Acasă Politic Parlamentul bombardeaza Bugetul Nastase cu peste 400 de amendamente

Parlamentul bombardeaza Bugetul Nastase cu peste 400 de amendamente

DISTRIBUIȚI

Parlamentarii au reusit sa dea batai serioase de cap Cabinetului Nastase o data cu inceperea discutiilor pe marginea proiectului de buget pe acest an. Practic, partidele parlamentare au formulat peste 400 de amendamente la Legea bugetului, sectoarele cele mai des vizate fiind Agricultura, Administratia publica, Sanatatea si Invatamantul. Nu in ultimul rand, Apararea este si ea un domeniu care a atras atentia parlamentarilor.

Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a avut, ieri, o prima discutie pe buget cu liderii grupurilor parlamentare ale UDMR.

Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a recunoscut, ieri, ca domenii ca Sanatatea, Drumurile si Agricultura au nevoie de mai multe fonduri decat cele alocate prin forma actuala a proiectului de buget. La finalul intalnirii cu ministrul finantelor, care a fost secondat de Viorel Hrebenciuc, presedintele UDMR, Marko Bella, a aratat ca formatiunea pe care o reprezinta nu si-a cristalizat inca o pozitie finala, dar a tinut sa precizeze ca parlamentarii Uniunii nu sunt de acord cu -lipsa de transparenta in ceea ce priveste alocarea de bani unor ministere-. -Suntem preocupati in mod deosebit de anumite zone, mai ales care au fost vitregite anii trecuti-, a mai afirmat liderul Uniunii.

Amendamentele UDMR au ca tinta in mare parte aspecte punctuale, legate de anumite situatii din teritoriu. Asa cum era de asteptat, zonele de interes pentru UDMR prezentate si in amendamente sunt Sfantul Gheorghe, Harghita si Covasna, Targu Secuiesc. Pe de alta parte, in obiectiile uniunii se face referire in mare parte si la situatia intreprinderilor mici si mijlocii, respectiv la probleme legate de administratia publica locala.

PD se pregateste sa conteste bugetul la Curtea Constitutionala

Amendamentele Partidului Democrat se inscriu si ele in linia elementelor contestate de majoritatea partidelor parlamentare. Agricultura, Invatamantul, Transporturile si Administratia sunt domeniile in legatura cu care PD are cele mai multe nemultumiri. Liderul grupului parlamentar PD de la Camera, Alexandru Sassu, sustine ca formatiunea pe care o reprezinta va vota bugetul -umai in cazul cel mai fericit, poate, cand ni s-ar accepta toate amendamentele-. In acelasi timp, surse din interiorul PD sustin ca formatiunea social-democrata se pregateste sa conteste legea, dupa adoptarea ei de catre Parlament, la Curtea Constitutionala.

Catalin Dumitru, Mirela Iamandi

PNL isi conditioneaza votul de preluarea amendamentelor sale

Liberalii au facut, ieri, -rechizitoriul- bugetului, dupa ce au depus cele 80 de amendamente la proiectul pedeserist, inregistrandu-l, pentru maxima siguranta, atat la comisiile de specialitate, cat si la Comisia de buget-finante, programata sa demareze astazi dezbaterile pe fond. Desi a -facut praf- constructia bugetului, presedintele PNL, Valeriu Stoica, a anuntat ca liberalii vor da lumina verde sau rosie acestui proiect, in functie de soarta amendamentelor lor. Liderul PNL a spus insa ca, daca liberalii nu vor primi un raspuns in privinta chestiunilor fundamentale ale bugetului, -va fi greu sa sa se obtina votul PNL pentru buget-.

Capetele de acuzare ale celor doua proiecte -bugetare- sunt legate in primul rand de dimensionarea necorespunzatoare a veniturilor bugetare. Astfel, liberalii semnaleaza ca nu exista o mentiune expresa privind folosirea la datoria publica a banilor incasati din privatizare, motiv pentru care au depus un amendament special. Valeriu Stoica a aratat ca acest lucru -mascheaza intentia Guvernului de a da subventii pentru intreprinderile cu pierderi-.

Seful PNL a reclamat neconcordanta dintre programul de guvernare si radiografia cheltuielilor, dand exemplul Agriculturii, unde apare un buget mai mic, desi PDSR -a promis marea cu sarea-. Indisciplina financiara, discreditarea IMM-urilor, incalcarea legislatiei in vigoare sunt celelalte -bile negre- pe care Valeriu Stoica le-a dat Guvernului pentru tema bugetului.

El a adus si o serie de amendamente personale pe domeniul justitiei, avand grija sa reintroduca in textul legii prevederea conform careia suplimentele provenite din taxele de timbru, platite pentru activitatea notariala si a instantelor, vor fi folosite tot in beneficiul justitiei.

El a reclamat indolenta creatorilor Legii bugetului, care nu au prevazut banii necesari pentru mutarea instantelor din Palatul de Justitie, care e -gata sa se prabuseasca-. Stoica a depus deja un amendament de suplimentare cu 80 miliarde de lei a bugetului MJ exact in acest scop.

Seful tehnic al grupului de lucru pe amendamente, deputatul Eugen Nicolaescu, a prezentat in concret chestiunile fundamentale care vor determina pozitia politica a PNL fata de buget. El a dat o -lovitura- estimarilor bugetare, aratand ca valoarea veniturilor va fi in realitate mai mare cu 21.094 miliarde de lei. Nicolaescu a depus un amendament de suplimentare cu aceasta suma a dimensiunilor bugetului – care s-a demonstrat a fi, in fiecare an, mai mare cu 7-8% fata de prognoza -, din care 20.000 miliarde vor fi folosite pentru acoperirea datoriei publice, iar 1.094 miliarde, pentru finantarea unor proiecte publice.

Liberalii considera esential amendamentul privind destinatia veniturilor din privatizare si cel referitor la scoaterea de pe lista favoritilor a societatii PETROM, prevazuta in proiectul de buget sa-si stinga datoriile prin compensare cu carburantii pentru MApN.

Liberalii au incheiat lista sagetilor bugetare cu -cifrele periculoase- din proiectul pedeserist, considerate hazardate, nerealiste, chiar nocive: inflatia de 25%, deficitul bugetar de 3,7%, cresterea fiscalitatii cu 1,5% si cresterea economica de 4,1%.PRM nu si-a centralizat inca amendamentele

La grupul parlamentar al PRM din Camera Deputatilor abia aseara se centralizau amendamentele partidului la proiectul bugetului de stat. Dintre acestea, la capitolul Invatamant si Cercetare, reprezentantii PRM solicitau amendarea textului, in sensul platirii salariilor cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar de la bugetul central, si nu din fondurile locale. Totodata, PRM doreste ca sumele ce provin din privatizare sa fie destinate investitiilor si sa nu fie directionate catre consum. (C. Anghelache)

PUR vrea mai multa rigoare in strangerea banilor din privatizare

Si umanistii au depus amendamente la buget. Senatorul Alin Theodor Ciocarlie a cerut Comisiei Economice, amendamentul fiind acceptat, sa cuprinda in raportul de avizare prevederea ca, in trei luni de la data aprobarii bugetului, Ministerul Finantelor si Autoritatea pentru Privatizare sa elaboreze si sa aplice un program de incasare pe anul 2001 a debitelor si a celorlaltor angajamente asumate prin contractele de privatizare. Totodata, in acelasi termen, Ministerul Finantelor va pune in aplicare un program de incasare a debitelor din anii precedenti de la toti agentii economici care au beneficiat, in anii 1999 si 2000, de reesalonari ale datoriilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.