvulescu a pledat pentru infiintarea unor institutii de control a finantarilor politice, in contextul in care, in opinia sa, Curtea de Conturi se dovedeste a fi incapabila sa faca acest lucru. De asemenea, reprezentantul Pro Democratia a mai semnalat faptul ca in Romania exista oligarhii de partide, strans legate de oligarhiile economice. Partidul care l-a propulsat pe Beuran este in continuare acuzat de plagiat, liberalul Andrei Chiliman acuzand PSD ca i-a preluat texte din Legea conflictului de interese, al carei autor este, si -cu toate acestea legea a iesit prost, pentru ca s-au grabit sa o promoveze fara dezbateri, pentru a mai bifa o promisiune facute UE-. O alta variatiune pe aceeasi tema i-a apartinut lui Varujan Vosganian, care a pledat, ieri, pentru dimensiunea preventiva in defavoarea dimensiunii punitive, in lupta anticoruptie, aratand ca -degeaba ii iei capul lui Motoc daca imediat se nasc mai multi Motoci-. Alocutiunea lui Teodor Melescanu a fost una cu trimiteri literare, acesta insistand pe shimbarea mentalitatii la romani vizavi de coruptie. El a cerut ca romanii sa nu-i mai invete pe copii poezia -catalus cu parul cret-, pe care a si recitat-o pentru a evidentia conotatiile infractionale ale versului -El se jura ca nu fura, da* l-am prins cu rata-n gura-. Cam asa s-au dus ieri luptele impotriva coruptiei. Si, din nefericire, la fel se duc si la nivel institutional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.