Acasă Politic PNL si PD merg brat la brat cu PRM pentru o motiune...

PNL si PD merg brat la brat cu PRM pentru o motiune de cenzura

DISTRIBUIȚI


Liberalii si democratii au decis ieri sa treaca peste propriile resentimente fata de PRM si peste hotarari interne de partid care le interzic colaborarea, sub orice forma, cu partidele considerate extremiste. Unite de un protocol de colaborare in plan parlamentar, PNL si PD au abandonat ideea grevei legislative temporare ca raspuns la imposibilitatea imbunatatirii pachetului legislativ anticoruptie pentru care guvernul isi va asuma maine raspunderea, optand pentru depunerea unei motiuni de cenzura impreuna cu formatiunea lui Vadim Tudor. Pentru redactarea unui text comun, negocierile dintre cele trei partide de opozitie sunt ingreunate, deocamdata, de pretentiile privind paternitatea demersului, atat PD si PNL, cat si PRM dorind sa fie vioara intai.

PNL a renuntat la greva parlamentara

-Dorim sa demonstram ca asa-zisul pachet anticoruptie nu face decat sa consolideze si sa favorizeze coruptia in Romania-, a declarat presedintele PNL, Theodor Stolojan, dupa reuniunea grupurilor parlamentare liberale din Senat si Camera Deputatilor. El a precizat ca PNL militeaza pentru dezbaterea in parlament a legii pentru care guvernul isi va asuma raspunderea, iar singura solutie, in contextul actual, nu este greva parlamentara, ci initierea unei motiuni de cenzura. Liderul liberal sustine ca, eventual, PNL si PD vor redacta un proiect de motiune si, apoi, vor invita PRM sa-l semneze, iar in ultima faza s-ar putea apela si la presedintele Ion Iliescu sa nu promulge legea. Stolojan sustine ca PSD nu s-a tinut de cuvant si a aruncat la cos propunerile de imbunatatire ale societatii civile si partidelor, mentinand in text reglementarile privind societatile comerciale si statutul functionarilor publici, care, practic, nu au ce cauta acolo. Stolojan a criticat dur, in cateva cuvinte, prevederile din pachetul anticoruptie, aratand ca referirile la conflictul de interese sunt incomplete si confuze si impreuna cu celelalte texte -dau un aspect de legalizare a coruptiei-. Presedintele PNL s-a aratat intrigat de faptul ca, in declaratia de avere, se cere demnitarilor sa declare, si la inceputul mandatului, si la sfarsitul acestuia, prin -DA- sau -NU- daca depozitele bancare depasesc 10.000 euro. Intrebat de ce a incalcat PNL o rezolutie interna care-i interzice colaborarea cu PRM, Stolojan a declarat ca -intre timp ne-am mai desteptat- si ca liberalii nu au incotro datorita numarului mic de parlamentari si intereselor de a combate coruptia.

Democratii, suparati ca le-au fost ignorate propunerile

Democratii au optat si ei pentru solutia luptei parlamentare alaturandu-se liberalilor si peremistilor pentru initierea unei motiuni de cenzura impotriva pachetului de legi anticoruptie.

PD a ales aceasta forma de protest pentru ca amendamentele sale la lege au fost ignorate.

Liderul democrat, Traian Basescu, a explicat ca PD si PNL -nu pot intruni numarul de semnaturi necesare- pentru depunerea unei motiuni si, in consecinta, -nu vor ezita sa semneze un text ce ar putea apartine chiar PRM-. El a precizat ca se va opta fie pentru elaborarea de catre PD si PNL a unui text -care sa convina peremistilor-, fie pentru -a redacta impreuna pe un text-.

La randul sau, deputatul Emil Boc si-a exprimat nemultumirea pentru ca le-au fost ignorate propunerile de amendamente: -Am fost sfidati, iar acest lucru nu dovedeste decat faptul ca asumarea raspunderii nu e altceva decat un nou act de demagogie din partea guvernului-.


