Acasă Special Justitia, zdrobita de pumnul puterii

Justitia, zdrobita de pumnul puterii

DISTRIBUIȚI

Prin refuzul de a accepta inregistrarea Aliantei PNL-PD

– PNL si PD au decis sa reia procedurile de inscriere


-O palma pe obrazul justitiei-. Asa au catalogat liderii PNL decizia Curtii de Apel Bucuresti ca Alianta Dreptate si Adevar PNL-PD sa nu fie inregistrata in registrul partidelor politice. Hotararea Curtii survine dupa ce Tribunalul Bucuresti decisese, ca urmare a unei cereri semnate de noua intervenienti, sa respinga cererea de inregistrare a Aliantei si a semnului sau permanent -DA-. In motivatia primita, ce se intindea pe un document de nu mai putin de sase pagini, instanta a cautat cu disperare sa argumenteze o decizie pentru care nu exista o baza legala. Acuzatia adusa Aliantei ca ar urmari -manipularea alegatorilor- sau invocarea unui articol din Constitutie care face legatura intre ura nationala, manifestarile de agresiune sau incitarea la discriminare si insemnul permanent al Aliantei PNL-PD, acestea au fost argumentele ridicole ale judecatorilor Tribunalului Bucuresti.

Absurdul nu se opreste insa aici. Desi contestatia Aliantei PNL-PD la hotararea Tribunalului Bucuresti a fost partial admisa, cu toate acestea nu a fost admisa si inregistrarea Aliantei. O decizie mai mult decat stranie, care ridica mari semne de intrebare in privinta independentei justitiei romanesti. Este un fapt de o gravitate extrema, mai ales ca justitia este un capitol departe de a fi inchis, iar ultimul raport de tara al Comisiei Europene trage un puternic semnal de alarma in privinta intarzierilor si lacunelor din acest domeniu.

Profunzimile abisale ale patratului, un argument suficient de bun pentru judecatorii Tribunalului Bucuresti

Contestatia pe baza careia s-a respins cererea de inregistrare de catre Tribunalul Bucuresti este mai mult decat originala. Astfel, cei noua semnatari, dintre care unul singur este cunoscut, Constantin Lucescu, fostul avocat al lui Nicolae Ceausescu, se lanseaza intr-o disertatie psihologica asupra efectelor subliminale pe care vederea siglei DA ar putea-o avea asupra votantilor. Simbolul DA in patrat, se spune in cerere, -are un efect direct, adresandu-se spatiului constiintei situat dincolo de cuvinte, acolo unde cuvantul este prezentat doar ca stare. Ca arhetip, patratul, asa cum este el inscris in textura sistemului nervos, se adreseaza acestui instinct. El inseamna in profunzimile sale abisale ordine, disciplina si stabilitate-.

Fara nici un fel de argument concret sau vreun studiu din care sa reiasa veridicitatea celor afirmate, cei noua contestatari se lanseaza in tot felul de speculatii pe seama asa-ziselor efecte pe care sigla DA ar putea sa le provoace alegatorilor. In mod normal, ridicolul acestei contestatii ar fi trebuit sa conduca in mod automat la respingerea acesteia. Insa, Tribunalul Bucuresti, in ciuda oricarei logici, a respins la 24 octombrie 2003 cererea de inregistrare a Aliantei PNL-PD.

Tribunalul Bucuresti pune semnul egalitatii intre DA si manifestarile de agresiune sau ura nationala

Motivatia deciziei prin care se respinge solicitarea de inregistrare a Aliantei PNL-PD si a semnului sau permanent -DA- este un alt document care ar putea intra in arhivele justitiei la capitolul absurditati. Astfel, in loc sa aplice legislatia in vigoare, judecatorul Costica Iconomu se lanseaza in analize lingvistice ridicole privind semnificatia cuvantului -da- si in procese de intentie inacceptabile, precum acuzatia adusa Aliantei ca ar urmari -manipularea alegatorilor-. -Este de neacceptat ca un om al legii sa faca apel la astfel de tertipuri pentru a-si fundamenta o decizie al carui substrat politic este cat se poate de clar-, a declarat Bogdan Olteanu, presedintele Curtii de Onoare si Arbitraj a PNL.

