Acasă Politic Pe scurt

Pe scurt

DISTRIBUIȚI

Alai

Inainte de a juca Hora Unirii la Iasi, liderii Aliantei, Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc, se vor intalni azi cu reprezentantii PNL si PD din Moldova, pentru a discuta despre modul in care colaboreaza organizatiile celor doua formatiuni politice. Intalnirea va avea loc la Gura Humorului si va fi un bun prilej pentru a lua pulsul liderilor din teritoriu, referitor la problema fuziunii. Reuniunea se va desfasura cu usile inchise, la solicitarea expresa a democratului Vasile Blaga, acesta invocand faptul ca prezenta jurnalistilor i-ar putea determina pe participanti sa-si autocenzureze opiniile. Tot azi, liberalii se vor reuni in cadrul primei Delegatii Permanente din acest an. (R.P.)

Reales

Deputatul Ovidiu Silaghi a fost reales, ieri, presedinte al organizatiei judetene Satu Mare a PNL. Din cei 388 de delegati prezenti la conferinta judeteana, 216 au votat pentru Ovidiu Silaghi, in timp ce contracandidatul sau, Nicolae Lazin – secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a primit 151 voturi. Un numar de 21 de voturi au fost declarate nule. Silaghi este la cel de-al doilea mandat in fruntea organizatiei PNL Satu Mare, este deputat de Satu Mare si unul dintre euroobservatorii Romaniei in Parlamentul European.

Legea meseriilor

Patru deputati democrati vor depune, in sesiunea din februarie a Camerei Deputatilor, un proiect privind Legea meseriilor, care vizeaza reglementarea practicarii meseriilor, organizarea meseriasilor si cadrul de pregatire a meseriasilor, a declarat, ieri, deputatul PD de Cluj Daniel Buda.

-Un alt scop ale legii este si de a stimula dezvoltarea meseriilor prin asigurarea sustinerii intreprinderilor mestesugaresti, a apararii intereselor meseriasilor si de protejare a consumatorilor. De asemenea, urmarim si eliminarea muncii necalificate, prin organizarea de cursuri platite de stat pentru micii meseriasi-, a explicat Buda.

Administrativ

Deputatul PNL de Cluj, Horea Uioreanu, va propune un proiect de modificare a Constitutiei, astfel incat metropola si regiunea sa fie introduse ca unitati administrativ teritoriale. Uioreanu a declarat ca este nevoie de aceste modificari, deoarece Romania trebuie sa se alinieze cerintelor europene. -Zona metropolitana nu este statuata in Constitutie si ar trebui modificata legea fundamentala pentru a fi recunoscuta ca unitate administrativa. Este singura modalitate prin care aceasta zona metropolitana sa fie legalizata-, a afirmat Horea Uioreanu.

Implicare

Jan Marinus Wiersma, vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European, considera ca PSD trebuie sa se implice in lupta anticoruptie, salutand totodata deciziile lui Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu de a se suspenda din functiile detinute in partid, transmite RFI Romania.

-Ma astept ca social-democratii sa fie foarte activi in ceea ce priveste reducerea coruptiei si sa-i gaseasca pe cei vinovati. Ca partid de opozitie, PSD trebuie sa se implice si el in lupta anticoruptie-, a afirmat, duminica, Jan Marinus Wirsma, in interviul acordat postului RFI Romania.

Presiuni

Presedintele parlamentului ungar, Szili Katalin, a declarat, sambata, la Targu-Mures, ca autoritatile de la Budapesta cer urgentarea adoptarii Legii privind statutul minoritatilor nationale. -Urgentam adoptarea acestei legi, care asigura autonomie culturala maghiarilor, dar respectand ideea ca legea trebuie adoptata de Parlamentul Romaniei si de politicienii romani-, a declarat Szili. Aceasta a mai precizat ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este -un interes comun- al celor doua tari, mai ales avand in vedere dezvoltarea infrastructurii si oportunitatea de dezvoltare a unui nou tip de cooperare regionala. -Dezvoltarea infrastructurii ne va aduce mai aproape de UE. In ce priveste autostrada, este un interes comun sa intram in circulatia sangvina a Europei, pentru ca este vorba de crearea de locuri de munca si atragerea unor noi investitori-, a precizat Szili.

Ingrijorare

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, sambata, ca este ingrijorat de preconizata fuziune a Partidului Conservator cu PUNR, transmite corespondentul Mediafax. Potrivit lui Marko Bela, UDMR priveste cu ingrijorare ultimele evolutii legate de Partidul Conservator, in care s-au inscris recent si alesi locali din randurile PRM. -Consilierii plecati din PRM au trecut la Partidul Conservator, iar acum o intrare a PUNR in PC e un risc in ce priveste relatiile noastre, fiindca PUNR este un partid eminamente antimaghiar-, a declarat presedintele UDMR, Marko Bela. Acesta a adaugat ca preconizata fuziune ar putea influenta relatiile din coalitia de guvernare, prin politicienii -ultranationalisti si antimaghiari- proveniti din PUNR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.