Home Politic Opozitia nu tine spatele Puterii in Memorandumul cu FMI

Opozitia nu tine spatele Puterii in Memorandumul cu FMI

DISTRIBUIŢI

Dupa esecul de miercuri in negocierile cu FMI, ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a obtinut un succes tardiv la Senat. Reprezentantii Camerei Superioare au validat, ieri, Memorandumul cu FMI din toamna anului trecut cu scorul -clasic- al raporturilor Putere-Opozitie. PNL, PD si PRM au refuzat sa tina spatele Puterii, care ar trebui sa-si duca singura crucea dupa semnarea contractului sangeros cu Fondul Monetar. Conform marturisirilor lui Mihai Tanasescu, partea romana are la dispozitie 10 zile pentru a definitiva scrisoarea de intentie menita sa -imblanzeasca- acordul cu FMI. Miercuri seara, premierul Adrian Nastase a incercat sa-l calmeze pe negociatorul-sef al FMI pentru Romania, Neven Mates, dupa retragerea de la discutii a partii straine.

Un contract prost negociat

Reprezentantii Opozitiei au sarit la gatul ministrului finantelor de la primele ore ale diminetii. Prezent in Sala Duma a Senatului pentru a sustine ordonanta care valida Memorandumul cu FMI, Mihai Tanasescu a avut de infruntat criticile liberalilor, ale democratilor si ale reprezentantilor PRM. Paul Pacuraru a atacat textul, reprosandu-i nerespectarea programului guvernamental, blocarea exporturilor si taierea oxigenului intreprinderilor mici si mijlocii. -Nu putem sa acceptam standardele Uniunii Europene fara sa avem conditiile din Uniunea Europeana-, a aratat el. Colegul sau de partid, Dan Constantinescu, vicepresedintele Comisiei senatoriale buget-finante, a sustinut si el ca acordul a fost negociat prost, Romania nemaiputand respecta criteriile impuse.

Punctand masurile antisociale cuprinse in text, senatorul PD Aurel Pana a reprosat Guvernului – via Mihai Tanasescu – ca a dus economia nationala taras la negocieri.

Cel mai virulent atac a venit din partea unui prieten al ministrului finantelor – senatorul PRM Mihai Lupoi. El a previzionat prabusirea economiei romanesti dupa modelul argentinian. In pofida votului la unison al PNL, PD si PRM impotriva acordului, ordonanta – care primise deja OK-ul Camerei – a obtinut si la Senat nota de trecere.

10 zile – termenul pentru imblanzirea FMI

Ministrul finantelor si-a aparat -opera-, facand publicitate electorala intregului Guvern, despre care a spus ca a facut cele mai mari progrese din ultimii 12 ani. El a recunoscut ca exista probleme energetice, fara a dezvalui insa ca acestea constituie reprosul principal al FMI in economia negocierilor. Cele 383 milioane de dolari cu care Romania va fi creditata vor fi virate in sapte transe, fiecare de aproximativ 53 de milioane. Eliberarea celei de-a doua transe este conditionata in acest moment de negocierile cu echipa FMI, care au esuat miercuri. Mihai Tanasescu a dezvaluit ieri ca exista probleme in raporturile cu emisarii Fondului, legate de -calculele privind veniturile si cheltuielile bugetare si de masurile din sectorul energetic-. Stacheta ridicata, fixata de FMI prin Memorandum, risca sa creeze probleme sociale in Romania, din cauza degradarii nivelului de trai. Tanasescu a negat ieri ca FMI ar fi reprosat o protectie sociala prea ridicata, reprezentantii Fondului considerand-o chiar -minimala-.

In plus, negociatorii straini i-au felicitat pe romani pentru privatizarea BCR si a Alro – sustine ministrul finantelor. Mihai Tanasescu a refuzat insa sa dezvaluie continutul scrisorii de intentie prin care Guvernul face un pas inapoi fata de termenii Memorandumului, incercand sa induplece Fondul Monetar. Declaratiile sale evazive arata doar ca Guvernul -va face socoteli- si va revizui bugetul consolidat. Aceste miscari ale finantistilor romani, care au prezentat cifre -stranii-, i-au enervat pe negociatori, care au parasit masa discutiilor. Tanasescu sustine insa ca, -in 10 zile, scrisoarea de intentie va fi definitivata- si ca, peste trei-patru saptamani, Neven Mates va reveni in Romania pentru a parafa scrisoarea.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.