Singurul text de lege invocat de instanta este art. 3, alin. 2 din Legea 14/2003, cu trimitere la art. 30, alin. 7 din Constitutia Romaniei. Acesta specifica ca sunt -interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri-. -Ce legatura poate exista, in ochii oricarui judecator serios, intre ura nationala, manifestarile de agresiune sau incitarea la discriminare si insemnul permanent al Aliantei PNL-PD?-, a afirmat Bogdan Olteanu.

Singura explicatie: comanda politica a PSD

-Singura explicatie posibila a acestei argumentatii halucinante este interesul politic caruia s-a subordonat instanta atunci cand a decis sa respinga, sub orice pretext, cererea de inregistrare a Aliantei. Decizia TMB cu privire la Alianta PNL-PD dovedeste in mod clar ca, in Romania, orice devine posibil atunci cand exista ordin de sus-, a declarat Bogdan Olteanu, avocatul Aliantei PNL-PD.

Mai mult, presedintele completului de judecata al Tribunalului Bucuresti si-a depasit competentele, intrucat contestatia, semnata de cele noua persoane, cerea schimbarea semnului permanent -DA-, si nu respingerea Aliantei ca atare.

Alianta PNL-PD a prezentat argumente solide in sprijinul sau

Liderii Aliantei PNL-PD au decis ca pasul urmator va fi inaintarea unei contestatii la Curtea de Apel Bucuresti fata de hotararea Tribunalului Bucuresti. Contestatia cuprindea argumente solide, care pareau imposibil de surmontat:

– Judecatorul care a decis neinregistrarea Aliantei nu si-a motivat decizia prin nici un text de lege

– Judecatorul a dispus altceva decat s-a solicitat. Desi interventia se referea exclusiv la semnul permanent -DA-, precizand expres ca nu se opune la inregistrarea Aliantei, judecatorul de la Tribunalul Bucuresti a respins inregistrarea acesteia

– Decizia Tribunalului Bucuresti incalca libertatea de exprimare si asociere, drepturi fundamentale consfintite de Constitutia Romaniei, precum si de documentele europene si internationale pe care Romania s-a angajat sa le respecte.

Lovitura de teatru: se accepta contestatia Aliantei, dar i se refuza inregistrarea

Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, vineri, 5 decembrie, ca Alianta -Dreptate si Adevar PNL-PD- sa nu fie inregistrata in registrul partidelor politice. Judecatorii Curtii de Apel au admis contestatia Aliantei, dar se precizeaza ca se modifica in parte hotararea Tribunalului Bucuresti -prin care nu s-a admis inregistrarea ca formatiune politica a Aliantei PNL-PD-.

-Am luat la cunostinta de aceasta hotarare a Curtii de Apel din Bucuresti care, facand jocul PSD-ului, a dovedit inca o data ca justitia in Romania este influentata de actualul partid politic aflat la putere. Inregistrarea aliantei a fost respinsa cu o argumentatie care nu are nici o legatura cu problema in cauza-, a afirmat presedintele PNL, Theodor Stolojan.

Fostul presedinte liberal Valeriu Stoica considera -stranie si nelegala- hotararea Curtii de Apel Bucuresti privind respingerea inregistrarii Aliantei PNL-PD. Valeriu Stoica a demontat din perspectiva juristului decizia Curtii: -Consecinta cea mai importanta ar fi fost admiterea inregistrarii aliantei. Or, ei au mentinut celelalte dispozitii ale instantei de fond, inclusiv respingerea inregistrarii. Judecatorii si-au insusit un punct de vedere subiectiv, al intervenientului, referitor la sigla noastra, despre care insa nu se poate spune ca incalca legea-.

Valeriu Stoica a precizat ca -inregistrarea Aliantei PNL-PD si recunoasterea semnului sau electoral nu incalca nici o norma constitutionala sau legala. Magistratii de la Tribunalul Bucuresti, Curtea de Apel Bucuresti si Parchetul de pe langa aceasta Curte – care au contribuit, direct sau indirect la aceasta grava prejudiciere a ideii de independenta a justitiei si a ideii statului de drept – au o mare responsabilitate-.

