Acasă Economic-Financiar Se-ngroasa gluma cu FMI

Se-ngroasa gluma cu FMI

DISTRIBUIȚI

Negocierile cu reprezentantii FMI pe marginea Scrisorii Suplimentare de Intentie la acordul stand-by, solicitata de Guvern, s-au tensionat puternic in cursul zilei de ieri. De la Ministerul Finantelor, unde punctul fierbinte al discutiilor a fost nivelul veniturilor bugetare, negociatorul-sef Neven Mates a plecat, impreuna cu ministrul Mihai Tanasescu, la Guvern, pentru o intalnire neoficiala cu premierul Adrian Nastase. Ultima picatura de gaz pe foc au aruncat-o sindicalistii de la Cartel Alfa, care contesta limitarea cresterilor salariale in sectorul de stat la 22%, acuzand Guvernul de incalcarea Constitutiei.

Protestele sindicalistilor de la Cartel Alfa fata de limitarea cresterilor salariale in regiile autonome, companiile nationale si societatile comerciale cu capital de stat la cel mult 22% comparativ cu anul precedent nu sunt dintre cele mai comode pentru Guvern in perioada discutiilor cu FMI. Guvernul este acuzat de incalcarea Constitutiei si a Legii salarizarii -de dragul FMI-, deoarece, spun sindicalistii, ar ingradi dreptul salariatilor de a negocia salarii in toate ramurile de activitate unde statul este actionar. Cabinetul Nastase tine minte, cu siguranta, experienta neplacuta a Guvernului condus de Mugur Isarescu, care a pierdut un proces cu sindicatele, in urma contestatiei depuse de acestea din urma la Curtea Constitutionala, impotriva masurii de limitare a cresterilor salariale in sectorul bugetar, solicitata de asemenea de Fondul Monetar International (FMI) in cadrul anteriorului acord stand-by. Si de data aceasta, controlul cresterilor salariale, a carui importanta a fost subliniata de reprezentantii FMI, risca sa fie contestat in instanta. Vicepresedintele confederatiei Cartel Alfa, Petru Dandea, a declarat ieri ca sindicatele afiliate vor recurge la toate formele legale de protest pentru a bloca hotararea Guvernului.

Scrisoarea Suplimentara de Intentie pe care Guvernul vrea sa o supuna aprobarii FMI este, chiar si fara problemele pe care le ridica acum protestele sindicatelor, un subiect delicat, ce va fi greu inghitit de negociatorii fondului. In fapt, chiar daca nu solicita modificarea indicatorilor de baza prevazuti in acordul stand-by incheiat anul trecut, Executivul apeleaza la -intelegerea- FMI, cerandu-i sa accepte modificari ale politicilor economice negociate anterior, astfel incat impactul social al unor masuri de tipul scumpirii utilitatilor sa fie diminuat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.