Pentru a nu ramane in urma PDSR si PNL, la capitolul modificarea Constitutiei, parlamentarii PD s-au pus pe treaba si au realizat un set de propuneri de reformare a sistemului politic romanesc, propuneri care vizeaza atat modificarea Legii fundamentale, cat si a legislatiei ordinare si a Regulamentului Parlamentului.
Cea mai spectaculoasa modificare adusa in atentia opiniei publice de catre juristii democrati se refera la alegerea presedintelui tarii de catre Parlament sau de catre un colegiu electoral format din membrii Parlamentului si reprezentantii judetelor. Deputatul PD Emil Boc a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca aceasta propunere doreste sa elimine singura dimensiune specifica regimului semiprezidential, alegerea directa a sefului statului, si sa consacre un regim parlamentar traditional-. In opinia sa, desemnarea de catre Parlament a sefului statului ar grabi apusul mitului ?çdespotului luminat?ê- si ar transmite electoratului un mesaj clar privind locul si rolul institutiei prezidentiale in sistemul constitutional romanesc. Daca ar fi ales de Parlament, -presedintele ar avea un rol important in politica externa si un rol de mediere pe plan intern-, sustin democratii.
PD vrea sa intareasca autoritatea primului-ministru
O alta modificare a Constitutiei pe care o au in vedere democratii se refera la solicitarea votului de investitura numai cu privire la persoana primului-ministru si a programului sau de guvernare. Inspirata dupa modelul german, aceasta propunere are in vedere, conform declaratiilor lui Emil Boc, -consolidarea autoritatii si a prestigiului primului-ministru prin conferirea unei legitimitati democratice sporite-. Deputatul PD considera ca, in prezent, premierul are prerogative importante, fiind -omul nr. 1 in stat-, dar nu beneficiaza de legitimitate democratica,-fiind ?çprodusul?ê post-electoral al jocurilor politice-. Conform acestei modificari, Parlamentul ar da votul de investitura doar premierului si programului sau de guvernare, iar acesta ulterior si-ar stabili echipa executiva.
Emil Boc propune limitarea la trei a mandatelor parlamentare
Deputatul Boc a avansat ieri si o propunere personala, ce nu a fost inca discutata cu colegii de partid. Dornic de a pune capat profitabilului -turism parlamentar-, deputatul PD propune limitarea la trei a mandatelor unui parlamentar. Altfel spus, -nu mai mult de 12 ani in functia de deputat sau senator-. Emil Boc apreciaza ca aceasta limitare se impune cu precadere in conditiile actualului sistem electoral, bazat pe reprezentare proportionala si scrutin de lista.
Curtea Constitutionala, mai puternica in viziunea PD
Proiectul democratilor are in vedere si extinderea prerogativelor Curtii Constitutionale. Astfel, PD sustine ideea implicarii Curtii Constitutionale in solutionarea conflictelor din si intre puterile statului. Deputatul Boc a exemplificat aceasta propunere cu revocarea premierului Radu Vasile, care a fost apreciata de multi ca fiind neconstitutionala, dar Curtea nu s-a putut pronunta pentru ca nu are atributii in acest sens.
De asemenea, democratii doresc sa elimine posibilitatea Parlamentului de a inlatura, cu o majoritate de 2/3 in fiecare Camera, o obiectie de neconstitutionalitate formulata de catre Curtea Constitutionala. Reprezentantii PD in Parlament sustin ca mentinerea actualei prevederi -inseamna infrangerea suprematiei Constitutiei si transformarea controlului de constitutionalitate intr-un autocontrol parlamentar-.
Alte modificari ale Constitutiei avute in vedere de PD se refera la consacrarea expresa in textul Legii fundamentale a principiului separatiei puterilor in stat, garantarea expresa a proprietatii si renuntarea la formule echivoce de genul -statul ocroteste proprietatea-, precum si la restrangerea imunitatii parlamentare doar la actele si faptele savarsite in exercitiul mandatului parlamentar.
PD vrea sa reformeze intreg sistemul politic
Democratii par sa nu se multumeasca doar cu modificarea Constitutiei, si de aceea au decis sa sustina modificarea si a altor legi ordinare legate de reformarea sistemului politic din Romania. Astfel, ei propun modificarea Legii electorale, in sensul introducerii scrutinului majoritar uninominal, precum si modificarea Legii de organizare judecatoreasca in vederea eliminarii recomandarii ministrului justitiei din cadrul procedurii de numire in functie a judecatorilor. De asemenea, parlamentarii PD au in vedere si modificarea Regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului, sustinand consacrarea caracterului public al sedintelor comisiilor, alegerea presedintelui Camerei anual, la inceputul sesiunii din februarie, precum si televizarea in direct a sedintelor parlamentare dedicate intrebarilor si interpelarilor adresate Guvernului.
Toate aceste propuneri ale democratilor vor fi discutate in cadrul negocierilor purtate de partidele parlamentare pe aceasta tema, reprezentantii PD sperand ca PDSR ii va chema si pe ei la consultari, la fel cum au decis sa faca cu PNL si UDMR.