Acasă Politic PPE i-a amanat din nou pe democrati

PPE i-a amanat din nou pe democrati

DISTRIBUIȚI

La congresul Partidului Popular European, desfasurat joi si vineri la Roma, reprezentantii din Romania si-au vazut fiecare de treaba lui: presedintele Traian Basescu a facut lobby pentru tara, UDMR a incercat, dar nu a reusit, sa santajeze PD sa adopte in regim de urgenta statutul minoritatilor nationale, PNTCD si-a vazut adoptata rezolutia privind sprijinirea Republicii Moldova de catre Uniunea Europeana, iar PD a incercat sa-si grabeasca intrarea printre membrii PPE.

Fata de UDMR si PNTCD, care au statut de membru asociat la PPE, Partidul Democrat, cu rol de observator si fara drept de vot, a incercat din rasputeri sa se faca remarcat de catre popularii europeni, in speranta ca vor putea obtine dreptul sa-si spuna cuvantul. Desi s-au calcat pe coada unii pe altii, ba pentru ca taranistii au refuzat sa voteze amendamentul propus de UDMR, ba pentru ca doleantele PD au fost ignorate de ceilalti, reprezentantii delegatiilor celor trei partide sustin ca, pe culoare, au schimbat doar amabilitati.

Despre situatia democratilor, reprezentantii PNTCD sustin ca lucrurile nu s-au schimbat prea mult odata cu recentul congres PPE, in ciuda eforturilor vizibile ale PD. Ei spun ca acceptarea democratilor ca membri plini sau asociati la formatiunea europeana nu a fost discutata la nici una dintre reuniunile PPE de pana acum, aceasta nefiind in program. -Toti cei care au depus candidatura parcurg niste etape. Daca s-au facut angajamente vizavi de evolutia unui parcurs, se analizeaza lunar in grupul de lucru al PPE. Situatia PD nu a fost luata in discutie-, a declarat liderul PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, conform Mediafax. Un alt membru al delegatiei taranistilor, prim-vicepresedintele Serban Bubenek, ne-a declarat ca, in general, PPE nu face -avansari la oficial-, explicand ca PD nu poate sari peste etapele impuse de statutul PPE, nici macar in cazul unor -merite deosebite-, asa cum se intampla, de exemplu, in sistemul militar-. Pe de alta parte, Bubenek a condamnat atitudinea duplicitara a democratilor care, pe de o parte, fac promisiuni ca vor urma recomandarile oficialilor PPE de a incepe o colaborare cu partidele de orientare populara din Romania, in vederea candidarii pe liste comune pentru alegerile din Parlamentul European, pentru ca in tara sa ii -jigneasca- pe taranisti, amintindu-le de cele doua procente pe care le au in sondaje.

-Gafa- PD

In ultima zi a congresului Partidului Popular European de la Roma, presedintele Traian Basescu a tinut un discurs prin care a asigurat statele membre ale Uniunii Europene ca Romania isi va indeplini angajamentele in vederea aderarii la 1 ianuarie 2007. Invitat sa participe la congres chiar de presedintele PPE, Wilfried Martens, seful statului a vorbit despre integrarea Romaniei avand in spate sigla PD alaturata steagului national.

Desi Basescu a promovat imaginea Romaniei la congresul PPE si a vorbit despre nevoia de securitate europeana, pozitionarea siglei Partidului Democrat in spatele sau, in timpul discursului in fata membrilor PPE, a fost aspru criticata de reprezentantii celorlalte partide prezente la congres.

Presedintele PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, a considerat drept inoportuna si inadecvata prezenta siglei democratilor chiar in spatele lui Basescu, in timp ce liderul UDMR, Marko Bela, a fost mai dur cu -gafa destul de mare- a delegatiei PD la PPE, condamnand de fapt atitudinea generala a democratilor. -Greseala nu vine din partea PPE, ci a celor care au fortat nota si au impins sigla-, a spus Marko, fara sa precizeze insa cine este responsabil de pozitionarea siglei PD fix in spatele presedintelui. Sorin Frunzaverde, reprezentantul democratilor la congres, simtindu-se probabil incriminat, s-a aparat, dand vina pe organizatori pentru aceasta situatie, care insa nu l-a deranjat catusi de putin pe Basescu: -Ce ma intereseaza pe mine sigla. Nu e treaba mea ce pun ei pe pereti!-, a declarat seful statului, potrivit Mediafax.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.