Acasă Politic PDSR si UDMR ignora Parlamentul

PDSR si UDMR ignora Parlamentul

DISTRIBUIȚI

Desi liberalii si democratii au reclamat in repetate randuri existenta unei coalitii secrete PDSR – UDMR – PRM, care a functionat perfect la votarea Legii bugetului, dezbaterile de ieri din Camera Deputatilor au infirmat aceasta supozitie. Tensiunile dintre PDSR si PRM s-au agravat in momentul in care deputatii partidului de guvernamant au sustinut pretentiile UDMR, prin incalcarea Regulamentului Camerei, iar peremistii au parasit sala de sedinte.

Conflictul a izbucnit chiar la inceputul sedintei plenului, cand presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, a anuntat ca, la propunerea Comitetului Ordinii de Zi (COZ), va fi reluat votul prin care s-a retrimis, joi, la Comisia de invatamant proiectul PRM de modificare a Legii de acreditare a instituitiilor de invatamant superior. Propunerea legislativa respectiva, avand raport de respingere, prevede obligativitatea existentei unei facultati cu limba romana de predare la universitatile nou infiintate. La votul de joia trecuta, deputatii UDMR au votat si ei pentru retrimiterea proiectului la comisie, insa in sedinta de luni a Biroului Permanent au cerut reluarea votului in plen, sustinand ca nu au stiut atunci ce voteaza.

In ciuda protestelor PRM, deputatii PDSR si UDMR au votat ieri reinscrierea proiectului pe ordinea de zi a plenului, urmand sa-l respinga ulterior prin alt vot. Valer Dorneanu a anuntat, dupa ce grupul parlamentar al PRM a parasit sala, ca pentru reinscrierea pe ordinea de zi au votat 178 de deputati, iar 21, reprezentand PD, nu au votat in nici un fel, desi erau prezenti in sala. Liberalii sustin si ei ca nu si-au exprimat votul. Trecand de primul hop, PDSR si UDMR au constatat ca nu pot respinge prin vot proiectul PRM, din cauza neintrunirii cvorumului.

PRM cere, in gluma, reinfiintarea Universitatii Bolyai

Dupa incheierea primei parti a sedintei plenului, vicepresedintele Camerei, deputatul Corneliu Ciontu, a anuntat intr-o conferinta de presa ca PRM va depune in scurt timp o propunere legislativa de modificare a Regulamentului institutiei in sensul eliminarii COZ. -Aceasta institutie hibrid si-a permis sa-si depaseasca atributiile si sa creeze un precedent periculos, de revenire asupra unui vot dat de catre plen-, a declarat Ciontu. Din COZ fac parte liderii grupurilor parlamentare care voteaza procentual in functie de numarul de membri.

Presedintele Comisiei de invatamant, deputatul PRM Anghel Stanciu. a cerut, pe un ton grav, ca -PDSR sa dea publicitatii protocolul secret cu UDMR pentru a vedea pana unde duce compromisul-. El a declarat ca PRM va cere Biroului Permanent si COZ sa reintroduca pe ordinea de zi a plenului, pentru a fi votate, si doua initiative legislative ale UIDMR, din 1998, de reinfiintare a Universitatii Bolyai din Cluj, chiar daca ambele au raport de respingere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.