Alianta PNL-PD nu cedeaza in fata presiunilor puterii

-Hotararea Curtii de Apel Bucuresti arata modul rusinos in care se comporta justitia romana si este inca o palma suplimentara pe obrazul si asa patat al justitiei. Alianta este o entitate politica ce functioneaza si decizia aberanta a justitiei nu poate infrange vointa politica a celor doua partide-, a declarat Calin Popescu Tariceanu. Liderul PNL a apreciat ca decizia Curtii de Apel vine in contradictie cu doua principii constitutionale esentiale: dreptul la libera exprimare si dreptul la asociere.

Conducerea Aliantei PNL-PD a anuntat ca a decis reluarea procedurilor de inscriere a Aliantei la Tribunalul Bucuresti. Sambata, 13 decembrie, se vor reuni forurile de conducere ale celor doua partide – Delegatia Permanenta a PNL si Consiliul National de Conducere al PD, care se vor pronunta asupra modificarilor impuse de reinscrierea Aliantei. Calin Popescu Tariceanu a explicat ca in cererea de reinscriere, Alianta va avea denumirea integrala -Dreptate si Adevar- Partidul National Liberal – Partidul Democrat, denumirea prescurtata a Aliantei fiind -D.A. PNL-PD-.

Concomitent, liderii Aliantei vor demara procedurile de sesizare a CEDO in privinta respingerii inregistrarii Aliantei, precum si informarea ambasadelor de la Bucuresti si a Parlamentului European, a anuntat Calin Popescu Tariceanu, purtatorul de cuvant al Aliantei PNL-PD.

In vara acestui an, PNL a avut initiativa dublarii pensiilor agricultorilor

PSD, prins cu minciuna!


La inceputul lunii iulie a.c., reprezentantii Partidului National Liberal au elaborat un proiect de modificare a Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii, prin care vizeaza atat recalcularea pensiilor fostilor salariati pensionati inainte de intrarea in vigoare a acestui act normativ, cat si dublarea pensiilor medii ale agricultorilor. Pentru sustinerea acestei initiative, liberalii au demarat o campanie de strangere de semnaturi de la cetateni, in toate judetele tarii. De asemenea, numarul din 3 iulie 2003 al cotidianului -Curentul- a gazduit in paginile sale un articol amplu referitor la propunerile liberale privind sistemul public de pensii. La scurt timp dupa prezentarea publica a proiectului, PSD a preluat prevederile referitoare la dublarea pensiilor agricultorilor, sustinand ca initiativa ii apartine. Mai mult, PSD pretinde acum, nici mai mult, nici mai putin, ca PNL se opune maririi pensiilor! PSD a dovedit din nou ca inselatoria si manipularea sunt singurul mod de exprimare politica a reprezentantilor puterii. Lasam opinia publica sa judece proportiile acestei minciuni a partidului de guvernamant.

Propunerea legislativa privind modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, elaborata de PNL, a fost inregistrata la 1 octombrie la Camera Deputatilor, dar Biroul Permanent al acestui for legislativ a refuzat dezbaterea in procedura de urgenta, respingand solicitarea in acest sens formulata de grupul parlamentar al PNL. Forma actuala a proiectului in cauza a fost elaborata in urma dezbaterilor cu reprezentantii organizatiilor de pensionari din toata tara, in perioada august – noiembrie 2003, propunerile lor fiind incluse in textul actului normativ.

In cadrul intalnirii de la Cotroceni care a avut loc la sfarsitul lunii noiembrie, prevederile cuprinse in proiectul de lege propus de PNL privind recalcularea pensiilor au fost discutate cu presedintele Ion Iliescu. Liberalii au pledat, inca o data, pentru adoptarea neintarziata a actului normativ, subliniind beneficiile pe care le va aduce aplicarea acestuia. Cu aceeasi ocazie, reprezentantii PNL au aratat ca orice incercare serioasa de a rezolva chestiunea pensionarilor trebuie sa plece de la necesitatea eliminarii uriaselor discriminari create de incompetenta actualului guvern si de desele schimbari ale legislatiei din ultimii trei ani.

