Acasă Politic PD si PNL isi concerteaza eforturile impotriva Guvernului

PD si PNL isi concerteaza eforturile impotriva Guvernului

DISTRIBUIȚI

Democratii si liberalii isi concerteaza actiunile impotriva Guvernului, urmand sa lanseze pe banda rulanta trei motiuni simple. Negocierile, oficiale sau neoficiale, dintre reprezentantii celor doua partide, privind sustinerea reciproca a motiunilor, au inceput deja. PD a anuntat ieri ca prima motiune privind imixtiunile politicului in actul de justitie ar putea fi depusa la inceputul saptamanii viitoare, la Camera Deputatilor, democratii mizand pe cele 29 de semnaturi ale deputatilor PNL.

Deputatii PD Emil Boc, Mihai Baciu si Liviu Negoita au prezentat, ieri, principalele elemente ale motiunii simple privind statul de drept si politizarea justitiei in Romania, desi textul ca atare nu a fost finalizat. Forma definitiva va fi prezentata joi dimineata tuturor grupurilor parlamentare din Camera Deputatilor in ideea strangerii celor 50 de semnaturi necesare depunerii unei motiuni simple. Democratii se afla in negocieri cu liberalii in acest sens, urmand ca si ei sa semneze si sa sustina motiunea ce va fi initiata de PNL pe tema reformei economice. In schimb, PD nu mizeaza pe sprijinul celorlaltor partide, deputatul Liviu Negoita considerand ca UDMR si PRM sunt aliatele PDSR la guvernare, chiar daca nu oficial.

Prin motiunea simpla, deputatii PD vor cere Guvernului si PDSR sa stopeze imixtiunile politicului in justitie, precum si retragerea Ordonantei 58 de modificare si de completare a Codului de procedura civila.

-Vom ataca recomandarile ministrului justitiei, Rodica Stanoiu, facute instantelor de judecata in favoarea chiriasilor, cererea secretarului general al Guvernului, Serban Mihailescu, de suspendare a procedurii de faliment a Bancii Dacia Felix, interventiile unor prefecti pentru numirea magistratilor, decizia procurorului general de suspendare, prin recurs in anulare, a sentintei in cazul generalilor Chitac si Stanculescu-, a declarat deputatul Emil Boc. In acelasi timp, democratii sunt nemultumiti de modificarea unor dispozitii din Codul de procedura penala si din Codul de procedura civila, mai ales in privinta recursului in anulare. -Nu se justifica prelungirea recursului in anulare de la sase luni la un an-, a mentionat Liviu Negoita.

In afara criticilor din motiune, deputatii PD au acuzat, ieri,si dezinformarea practicata de ministrul Octav Cozmanca, cel care a transmis in teritoriu faptul ca aplicarea noii Legi a administratiei locale prevede doar un post de viceprimar pentru municipiile resedinta de judet. De asemenea, democratii au criticat PDSR pentru abundenta de ordonante, dar si pentru promovarea a numeroase legi in regim de urgenta, considerand ca partidul de guvernamant sfideaza atat Constitutia, cat si opozitia parlamentara.

Liberalii ii invita pe democrati sa joace -la comun- pe legile reformei

Coalitia stranie dintre PDSR, PRM si UDMR ii determina pe reprezentantii Opozitiei sa stranga randurile. Chiar daca nu se iubesc foarte tare, liberalii si democratii mizeaza pe o colaborare punctuala in Parlament, astfel incat sa fortifice tabara opozantilor fata de actuala putere, care poate -taia- totul cu ghilotina votului. Ieri, senatorul PNL Paul Pacuraru, membru in staff-ul liberal, a anuntat ca va propune Delegatiei Permanente de vineri sa statueze coordonarea grupurilor parlamentare ale PNL si PD in privinta legilor reformei. Speranta lui Pacuraru privind construirea unei -opozitii democratice unite- – care sa functioneze si dincolo de legislatia reformei – a fost temperata de fostul presedinte al partidului. Mircea Ionescu Quintus a evocat problemele coagularii PNL – PD din vremea guvernarii, care ar putea periclita sansele structurarii unui -front comun al opozitiei-. Liderul PNL, Valeriu Stoic, a anuntat inca din -epoca- dezbaterilor bugetare posibilitatea unei colaborari -punct cu punct- intre cele doua partide.

Nastase nu vede utilitatea motiunilor

Primul ministru Adrian Nastase a declarat, ieri, ca nu exista ratiuni pentru depunerea de catre PNL a unei motiuni pe tema reformei economice.

-Dupa ce am publicat Cartea alba a preluarii guvernarii, nu poate sa fie decat o gluma initierea unei motiuni pe tema reformei economice-, a spus Nastase. El a apreciat ca PNL este -impins la depunerea acestei motiuni de ratiuni politice-.

Nastase a afirmat ca intentia PD, de a initia la randul sau o motiune pe tema pedeserizarii Justitiei, reprezinta, de fapt, -o fumigena- aruncata in perioada premergatoare Conventiei Nationale a acestui partid. -Ei vor ca aceasta Conventie sa treaca cat mai usor si sa nu creeze efecte in opinia publica, pentru ca este clar ca in interiorul PD exista fracturi si sfasieri-.

Presedintele PD, Petre Roman, a declarat ca nu are cunostinta de initierea de catre PD a vreunei motiuni si ca acest subiect nu s-a discutat in nici o instanta a partidului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.