Acasă Politic Pintea nu renunță la ideea de a ține rezidenții în țară, invocând...

Pintea nu renunță la ideea de a ține rezidenții în țară, invocând modelele Ungaria, Germania și Australia

DISTRIBUIȚI

După ce preşedintele Klaus Iohannis a apreciat într-un mesaj transmis miercuri la cea de-a doua ediţie a International Medical Students’ Congress of Bucharest – UMF „Carol Davila” că soluţia lansată de Sorina Pintea privind obligarea medicilor rezidenţi să rămână în ţară este una „deloc chibzuită”, ministrul Sănătăţii a declarat duminică seara la B1 TV, că statul are nevoie de medici în România şi este interesat de tinerii medici, având în vedere că finanţează 5.730 de locuri la rezidenţiat, au fost majorate salariile şi a fost început un program de dotare a spitalelor.

„Eu nu consider că este un scandal, pentru că nu am lansat în spaţiul public o propunere legislativă, am avut nişte opinii legate de faptul că în acest moment noi producem medici, pentru că, dacă ne uităm, anul acesta au fost scoase cele mai multe locuri la rezidenţiat. Am şi suplimentat numărul de locuri, astfel încât toţi cei care au obţinut punctajul minim să poate să intre pe o specialitate, medicină de familie şi epidemiologie. (…) Deci nu putem spune că nu ne interesează tinerii medici, atâta vreme cât avem 5.730 de locuri la rezidenţiat finanţate, cu salarii majorate, nu putem spune că România nu este interesată de soarta absolvenţilor de Medicină. Şi atunci, bineînţeles că am lansat în spaţiul public o idee, cum că statul român investeşte foarte mulţi bani şi teoretic ar trebui să-şi ţină medicii în ţară, aşa cum face Ungaria, aşa cum face Germania, care şi-a redus la jumătate numărul medicilor pe care-i pregăteşte. Deci n-am lansat nimic legislativ. Australia face acelaşi lucru acum, fac mai multe ţări lucrul acesta, deci n-aş putea spune că nu e chibzuită (ideea menţinerii medicilor rezidenţi în ţară – n.r.) , este chibzuită, pentru că eu am nevoie de medici aici, în România. E adevărat, majorarea salarială nu este suficientă. Am început şi un program de dotare a spitalelor (…), computer tomografe, RMN-uri. Avem un aşa-zis deficit de medici, citeam (…) că spitalul din Galaţi are nevoie de 40 de medici, spitalul din Tulcea, unde am fost de curând, are nevoie de 22 de medici, spitalul din Nehoiu va închide secţia de pediatrie pentru că singurul medic va pleca, are 67 de ani, deci avem deficit în anumite zone şi surplus în alte zone. Şi eu îmi pun întrebarea, dacă merg în străinătate, nu toţi pot să meargă într-un spital universitar, de ce n-ar merge în Tulcea, în Galaţi? Pentru că aceste spitale au un program de dotare foarte bine pus la punct. Eu am văzut la Tulcea aparatură medicală pe care mi-aş fi dorit s-o văd şi în alte spitale. Sunt convinsă că este şi la Galaţi, la Galaţi încă nu am ajuns. (…) În Bucureşti, de exemplu, sunt medici care nu au post într-un spital şi fac gărzi în spitalele mari, spuneam că medicii angajaţi la stat nu mai sunt interesaţi, nu mai doresc să facă foarte multe gărzi şi stau şi lucrează pe contract de gărzi. Discutam cu un medic din Urziceni, un chirurg, care spunea că a stat 14 ani în Bucureşti pe contract de gărzi, spunând că aştepta să prindă un post de chirurg. A ales să meargă la Urziceni, unde poate să-şi facă meseria, e adevărat, nu la nivel de centru universitar, dar până la urmă pacienţii se tratează nu doar în centrele universitare”, a spus Sorina Pintea, la B1 TV.

3 COMENTARII

  1. Facultate, masterat, doctorat, rezidentiat sunt programe de educatie din Romania care sa instruiasca personal necesar in Romania pentru viitorul imediat conform cu necesitatile. Programul costa si statul plateste pretul. E absolut normal ca Romania sa-si scoata banii folosind specialistii in Romania o perioada rezonabila de timp. E normal ca daca nu-ti respecti finantatorul si contractul implicit pe care il ai cu acesta sa returnezi costul pentru ca statul sa poata pregati pe altcineva pentru locul pe care l-ai ocupat abuziv in interes personal.
    Am auzit aberatii de genul rezidentii isi platesc rezidentiatul cu munca pe care o fac si au salariu si, de fapt, ei fac toata treaba in spitale (ca o paralela la aberatia ca asistentele fac treaba in spitale). Pai asta e anormal. Pe perioada programului nu ar trebui sa aiba salariu ci o bursa/indemnizatie/diurna cum vreti sa o numiti care sa-i asigure subzistenta, nu salariu.
    Daca nu-ti convine ca pe langa drepturi ai si obligatii fa programul pe banii tai si la sfarsit angajeaza-te unde vrei, fara comentarii.

  2. este discriminare. invatamantul in romania e gratuit. vreti altfel?! scoateti-ti sintagma din constitutuie. apoi, astepatati0-va ca -in mod oficial sa vi se ceara bani pentru plata scolii, ca e vorba de clasa 1 sau de rezindentiat nu mai conteaza. efectul?! tinerii vor pelca in strainatate inainte de a face copii, iar actualii medici rezidenti vor accepta sa returneze banii pe rezidentiat daor pentrua pelca dincolo. plus ca sunt tari, care te accepta fara rezidentiat( sa nu mai vorbesc de faptul ca tinerii vor alege sa faca rezeidentiat in trainatate pentru ca acolo vor invata mai multe). in final, orice masura coercitiva si nedemocratica se va intoarce impotriva tari. Asa cum ceausescu a laut decizii pentru Tara m a dsitrus de fapt tara pebntru inca treizeci de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.