Acasă Fără categorie Facuta -posta!-

Facuta -posta!-

DISTRIBUIȚI

In vreme ce scandalul fraudelor de la BRS s-a concentrat aproape in intregime asupra societatii de asigurare ASTRA, care, e drept, a asigurat grosul sumelor deturnate la bancile lui Vintu (potrivit unor surse din cadrul APAPS, paguba in acest caz fiind -undeva… intre 12 si 17 milioane de dolari-, cu alte cuvinte nici acum n-a putut fi cuantificata exact), informatii noi apar in legatura cu celalalt client de calibru greu, Posta Romana. Tacerea misterioasa care s-a asternut asupra banilor pierduti de aceasta institutie la BRS a fost intretinuta de faptul ca nu toate cele trei plasamente apartin direct Postei Romane, unul fiind in numele sucursalei numite Directia Generala de Servicii Financiare (DGSF). Aceasta are autonomie fata de institutia-mama (la fel ca si celelalte sucursale, precum Fabrica de Timbre, Directia de Posta Rapida sau Casa de Expeditii) si se ocupa de gestionarea tuturor platilor efectuate prin sistemul Postei: mandate postale, plati on-line (transferuri gen Western Union) etc.

Aceasta directie a facut, la mijlocul lui 2001, un depozit la BRS de un milion de dolari, scandent, se pare, la sfarsitul anului trecut. In aceeasi perioada, Posta Romana a efectuat, prin Centrala sa Nationala, un alt depozit de trei milioane de dolari, reprezentand o garantie colaterala la celebrul credit acordat de BRS firmei Romcuart (pentru care garantase si ASTRA!). De prisos sa mai spunem ca Posta, prin natura existentei sale, nu poate garanta credite pentru terti! Potrivit unor surse din cadrul BNR, in clipa de fata, banii Postei nu mai exista nici scriptic in evidenta Bancii Romane de Scont! Ca o palida consolare, milionul DGSF a disparut doar… fizic, aflandu-se inca, pe hartie, la BRS.

Posta Romana a facut insa in nume propriu si un depozit de patru milioane de euro la cealalta banca a lui Vintu, BID. In prima decada a lui noiembrie 2001, BID a plasat un milion de euro din aceasta suma la BRS. Nici despre soarta acestor bani nu se mai stie nimic. Directorul general al Postei, dl Gabriel Mateescu, neaga ca ar avea vreun cent la BID, insa confirma existenta plasamentelor la BRS, inclusiv a milionului de dolari apartinand DGSF, directie despre care spune ca are un buget defalcat de al Postei si o anumita limita de competenta pentru a angaja cheltuieli si a aduce venituri. Despre cum a ajuns depozitul de la BRS garantie colaterala pentru Romcuart, dl Mateescu afirma ca -aceste operatiuni au fost facute fara stirea noastra-.

Reamintim ca, in clipa de fata, situatia la Posta Romana este tensionata, sindicatele amenintand cu greva din cauza deciziei Guvernului de a include compania pe lista societatilor de stat care nu-si pot renegocia salariile pe anul in curs, asta cu toate ca obtinusera din partea conducerii promisiunea unei mariri salariale de 20%. Sindicatele sustin ca institutia lor nu se poate compara cu firmele de stat cu pierderi, pentru care o asemenea masura este logica, deoarece Posta a obtinut in 2001 un profit de peste 340 miliarde de lei. Cuantificand insa in lei plasamentele la BRS si BID, de la care Posta isi poate lua adio, obtinem aproximativ 230 de miliarde, ceea ce reprezinta o diminuare a profitului cu aproape 70%! Iata, asadar, pe cine trebuie sa fie suparati angajatii acestei institutii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.