PRM e gata sa depuna o motiune

PRM a declansat deja procedurile pentru depunerea unei motiuni de cenzura, dupa ce guvernul isi va asuma raspunderea in parlament pe Legea anticoruptie, a declarat, ieri, prim-vicepresedintele PRM, Corneliu Ciontu. Potrivit lui Ciontu, PRM ii va contacta pe liderii PNL si PD si pe parlamentarii independenti pentru a sustine aceasta motiune de cenzura si se va consulta -chiar si cu parlamentari din PSD-. -Daca vom reusi sa strangem numarul de semnaturi necesare, vom depune aceasta motiune, daca nu vom reusi, nu vom depune-, a spus Ciontu.

Presedintele agreeaza asumarea raspunderii

Presedintele Ion Iliescu a declarat ieri ca este mai eficienta procedura asumarii raspunderii de catre guvern pentru Legea anticoruptie, decat trecerea acesteia prin parlament pentru a fi adoptata ca lege organica.

-Este mai bine asa decat sa tot lungim boala pentru nu stiu cat timp-, a afirmat presedintele Iliescu. El a precizat ca unele dintre proiectele care se regasesc in pachetul pentru care guvernul isi va asuma raspunderea se afla de sapte ani in parlament fara a fi adoptate. Presedintele tarii a admis ca respectivele acte normative pot avea si unele imperfectiuni, precizand insa ca ele pot fi corectate in viitor.


PSD nu va fi tradat -din bun-simt-

PSD isi va tine oamenii in -lat- cu prilejul asumarii raspunderii guvernului pe pachetul anticoruptie. Ieri, vicepresedintele partidului de guvernamant Ion Solcanu a afirmat ca parlamentarii PSD nu se vor ralia la motiunea de cenzura initiata de opozitie. El a recunoscut ca nu a vorbit cu fiecare dintre cei peste 230 de alesi pesedisti, dar a aratat ca se bazeaza pe -colaborarea avuta cu acestia si pe -bunul lor simt-. Aceasta in conditiile in care la dezbaterea de familie de saptamana trecuta pesedistii s-au revoltat pentru schimbarea regulilor in timpul jocului. -Nu vom avea probleme cu colegii nostri (…) care am certitudinea ca vor fi disciplinati (…) pentru ca au inteles amendamentul politic al acestei masuri-, a spus Solcanu. El nu le-a transmis colegilor sai din Senat, pe care ii pastoreste ca lider de grup, directiva de partid, multumindu-se doar sa ii convoace pentru maine, la prima ora, la sedinta comuna. Vicele pesedist are o viziune idilica asupra acestui moment in care colegii sai ar putea trada partidul, dat fiind anonimatul votului secret, aratand ca, pur si simplu, parlamentarii cu afaceri care au investit sentimente, timp, efort si bani se vor retrage din -politica militanta-.


-Carcotasii- scapa cu fata curata

Secretarul general al PSD, Cozmin Gusa, a apreciat ca declaratiile deputatului social-democrat Viorica Afrasinei despre riscul ca pachetul anticoruptie sa conduca la alegeri anticipate -nu reprezinta o pozitie politica. -Facea si ea o proiectie inspre viitor-, a spus Gusa. El a apreciat declaratiile lui Afrasinei ca fiind -mai degraba filozofice-. Secretarul general al PSD a exclus posibilitatea unor actiuni pe linie de partid a parlamentarilor -carcotasi- in privinta legii pe care guvernul urmeaza sa-si asume raspunderea. -Nu se pune problema unor sanctiuni. Ne bucuram ca au citit toti acest text de lege-, a spus Gusa. El a anticipat ca, din cauza pachetului anticoruptie, -o sa fie foarte multe persoane deranjate, -e firesc sa fie asa-. -Chiar daca legea poate fi dura, este nimerit sa fie asa-, a spus secretarul general al PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.