Ieri, a avut loc cea mai asteptata sedinta a noului Consiliu Local Bacau, in care inca un semn al dictaturii sechelariste a fost sters. Pe ordinea de zi era inscrisa schimbarea numelui stadionului local, ce amintea inca bacauanilor, la o luna dupa alungarea fostului primar, de trista epoca Sechelariu.
Multi bacauani incepusera, de altfel, sa-si puna intrebari in legatura cu seriozitatea promisiunii lui Romeo Stavarache, care spusese in campania sa electorala, ca printre primele masuri pe care le va lua dupa investire se va numara schimbarea numelui stadionului. Necunoscand legea si fiind mai putin la curent cu manevrele grupului PSD din Consiliul Local care incerca sa amane decizia, locuitorii orasului au avut, insa, ieri, ocazia sa aplaude aceasta mult-asteptata retrogradare a numelui lui Sechelariu in -divizia uitarii-. -Era si timpul, dat fiind ca devenisem de bacanie in toata Europa-, ne-a spus pensionara Geta Vaghir. -De la numele acesta i se trage sfarsitul-, a punctat un tanar de 18 ani, care a votat pentru prima oara in iunie 2004. -Nu mai aveai loc de ei, peste tot numai Sechelariu, de aici a inceput lumea sa se sature-. Un tanar inginer basarabean, venit sa lucreze in Bacau, declara, la randul sau, ca pancarta de pe stadion ii amintea de vremurile comuniste. -Cultul personalitatii este inca prezent in Romania, ca si in Moldova, dar uite ca se mai misca lucrurile-, a spus acesta.
Ionut Chiriloi, purtatorul de cuvant al primarului municipiului Bacau, a remarcat, la randul sau, ca -stadionul era al tuturor bacauanilor si, ca atare, nu era normal sa poarte numele care il avea pana acum, mai ales ca primaria a cheltuit, in anul 2004, peste cinci miliarde de lei pentru intretinerea acestei incinte. Banii au fost investiti de catre toti bacauanii, iar stadionul este, prin lege, al tuturor locuitorilor orasului-. -Investitorii in fotbal sunt bineveniti, domnul primar Stavarache si bacauanii ii asteapta cu interes, insa nu va mai fi cazul ca numele vreunui patron sa fie inscris la intrarea in vreo arena sportiva din municipiu-. Avocatul Anghel Taranu, unul dintre cei mai vehementi critici ai regimului Sechelariu, a avut, de asemenea, cuvinte de apreciere: -Bravo domnului primar, pentru ca astfel si-a respectat o promisiune electorala-, a spus avocatul care, recent, a castigat un proces de calomnie intentat impotriva fostului edil al Bacaului. De asemenea, Dinu Damaschin, presedinte al Societatii Internationale a Drepturilor Omului, filiala Bacau, a declarat ca -orice masina care trecea prin Bacau catre Capitala, catre alte orase mari ale tarii, tranzita prin fata acestui stadion, iar turistii nu spuneau ca Sechelariu e nebun, ci ca bacauanii nu au mintea limpede. Intr-un oras ca al nostru, unde traiesc atatia oameni de valoare, era o rusine sa vezi spanzurat numele unui fost taximetrist pe stadionul municipal-.
Sedinta Consiliului Local a fost, dupa cum se exprima tanarul lider al democratilor din municipiu, Liviu Mirosanu, -foarte aprinsa-. Motivul tine de comportamentul -locotenentului- lui Dumitru Sechelariu, fostul viceprimar Laurian Lucas, care a reusit sa revina in forta pe plan politic, dupa ce fusese huiduit in urma cu o luna, la plecarea din primarie. Acesta este acum consilier local si lider al grupului PSD-PRM din Consiliu. Obisnuit sa aiba o autoritate nestirbita in orice intrunire si sa domine cu statura sa impozanta persoanele mai slabe de inger, Lucas a cautat, pe tot parcursul intrunirii, sa puna bete in roate coalitiei PUR-PNL-PD si sa creeze -atmosfera-, lucru care nu se va mai intampla si pe viitor, dat fiind ca se lucreaza la un regulament de comportament in sedinte. Un regulament absolut necesar in locurile unde apar cei care au invatat politica de la unul dintre cei mai recalcitranti si -slobozi la gura- politicieni romani din epoca postceausista, in speta fostul primar-stadion.
Unul dintre punctele de pe ordinea de zi care au produs multa suparare in randul social-democratilor de sub pulpana lui Sechelariu a fost demiterea de catifea a unei persoane controversate din aparatul administrativ. Este vorba despre Elena Sova-Gatu, care ocupa functia de director al Serviciului Public de Asistenta Sociala din Primaria Bacau, calitate care-i oferea multe avantaje, din cate declarau, in ultimele zile, o serie de persoane venite in audienta la Romeo Stavarache. Dupa ce a primit o sumedenie de reclamatii in legatura cu spagile pe care Sova este acuzata ca le-ar fi cerut ca sa ofere apartamente sociale, consilierii locali au decis retrogradarea acesteia in functia de sef de serviciu. De asemenea, in referatul anexat propunerii de retrogradare din functie a fostei directoare s-a aratat ca din cele 538 de dosare gasite cu cereri pentru locuinte sociale, majoritatea contineau grave nereguli. Aceasta este prima decizie curajoasa in materie de personal pe care noua administratie o ia in Primaria Bacau, si care dovedeste ca incet, incet, aparatul administratiei locale se curata de oameni controversati.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane