Acasă Politic PDSR se pregateste sa puna capastru pe TvR

PDSR se pregateste sa puna capastru pe TvR

DISTRIBUIȚI

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a transmis, in urma cu cateva zile, un mesaj catre actualele conduceri ale Televiziunii si Radioului national, afirmand ca o eventuala respingere a rapoartelor de activitate in Parlament ar echivala cu demiterea consiliilor de administratie ale celor doua institutii, lucru prevazut de altfel si in actele normative care reglementeaza activitatea acestora. Mesajul a venit cu putin timp inainte de discutarea celor doua rapoarte in comisiile de cultura ale celor doua camere, lasand astfel loc speculatiilor legate de iminenta schimbare ce va avea loc la radio si televiziune.

Scaunul lui Hadjiculea se clatina

Conform unor surse din mediul politic, presedintele Consiliului de Administratie al TVR, Cristian Hadjiculea, ar putea sa-si piarda postul, pozitia sa fiind vizata in special de gruparea pro-Iliescu din PDSR. Primul pas in aceasta directie a fost impunerea in functia de director executiv a lui Liviu Pojoni, apreciat drept un apropiat al Cotrocenilor.

Pana acum, Hadjiculea, sustinut in aceasta functie de liberali, a reusit sa ramana in fruntea televiziunii, gratie atat protocolului PDSR-PNL, cat si unei relatii speciale de prietenie cu actualul premier, dobandita in cursul unor partide de vanatoare, dupa cum ne-au declarat sursele noastre. Aceleasi surse sustin ca principalul opozant al lui Hadjiculea in cadrul Consiliului de Administratie al TVR este Alexandru Mironov, sustinut tacit de sindicatul condus de Dona Tudor. Mironov, chiar daca stie ca sansele lui de a deveni presedinte la TVR sunt reduse, in urma scandalului finalizat cu desfacerea contractului sau de munca in aceasta institutie, face presiuni la nivelul conducerii televiziunii in folosul intereselor propriului partid. Surse din cadrul televiziunii ne-au declarat ca un ultim semnal in aceasta directie a fost discutia de ieri de la nivelul conducerii institutiei, unde s-a analizat emisiunea realizata cu o zi in urma de ziaristul Adrian Ursu cu primarul Capitalei, punandu-se chiar problema suspendarii acestei emisiuni. Toate aceste date confirma teoria ca noua Putere doreste sa controleze riguros absolut tot, de la administratie la invitatii in emisiunile de televiziune.

La nivelul TVR exista chiar temerea ca Puterea urmareste schimbarea actualei conduceri cu alta interimara, pe o perioada nedeterminata, fapt ce ar dauna intereselor majore ale acestei institutii.

Sabia lui Damocles atarna deasupra capului lui Andrei Dimitriu

O situatie aproape similara se regaseste si la Societatea Romana de Radiodifuziune. Scaunul de presedinte al Consiliului de Administratie, ocupat in prezent de taranistul Andrei Dimitriu, este dorit de directorul executiv al radioului, Dragos Seuleanu, care este sustinut in demersul sau de o buna parte a fruntasilor PDSR. Dimitriu este hotarat sa lupte pentru pozitia sa. El a decis convocarea pentru luni a unei conferinte de presa pentru a face public raportul de activitate al Radioului pe 2000, in care se arata ca numai anul trecut, in aceasta institutie, au fost facute investitii foarte importante, incepandu-se chiar si renovarea cladirii din Berthelot.

La Comisia de cultura e inca liniste si pace

Presedintele Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, deputatul PDSR Mihai Malaimare, ne-a declarat ca nu se pune problema respingerii rapoartelor de activitate si, implicit, a demiterii conducerilor celor doua institutii de presa, inainte de a se face o analiza atenta a textelor la nivelul comisiilor de cultura reunite si a celor de buget-finante. -Nu exista nici un interes politic la dezbaterea acestor rapoarte. Daca ele vor fi bune, vor fi adoptate-, ne-a asigurat Malaimare. Surse din comisie ne-au precizat insa ca lucrurile nu stau chiar asa si ca se asteapta ca dezbaterile celor doua rapoarte sa fie extrem de furtunoase, miza lor fiind una exclusiv politica.

Liberalii acuza practicile PDSR

Liberalii vor lua atitudine impotriva manevrelor politice orchestrate de PDSR pentru a schimba staff-urile Radioului si Televiziunii Romane. Astfel, reprezentantii PNL in comisiile de cultura vor face -raport la raportul- Consiliilor de Administratie, pentru a contracara -datele toxice- pe care le vor arunca in scena reprezentantii Puterii. Mona Musca, deputat PNL, arata ca beneficiile financiare ale Radioului au permis modernizarea sediului, a studioului central de stiri si a studiourilor teritoriale, marcand astfel bile albe pentru actuala conducere.

Si la nivelul TVR, liberalii sunt pregatiti sa reactioneze virulent, aratand ca, in premiera absoluta, si sub conducerea Consiliului de Administratie, Televiziunea are toate datoriile platite. Toate aceste lucruri vor aparea in raportul liberalilor, dupa cum se spera ca reprezentantii PD sa intocmeasca un material in aceeasi idee. -Ne opunem unei discutii politice si vom refuza orice alt subiect care nu cuprinde date si cifre privind activitatea acestor institutii-, a aratat, ieri, Mona Musca. Prima runda a acestui scenariu, pregatit de trei luni de PDSR, va avea loc miercuri, cand comisiile de cultura ale Parlamentului vor audia Raportul Consiliului de Administratie al Radioului. Batalia pentru TVR se va da in acelasi cadru, pe 9 mai, inainte ca raportul sa intre in malaxorul Parlamentului, unde coalitia PDSR-PRM-UDMR detine majoritatea votului, avand practic in maini soarta tuturor capeteniilor Radioului si Televiziunii Nationale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.