Acasă Politic Prefectul Nitulescu a recunoscut nonsalant ca sotia sa face afaceri cu statul

Prefectul Nitulescu a recunoscut nonsalant ca sotia sa face afaceri cu statul

DISTRIBUIȚI

– In urma semnalelor din presa (printre care si cele ale ziarului -Curentul-), ministrul administratiei si cel al controlului, Gabriel Oprea si Ionel Blanculescu, s-au deplasat sambata in judetul Teleorman pentru a verifica la fata locului afacerile pe care le controleaza prefectul Teodor Nitulescu. Cei doi ministri au vrut sa afle daca prefectul favorizeaza unele firme private in activitati derulate cu bani publici

– Acasa la el, Teodor Nitulescu a recunoscut fara sa clipeasca: -Este adevarat, sotia mea, care este administrator la o firma privata, a derulat activitati cu subventii de la stat… Nu ma intrebati despre ce suma este vorba, ca nu stiu-

– Gabriel Oprea a vrut sa para amenintator: -Vreau sa spun un lucru. Pentru mine, prefectul nu are titluri nobiliare, iar acolo unde face pe seful vom avea grija ca acesta sa fie inlocuit. N-am vrea sa gasim in teritoriu prefecti cu afaceri sau care fac pe sefii-

– Despre afacerile cu statul pe care le-a facut familia Nitulescu, ministrii nu au spus deocamdata nici un cuvant

– Activitatile prefectului de Teleorman au facut obiectul mai multor articole publicate in paginile -Curentului-, care a oferit un bogat material documentar menit a face lumina asupra -intereselor- prefectului in judetul pe care-l guverneaza. Revenim astazi cu principalele elemente ale cazului -Nitulescu de Teleorman- tocmai pentru a aminti organelor de control activitatile ce nu mai pot fi trecute cu vederea in contextul bataliei anticoruptie

Ministrii administratiei si controlului, Gabriel Oprea si Ionel Blanculescu, s-au deplasat sambata in judetul Teleorman pentru a verifica la fata locului afacerile pe care le controleaza prefectul Teodor Nitulescu. In urma semnalelor din presa (printre care si cele ale ziarului -Curentul-), cei doi ministri au vrut sa afle daca prefectul favorizeaza unele firme private in activitati derulate cu bani publici. Acasa la el, Teodor Nitulescu a recunoscut fara sa clipeasca: -Este adevarat, sotia mea, care este administrator la o firma privata, a derulat activitati cu subventii de la stat…-. In ciuda acestui inceput de spovedanie publica, ministrii Oprea si Blanculescu au incercat sa-i acorde lui Nitulescu prezumtia de nevinovatie. In schimb, presei i s-a reprosat ca a dus -o campanie indreptata impotriva prefectului-.

Tatal Teleormanului: -Nu ma tem…-

-Nu ma tem de acest control. Nu am nimic de ascuns. M-am retras din toate firmele la care am fost asociat. (…) Este adevarat, sotia mea, care este administrator la o firma privata, a derulat activitati cu subventii de la stat. Nu ma intrebati despre ce suma este vorba, ca nu stiu-, a declarat presei prefectul Teodor Nitulescu in ziua in care delegatia de la Bucuresti a ajuns la Alexandria.

Seful controlului, Ionel Blanculescu, a sugerat ca Nitulescu are de ce se ingrijora. Delegatia guvernamentala a venit pentru -lamurirea unor probleme asupra carora planeaza suspiciunea-, a subliniat Blanculescu. -Autoritatea Nationala de Control s-a autosesizat asupra unor aspecte pe care atat structurile informatizate ale statului, cat si mass-media le-au semnalat la Teleorman. Controlul nu vizeaza numai afacerile prefectului, ci si ale subordonatilor. Prima impresie este ca atat la nivelul prefecturii, cat si a inspectorilor de pe plan local exista receptivitate. Toti s-au pus la dispozitia noastra-, a precizat Blanculescu. El a tinut, totusi, sa precizeze ca -se acorda prezumtia de nevinovatie celor verificati in timpul actiunii de control-.

-Nu am plecat la o vanatoare de vrajitoare-

La randul sau, ministrul Oprea a confirmat ca articolele de presa au determinat demararea controlului: -Aici, la Teleorman, presa a semnalat foarte multe probleme. De aceea am ales acest judet primul pe lista de control. Ne-am autosesizat si, atat in baza celor reclamate de presa, cat si in baza unor informatii ale serviciilor noastre, vom efectua un control amanuntit-. Ministrul administratiei a incercat, in acelasi timp, sa-l linisteasca pe prefectul-afacerist: -Nu am plecat la vanatoare de vrajitoare, ci am declansat o actiune de reevaluare a prefectilor. Este, inainte de toate, un exercitiu de transparenta si va asigur ca se va tine cont de toate aspectele semnalate de presa-.

-Acolo unde prefectul face pe seful voi avea grija sa fie inlocuit-

Schimbarile in randul prefectilor vor continua acolo unde nu exista performante pe linie administrativa, a anuntat, in continuare, ministrul delegat pentru Administratie Publica. -A fost un val de schimbari din randul prefectilor, iar asa cum a anuntat premierul Adrian Nastase, vor mai urma si altii, bineinteles acolo unde lipsa de performanta este vizibila. Este, de fapt, un proces continuu, pentru ca nimeni nu este batut in cuie. Nici macar un ministru-, a declarat Gabriel Oprea, la debutul actiunii de control.

Oprea a precizat ca acolo unde -sefia si titlurile nobiliare- sunt asociate cu responsabili locali se vor lua -masurile firesti-. -Vreau sa spun un lucru. Pentru mine prefectul nu are titluri nobiliare, iar acolo unde face pe seful vom avea grija ca acesta sa fie inlocuit. Prefectul este, inainte de toate, reprezentantul guvernului, acea persoana responsabila care lucreaza in beneficiul cetateanului si este garantul respectarii legii in teritoriu. Asta am vrea sa gasim in teritoriu, nu prefecti cu afaceri sau care fac pe sefii-, a adaugat Oprea. Intrebat daca la Teleorman s-au constatat astfel de situatii, Oprea a raspus: -Deocamdata nu dau verdicte, insa daca se pune problema demiterii unui prefect sau altul, va asigur ca ei vor afla primii, de la guvern, acest lucru. Nimanui nu ii place sa afle astfel de lucruri din presa-.

Oprea n-a mirosit nimic putred

In urma controlului intreprins la Teleorman, ministerul lui Gabriel Oprea a dat un comunicat de presa din care reiese singurul pacat al lui Teodor Nitulescu: faptul ca nu a coordonat suficient de bine unele servicii din subordinea sa. -Domnul Gabriel Oprea considera necesara o coordonare mai eficienta de catre prefectura a activitatii acestor servicii pentru prevenirea si eliminarea conditiilor care favorizeaza taierile ilegale de paduri, gospodarirea si salubrizarea localitatilor, accelerarea reformei in sanatate-, se spune in comunicat. Despre afacerile cu statul pe care familia Nitulescu le-a facut, ministrii nu au spus deocamdata nici un cuvant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.