Acasă Politic Primii patru romani si-au vazut dosarele

Primii patru romani si-au vazut dosarele

DISTRIBUIȚI

Colegiul Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) a oferit, ieri, accesul la propriul dosar primelor patru persoane fizice, dupa aproximativ un an de la infiintarea acestei institutii.

Primii care s-au prezentat la sediul CNSAS pentru a consulta dosare din arhiva fostei Securitati sunt: poetul Stefan Ilarie Chendi, care vrea sa studieze dosarul tatalui sau si al sotiei sale, Dorli Blaga, fiica poetului Lucian Blaga, care vrea sa studieze dosarul sotului sau Tudor Bugnariu, Octavian Pripa, un fost legionar si, ulterior, detinut politic, care vrea sa-si studieze propriul dosar, si Constantin Badea, care, de asemenea, doreste sa-si studieze propriul dosar.

Cei patru au intrat intr-o sala de la etajul patru al sediului CNSAS, unde pot studia, fara o limita de timp, documentele cerute.

Potrivit lui Gheorghe Onisoru, presedintele CNSAS, membrii Colegiului au hotarat sa permita accesul persoanelor fizice la studierea dosarelor chiar daca Normele metodologice in acest sens nu sunt definitivate, considerand ca aceasta este principala atributie a CNSAS, neindeplinita pana acum.

Conducerea Colegiului sustine ca au existat aproximativ jumatate de milion de informatori ai fostei Securitati si peste un milion de urmariti.

Onisoru a precizat ca, pentru accesul la dosarul de Securitate, primele patru persoane au fost selectate in functie de varsta, probleme de sanatate, ordinea depunerii cererii, precum si de necesitatea obtinerii unor informatii din documente. Printre personalitatile care au cerut accesul la propriul dosar se numar Ion Diaconescu, Remus Opris, Ionescu Galbeni, Dinu Zamfirescu si Cazimir Ionescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.