Acasă Politic PNL pune sub semnul intrebarii chiar functionarea Aliantei

PNL pune sub semnul intrebarii chiar functionarea Aliantei

DISTRIBUIȚI

Orice discutie privind fuziunea liberalo-democrata a devenit inutila dupa ce Delegatia Permanenta a PNL a adoptat o declaratie politica prin care liberalii premierului Calin Popescu Tariceanu pun sub semnul intrebarii insasi functionarea Aliantei, partenerii fiind acuzati de incalcarea protocolului de colaborare. In locul unui refuz diplomatic, conducerea PNL a preferat sa transmita un mesaj extrem de acid, aruncand sagetile impotriva democratilor si a presedintelui Traian Basescu, care este considerat unul dintre responsabilii esecului fuziunii.


-PNL constata ca in prezent nu sunt intrunite conditiile necesare fuziunii. Caracterul conflictual al relatiilor presedintelui Basescu cu PNL, contradictiile de fond intre viziunile constitutionale ale PNL si PD, contradictiile din interiorul Aliantei, la nivel central si local, submineaza grav baza consensuala a acesteia, cu atat mai mult a unei potentiale fuziuni-, se arata in documentul aprobat cu o larga majoritate de voturi de catre Delegatia Permanenta. Dincolo de dorinta liberalilor de a-si pastra doctrina liberala si apartenenta la Internationala Liberala, conducerea centrala si liderii de filiale au spus ca nu poate fi vorba despre o unificare a celor doua partide atat timp cat nu exista o buna colaborare cu seful statului si cu partenerii din Alianta, colaborare ce are toate sansele sa se deterioreze si mai mult, avand in vedere conditiile pe care Delegatia Permanenta le considera necesare pentru a mai vorbi despre fuziune. De altfel, strategia conducerii liberale a fost aceea de a evita sa spuna transant ca nu doresc niciun fel de mariaj cu partenerii de la PD, insa termenii de negociere ai -contractului prenuptial- sunt suficient de duri pentru a nu fi acceptati niciodata de acestia.

Basescu, liderul unei -structuri sovietice-

Ca reactie la modul in care democratii au procedat atunci cand au cerut ca mariajul sa se realizeze in conditiile dorite de ei, Delegatia Permanenta a stabilit ca PNL isi poate asuma acest proiect exclusiv ca pe o formula de intarire a propriului partid, facand trimitere la o fuziune prin absorbtie si crearea unui mare partid liberal. Presedintele liberal Calin Popescu Tariceanu a spus ca asa cum democratii considera interesanta optiunea lor populara, tot asa liberalii vor sa isi mentina propria identitate si linie politica, iar o casatorie nu poate avea loc daca nu exista incredere reciproca si partenerii danseaza in ritmuri total diferite. Tariceanu a precizat ca printre principiile care ar sta la baza unei eventuale unificari figureaza desfiintarea CSAT, calificata drept o -structura de inspiratie sovietica-, atributiile consiliului urmand sa fie preluate de catre guvern. Alte principii pe care democratii nu le vor accepta niciodata sunt cele referitoare la transformarea presedintelui intr-o institutie cu rol pur decorativ, acesta fiind ales de catre parlament, construirea puterii executive in jurul guvernului, controlul parlamentar efectiv si integral asupra serviciilor de informatii, precum si pastrarea parlamentului bicameral si introducerea votului uninominal. Potrivit Delegatiei Permanente, liberalii propun ca actiuni imediate pentru realizarea acestor premise asumarea in comun a responsabilitatilor ce decurg din actul guvernarii, asumarea angajamentului de a respecta protocolul Aliantei si refacerea spiritului de echipa al coalitiei de guvernare. Liberalii conditioneaza insa sprijinul acordat lui Traian Basescu pentru un nou mandat prezidential de -sustinerea ferma a acestuia pentru programul si actiunea guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu-, sugerandu-i astfel sa puna capat acuzatiilor pe care le lanseaza la adresa echipei premierului liberal.

Nu ne casatorim, dar prelungim logodna

Desi Delegatia Permanenta a decis si prelungirea protocolului de colaborare a Aliantei pana la alegerile prezidentiale din 2009, Tariceanu si ceilalti lideri liberali au ridicat semne de intrebare cu privire la modul in care aceasta functioneaza, acuzandu-i pe democrati de incalcari repetate ale -contractului- si de faptul ca se comporta ca si cum ar fi in opozitie, pasand intreaga responsabilitate pe umerii PNL, care incaseaza astfel toate bilele negre. Daca pana nu demult premierul nega disensiunile din interiorul Aliantei, afirmand ca sunt speculatii de presa, acum a spus ca relatia cu democratii nu merge deloc bine si le-a reprosat acestora lipsa de solidaritate in actul guvernarii. -Constat ca in anumite structuri, anumiti membri din alianta procedeaza altfel. Cateodata stau si ma intreb daca o fac fara aprobare din alta parte, cateodata mi se pare ca lucrurile astea nu pot fi facute pe baza hazardului-, a comentat presedintele liberal, facand aluzie la faptul ca democratii sunt impinsi de la spate de catre Cotroceni in demersurile lor impotriva partenerilor. Tariceanu s-a aratat nemultumit de faptul ca, in timp ce liberalii s-au reunit la Brasov pentru a discuta despre fuziune, colegii de la PD au incalcat din nou protocolul la sectorul 2 Bucuresti, unde au format o alianta ad-hoc cu PSD, obtinand astfel postul de viceprimar ce revenea de drept PNL. Ministrul Bogdan Olteanu a enumerat si el cateva situatii in care reprezentantii PD nu au respectat intelegerile politice de la nivelul aliantei si guvernului, referindu-se exact la ordonanta Gojdu si statutul minoritatilor nationale. Cu toate acestea, intrebat daca se are in vedere ruperea protocolului Aliantei PNL-PD, Tariceanu s-a aratat mirat. -Ma surprinde intrebarea-, a comentat el laconic.

PD, oaia neagra a Aliantei

Atacurile la adresa democratilor au continuat si la scoala de iarna a PNL, unul dintre cei mai vehementi critici ai fuziunii, presedintele organizatiei Bucuresti, Ludovic Orban, spunandu-le tinerilor liberali un banc ce facea trimitere la faptul ca lupta anticoruptie pare sa vizeze doar pe liberalul Dinu Patriciu si opozitia. -Coruptia este acea afacere in care nu sunt implicati membri PD-, a afirmat Orban, spre amuzamentul audientei. El a mai spus ca exista sotii ale unor demnitari PD care conduc diverse insitutii ce acorda contracte preferentiale anumitor clienti, referindu-se la cazul ANRSC, agentie in fruntea careia se afla consoarta vicelui democrat Cezar Preda. -Nu cred ca daca iti intra in staul o turma de oi negre, va creste numarul de oi albe-, a mai comentat liderul PNL-Bucuresti cu privire la fuziunea cu democratii. De altfel, el este unul dintre cei sase membri ai Delegatiei Permanente care a votat impotriva declaratiei politice pe motiv ca ea nu a fost suficient de radicala atunci cand s-a pus problema conditionarii clare a sprijinului acordat lui Basescu pentru un nou mandat. Tot la scoala de iarna, premierul Tariceanu s-a lansat in aprecieri nu tocmai pozitive la adresa partenerilor de alianta, facand aluzie la faptul ca PD este un partid lipsit de identitate, dependent de liderul de la Cotroceni. -PNL a schimbat patru presedinti, dar partidul continua sa traiasca si nu a disparut odata cu plecarea liderului. O sa ma intrebati daca este o aluzie… poate e-, a declarat liderul liberalilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.