Acasă Politic Pelerinaj la soclul Statuii Libertatii de la Arad

Pelerinaj la soclul Statuii Libertatii de la Arad

DISTRIBUIȚI

Disputa politica creata in jurul reamplasarii Statuii Libertatii de la Arad a determinat sporirea gesturilor si manifestarilor cu caracter nationalist, in preajma comemorarii executiei celor 13 generali din armata imperiala. Manifestarile au debutat cu o slujba sustinuta de episcopul Laszlo Tokes, au continuat cu un mars la care au participat peste 1.000 de maghiari si se vor finaliza astazi cu o slujba religioasa si cu un moment comemorativ. La evenimentele de la Arad a participat si fostul ministru al justitiei din Ungaria, David Ibolya, care a tinut sa precizeze ca -inaugurarea nu depinde de primarul Aradului, ci de conducerea de la Bucuresti-.


Cu cateva zile inainte de comemorarea generalilor, presedintele UDMR, Bela Marko, a declarat, in presa de limba maghiara, ca va continua lupta pentru repunerea Statuii Libertatii in actuala Piata a Pompierilor din Arad.

-Nu putem vorbi despre implinirea spiritului libertatii, egalitatii si fratietatii atata timp cat suntem impiedicati sa repunem pe locul sau de cinste unul dintre cele mai frumoase simboluri ale noastre, Statuia Libertatii-, a accentuat Bela Marko, chemandu-i astazi la Arad pe toti maghiarii care doresc sa comemoreze memoria generalilor.


David Ibolya: -Inaugurarea depinde de conducerea de la Bucuresti-

Peste 1.000 de persoane din Arad si din toata Transilvania au participat ieri la pranz la o demonstratie pasnica, finalizata cu depuneri de flori si coroane la soclul pe care trebuia sa fie ridicata Statuia Libertatii.

Manifestarile au debutat cu o slujba sustinuta de episcopul Laszlo Tokes, slujba la care au participat fostul ministru al justitiei din Ungaria David Ibolya, deputati si oficialitati locale din partea UDMR Arad.

-Multumesc aradenilor care nu si-au manifestat neincrederea in viitorul acestei statui. Multumesc primarului Aradului, consilierilor locali care au ajutat ca lucrarile sa ajunga in aceasta faza. Inaugurarea nu depinde insa de primarul Aradului, ci de conducerea de la Bucuresti. Statuia este foarte valoroasa si ea ar imbogati cultura aradeana-, a declarat David Ibolya, fostul ministru al justitiei din Ungaria.

Organizatia Tineretul Transilvan Maghiar cu sediul in Cluj-Napoca a anuntat o manifestatie pasnica in Piata Pompierilor intitulata -In loc de inaugurare – demonstratie pasnica-, manifestare in cadrul careia trebuia sa oficieze o slujba de pomenire episcopul Laszlo Tokes si la care si-au anuntat participarea peste 1.000 de tineri din toata Transilvania.

Manifestatia a fost intrerupta, imediat dupa intonarea unui psalm intitulat -In Tine Dumnezeul nostru avea incredere-, de o ploaie torentiala care a facut ca toata piata sa se goleasca in cateva minute.

Marko Bela nu renunta la statuie

Presedintele UDMR, Bela Marko, a declarat sambata, intr-un material publicat in presa de limba maghiara, ca va continua lupta pentru repunerea Statuii Libertatii in actuala Piata a Pompierilor din Arad. -Nu putem vorbi despre implinirea spiritului libertatii, egalitatii si fratietatii atat timp cat suntem impiedicati sa repunem pe locul sau de cinste unul dintre cele mai frumoase simboluri ale noastre, Statuia Libertatii-, a accentuat Bela Marko, in chemarea sa referitoare la comemorarea din 6 octombrie a celor 13 generali. In interesul acestei probleme, mesajul liderului UDMR aminteste, in final, ca la chemarea organizatiei UDMR din Arad privind comemorarea mortii celor 13 generali sunt asteptati tot aceia care luni, 6 octombrie, la orele 16.00, vor veni la locul executiei celor -13 martiri- pentru a depune coroane in memoria celor care si-au dat viata pentru libertate.

Istoria reamplasarii

Statuia Libertatii, cunoscuta si sub numele de -Ungaria Mare-, urma sa fie reamplasata in actuala Piata a Pompierilor, in apropierea singurului liceu maghiar din Arad, dar si a sediului Politiei si al Gardienilor Publici, lucrarile fiind insa oprite din dispozitia Inspectoratului pentru Disciplina in Constructii. Decizia a fost luata la finele anului 2002, in urma unei sedinte extraordinare a Consiliului Local Arad, sedinta in cadrul careia a fost aprobat Planul Urbanistic de Detaliu cu privire la Statuia Libertatii. S-a stabilit ca statuia, aflata in curtea interioara a Palatului Minoritatilor din Arad, sa fie amplasata in actuala Piata a Pompierilor, acolo unde la acea vreme functiona un bazar, solutia fiind apreciata drept cea mai avantajoasa din punct de vedere financiar.

Piata a fost dezafectata pe cheltuiala primariei, valoarea lucrarilor ridicandu-se la peste patru miliarde de lei. De mentionat ca hotararea -a trecut- cu majoritate de voturi, fiind consemnate doar patru voturi impotriva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.