Drept raspuns fata de preocuparea constanta a PNL pentru solutionarea problemelor pensionarilor, reprezentantii partidului de guvernamant au gasit de cuviinta sa afirme ca acest partid se opune maririi pensiilor. Dupa ce si-au insusit fara rusine o parte a prevederilor continute in proiectul liberal, dupa ce au respins cu tenacitate dezbaterea in procedura de urgenta si adoptarea proiectului PNL privind sistemul public de pensii, reprezentantii PSD mint opinia publica atunci cand afirma ca soarta pensionarilor ii preocupa. Singurul lucru pe care l-a reusit Cabinetul Adrian Nastase, in cei trei ani de guvernare, a fost sa aduca pensionarii din Romania in pragul disperarii, ignorand cu cinism toate problemele lor. Chiar primul-ministru a facut proba -bunei- sale credinte in ceea ce ii priveste pe pensionari, pronuntandu-se public impotriva recalcularii pensiilor, prevazuta de proiectul de lege liberal, in cadrul unei vizite in municipiul Resita.


Guvernul, campionul promisiunilor neonorate

– PSD nu are solutii pentru pensionari

PSD, maestru in manipulari si lovituri de imagine, s-a gandit sa transforme perioada sarbatorilor intr-un prilej de a arata pensionarilor cat de -mult- il preocupa soarta lor, desi pana acum a ramas la stadiul de promisiuni neonorate. Dupa ce a solicitat demnitarilor, pe un ton imperativ, sa contribuie la fondul milei initiat de primul-ministru, PSD a realizat faptul ca aceasta propunere este, de fapt, total lipsita de utilitate si penibila prin lipsa de rationalitate. Un pensionar ar fi primit din -cutia milei-, in conditiile in care s-ar fi adunat intreaga suma de 14 miliarde de lei pe care o vehicula PSD, mai putin de 2.500 de lei, o suma derizorie, prin care partidul de guvernamant nu reusea decat sa jigneasca inca o data pensionarii din Romania.

Dandu-si seama de ridicolul situatiei create, partidul de guvernamant a venit cu o alta idee: restrangerea numarului de asa-zisi beneficiari, astfel incat numai cei care sunt membri la casele de ajutor reciproc sa primeasca din mila demnitarilor. Rezulta ca pensionarii nu vor primi in final nimic, iar problemele cele mai grave ale acestei categorii sociale nu vor fi rezolvate.

PNL a depus proiecte de legi in sprijinul pensionarilor

Problemele pensionarilor nu pot fi rezolvate decat prin adoptarea proiectului de lege elaborat de PNL, respectiv recalcularea pensiilor, capabil sa asigure o pensie decenta celor care au muncit o viata intreaga, iar singurul mod prin care PSD isi poate dovedi buna credinta fata de pensionari este sa voteze proiectul liberal privind recalcularea pensiilor.

In ceea ce priveste recapitalizarea caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor, PNL are elaborat un proiect de lege pe care este dispus sa il discute cu PSD, daca partidul de guvernamant doreste intr-adevar sa gaseasca o solutie realista pentru aceasta chestiune.

Pensiile actuale trebuie recalculate

PNL considera ca pentru solutionarea operativa a unei parti importante din problematica pensionarilor se impun: asigurarea unor pensii decente, prin recalcularea actualelor pensii, distorsionate, inechitabile si generatoare de saracie, potrivit proiectului de lege liberal aflat la Camera Deputatilor si caruia i s-au prevazut si sursele de finantare; colaborarea sincera a tuturor fortelor politice responsabile la definitivarea proiectului de lege elaborat de PNL privind sprijinirea caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor, solicitandu-se participare si vointa politica din partea majoritatii PSD.

Eugen Nicolaescu,

Purtator de cuvant al Partidului National Liberal

Pagina realizata de PNL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.